Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας: γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου, ιλαρά, παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις (πρόληψη, μύθοι και αλήθειες) - Εισαγωγικές ομιλίες

Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος, Μπασκόζος Γιάννης, Ρόζενμπεργκ Θεόφιλος, Σπηλιωπούλου Χαρά, Λεμονίδου Χρυσούλα

4 Οκτωβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 13:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 254

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, διοργάνωσαν επιστημονική εκδήλωση σχετικά με επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας: γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου, ιλαρά, παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις (πρόληψη, μύθοι και αλήθειες).
 

Στην εκδήλωση παρουσιάζονται επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τη σημασία των εμβολιασμών για τη Δημόσια Υγεία. Γίνεται ειδική αναφορά στο θέμα των κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας, στη σημασία των εμβολιασμών για τον ιό της γρίπης και στα μεταδιδόμενα νοσήματα με ξενιστές (κουνούπια, σκνίπες κ.ά.), με ειδική αναφορά, επίσης, στις ευάλωτες ομάδες, καθώς και στα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης, τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά από τους αρμόδιους φορείς.

Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Πρύτανης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και υπηρετεί στο ΕΚΠΑ ως Καθηγητής, Διευθυντής της πανεπιστημιακής Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΠΓΝΑ Αλεξάνδρα» που ανήκει στην Ιατρική Σχολή, ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής. Σε προηγούμενη έτη εκλέχθηκε διαδοχικά Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής.

Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος της Εφορείας των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο».

Είναι κάτοχος της ειδικότητας στην Παθολογία από το Πανεπιστήμιο McGill (Royal Victoria Hospital, Montreal, Canada) και της ειδικότητας της Αιματολογίας-Ογκολογίας από το Πανεπιστήμιο του Texas (M.D. Anderson Cancer Center, Houston, Texas, USA), ενώ κατά την παραμονή του στο Πανεπιστήμιο αυτό εκλέχθηκε στο M.D. Anderson Cancer Center Επίκουρος Καθηγητής.

Από την αρχή της Πανεπιστημιακής του καριέρας στη Θεραπευτική Κλινική πρωτοστάτησε στην ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία της Αιματολογικής-Ογκολογικής Μονάδας της Θεραπευτικής Κλινικής. Θεωρείται παγκοσμίως μια πρότυπη μονάδα με σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο, έχοντας εξειδίκευση στις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες (πολλαπλό μυέλωμα, μακροσφαιριναιμία, αμυλοείδωση), τον καρκίνο του μαστού, τον γυναικολογικό καρκίνο, καθώς και τον καρκίνο του προστάτη, του νεφρού και της ουροδόχου κύστεως.

Έχει συγγράψει μέχρι σήμερα 570 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά (>16 000 αναφορές, h-index 63) που αφορούν στη μελέτη των παραπάνω νοσημάτων. Κάποια από αυτά, δημοσιευμένα στα πιο έγκριτα περιοδικά, όπως στο New England Journal of Medicine, αφορούν κλινικές μελέτες όπου ως κύριος ή συμμετέχων ερευνητής συνέβαλε στην έγκριση, σε παγκόσμιο επίπεδο, νεώτερων φαρμάκων για την βελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης και την αύξηση της επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών.

Οι εργασίες του έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή συνέδρια και οι σημαντικότερες έχουν βραβευτεί στα συνέδρια της Παγκόσμιας Ομάδας του Πολλαπλού Μυελώματος (2011), της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας (2009), της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας (2008, 2009, 2010) και της Ελληνικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας (2008, 2010). Κατόπιν προσκλήσεων, έχει μετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή είναι συντονιστής στα διεθνή συνέδρια της American Society of Hematology, European Hematology Association και European Society of Medical Oncology.

Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή πολυάριθμων κεφαλαίων ελληνικών και διεθνών συγγραμμάτων και είναι μέλος σε όλες τις σημαντικές Ιατρικές Εταιρείες για την Αιματολογία και Ογκολογία, όπως της Επιστημονικής Επιτροπής του Ερευνητικού Ιδρύματος του Πολλαπλού Μυελώματος (Multiple Myeloma Research Foundation), του Διεθνούς Ινστιτούτου του Πολλαπλού Μυελώματος (International Myeloma Foundation) και της μακροσφαιριναιμίας Waldenström, καθώς και της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου του Πολλαπλού Μυελώματος (European Myeloma Network).

Διετέλεσε Associate Editor στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Internal Medicine (2001-2007), ενώ εξακολουθεί να έχει τον τίτλο στο Current Hematologic Malignancy Reports. Έχει υπάρξει μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Journal of Clinical Oncology (2005-2008), Haematologica, Leukemia and Lymphoma, Clinical Lymphoma και Myeloma και Expert Review of Hematology. Συμμετέχει με την ιδιότητα του κριτή στις σημαντικότερες ιατρικές επιθεωρήσεις στον χώρο όπως: New England Journal of Medicine, Blood, Journal of Clinical Oncology, Haematologica, Leukemia, Cancer, κλπ. Τέλος, για το ερευνητικό του έργο τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο «Robert A. Kyle» που αφορά τη συμβολή στη έρευνα και αντιμετώπιση της μακροσφαιριναιμίας Waldenström.

Μπασκόζος Γιάννης Ιατρός - Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας

Ο Γιάννης Γ. Μπασκόζος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955.

Είναι γιατρός ενδοκρινολόγος και από τις 17/2/2015 Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο στη δημόσια Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή.

Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Ενδοκρινολογία στην Κλινική Ενδοκρινολογίας Διαβήτη και Μεταβολισμού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια του εξωτερικού ως ομιλητής με δημοσιευμένες εργασίες και έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά και σε συνέδρια με περιεχόμενο την ενδοκρινολογία, τον σακχαρώδη διαβήτη και τον μεταβολισμό.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος και προεδρεύων στην επιστημονική και επαγγελματική ένωση των ενδοκρινολόγων, Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία. Επίσης, διετέλεσε Α΄ Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 είναι Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του WHO Europe. Σαν Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας έχει τις αρμοδιότητες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των διεθνών σχέσεων του Υπουργείου Υγείας.

Ρόζενμπεργκ Θεόφιλος Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής, ΕΚΠΑ - Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ήταν επιστημονικώς υπεύθυνος για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας».

Υπήρξε ιδρυτής και επί πολλά έτη, πρόεδρος των Ελλήνων “Γιατρών Του Κόσμου” με σημαντική εμπειρία σε πολλές αποστολές ιατρικής αρωγής σε χώρες του τρίτου κόσμου ή σε μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις και καταστροφές.

Σπηλιωπούλου Χαρά Καθηγήτρια & Κοσμήτορας, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Λεμονίδου Χρυσούλα Καθηγήτρια & Πρόεδρος, Τμήμα, Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ

Η Χρυσούλα Λεμονίδου είναι Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ.

ΣΠΟΥΔΕΣ – ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Πτυχίο: Νοσηλευτικής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μεταπτυχιακοί τίτλοι: Master’s of Science in Nursing, University of Pennsylvania, USA
Διδακτορικό Δίπλωμα: Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
Επίκουρος Καθηγήτρια: 1996
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια: 1999
Καθηγήτρια: 2005

ΕΡΕΥΝΑ – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Κλινική Νοσηλευτική
Ηθική & Δεοντολογία στο Χώρο της Υγείας
Εκπαίδευση Ασθενούς
Διοικητικά Θέματα

Σχετικές ομιλίες