Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Claude Shannon: Πώς η πληροφορία έγινε μέγεθος

Μιχαηλίδης Τεύκρος

19 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:14:11 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1288
Ομιλητές
Μιχαηλίδης Τεύκρος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
19/09/2020

Διάρκεια
01:14:11

Εκδήλωση
Διαδικτυακές διαλέξεις της Ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ

Χώρος
Διαδικτυακή διάλεξη, Μουσείο Ηρακλειδών

Διοργάνωση
Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ

Κατηγορία
Πληροφορική

Ετικέτες
Claude Shannon, θεωρία της πληροφορίας, πληροφορία, πληροφορική

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ συνεχίζει τη δραστηριότητά της με μια σειρά βιντεοσκοπημένων διαλέξεων –λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της εποχής-, που προβάλλονται διαδικτυακά κάθε μήνα στην ιστοσελίδα της ομάδας και στο BLOD. Μέσα από αυτές, ομιλητές από διαφορετικά επιστημονικά πεδία παρουσιάζουν επίκαιρα θέματα, καθώς και ζητήματα από ένα ευρύ πεδίο επιστημονικών ενδιαφερόντων που περιλαμβάνει τα Μαθηματικά, τη Φιλοσοφία, τη Λογοτεχνία, τη Γλωσσολογία και την Ιστορία, τις Τέχνες και τις Λέσχες Ανάγνωσης.

Η πρώτη διάλεξη αυτής της περιόδου, με ομιλητή τον συγγραφέα και μαθηματικό Τεύκρο Μιχαηλίδη, είναι αφιερωμένη στον «πατέρα της θεωρίας της πληροφορίας», τον Αμερικανό μαθηματικό, ηλεκτρολόγο μηχανικό και κρυπτογράφο Claude Shannon.

Claude Shannon: Πώς η πληροφορία έγινε μέγεθος

Ένα βότσαλο πέφτει στην επιφάνεια μιας γαλήνιας λίμνης προκαλώντας ρυτιδίσματα• την ίδια στιγμή ανατέλλει το φεγγάρι, είναι πανσέληνος. Όταν κάποιοι σοφοί ενέταξαν αυτά τα δύο σχήματα κάτω από την ίδια αφηρημένη έννοια, τον κύκλο, η γεωμετρία έγινε επιστήμη. Όταν κάποιοι άλλοι σοφοί ερμήνευσαν την ελεύθερη πτώση και τις κινήσεις των πλανητών με βάση τον ίδια έννοια, τη βαρύτητα, η φυσική έγινε επιστήμη. Έτσι και η πληροφορική: έγινε επιστήμη όταν ο Claude Shannon έδωσε έναν αυστηρό ορισμό στην έννοια της πληροφορίας, όρισε τη μονάδα μέτρησής της και διατύπωσε τους νόμους που διέπουν την ποσότητα και τη διάδοσή της.

Ο Claude Shannon είχε όλα τα χαρακτηριστικά της ιδιοφυΐας: μπορούσε να διακρίνει συσχετίσεις εκεί που οι άλλοι αντιλαμβάνονταν ανεξάρτητα φαινόμενα, είχε την ικανότητα να συλλαμβάνει νέες έννοιες ενώ εκτελούσε εργασίες ρουτίνας και δε δυσκολευόταν να διεξάγει παράλληλα πολλές διαφορετικές έρευνες.

Ακόμα, ήταν εκκεντρικός, είχε μονομανίες και διέθετε μια λεπτή, ψυχρή και συνάμα καυστική αίσθηση του χιούμορ. Εκτός από μαθηματικός και μηχανικός ήταν ακροβάτης, ζογκλέρ και -για να χρησιμοποιήσουμε έναν όρο του συρμού– γκατζετάκιας. Μόνο που τα γκάτζετ του δεν τα αγόραζε, προτιμούσε να τα κατασκευάζει μόνος του. Ένας μηχανικός ζογκλέρ, ένα ηλεκτρονικό ποντίκι που βρίσκει τον δρόμο του μέσα σ’ ένα λαβύρινθο, μια συσκευή που λύνει τον κύβο του Rubik καθώς και η υπέρτατη μηχανή που δεν κάνει απολύτως τίποτα είναι μερικές από τις εφευρέσεις που μας κληροδότησε, μαζί με τις βάσεις της πληροφορικής, της επιστήμης που χαρακτηρίζει τον αιώνα μας.

Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο Ηρακλειδών για την παραχώρηση του χώρου της βιντεοσκόπησης.

Μιχαηλίδης Τεύκρος Μαθηματικός, Συγγραφέας, Μεταφραστής

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Έχει μεταφράσει από τα γαλλικά και τα αγγλικά είκοσι βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των θετικών επιστημών. Έχει γράψει εκπαιδευτικά βιβλία μαθηματικών και πληροφορικής. Το 2006 η Γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Académiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της επιστημονικής ομάδας Θαλής + Φίλοι που ενδιαφέρεται για το γεφύρωμα του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και τον πολιτισμό. Εργάζεται ως καθηγητής μαθηματικών στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει επίσης τη συλλογή δοκιμίων Μαθηματικά επίκαιρα. Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα (2004), και τα μυθιστορήματα Πυθαγόρεια εγκλήματα (2006) και Αχμές, ο γιος του φεγγαριού (2009). Έλαβε μέρος με διηγήματά του στο δεύτερο και τρίτο τόμο των Ελληνικών εγκλημάτων (2008 και 2009).

Ιστοσελίδα του Τεύκρου Μιχαηλίδη

Σχετικές ομιλίες