Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Car Design: Ρήξη ή συμφιλίωση με το παρελθόν;

Κωβός Σωτήριος

2 Απριλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 18:23 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 742
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Tο φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, ξεκίνησε το 2014 και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει καθιερωθεί ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Κάθε άνοιξη, για μια εβδομάδα, οι κάτοικοι και τα σχολεία της Αθήνας εξερευνούν την επιστήμη μέσα από διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους. Την ίδια στιγμή ερευνητές, δάσκαλοι, διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξηγήσουν την επιστήμη τους και να κάνουν το θεατή μέρος της.

Εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που ξεπερνά κάθε χρόνο τους 30.000 επισκέπτες, το Athens Science Festival είναι περήφανο που όχι μόνο κατάφερε να πετύχει τους αρχικούς του στόχους, αλλά και να τους διευρύνει. Κάθε χρόνο τηρεί την υπόσχεσή του: συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή και αναδεικνύει το ρόλο τους, παρουσιάζει την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, συζητά και ψάχνει απαντήσεις σε πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα, εμπνέει και δημιουργεί νέα πρότυπα στο χώρο των επιστημών και εμψυχώνει τους νέους ανθρώπους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη. Αλλά κυρίως, το Athens Science Festival έχει καταφέρει να δείξει σε μικρούς και μεγάλους ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο γνώση αλλά και ψυχαγωγία.


Car Design: Ρήξη ή συμφιλίωση με το παρελθόν;

Το design αυτοκινήτου είχε στηθεί πάνω στο υπάρχον ευρωπαϊκό πολιτιστικό υπόβαθρο. Η ιστορία 100 ετών έχει ήδη δημιουργήσει αισθητικά πρότυπα τα οποία καθορίζουν την κρίση μας την ώρα της επιλογής. Πώς γίνεται και αναπτύσσεται ο κώδικας αξιών πάνω στον οποίο βασίζονται οι καταναλωτικές μας συνήθειες; Ο σχεδιαστής βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα: σχεδίαση που βασίζεται στο διαμορφωμένο κώδικα αξιών ή δημιουργία ενός νέου με δημιουργικές ιδέες που φέρει όμως τον κίνδυνο της απόρριψης. Ποιος είναι ο ρόλος της διαφορετικότητας στον παγκόσμιο χάρτη, στη σχεδιαστική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κάθε εταιρία ξεχωριστά; Ευρώπη-Ιαπωνία-Αμερική-Κορέα-Κίνα. Ποιο είναι το design που προκρίνουν οι εταιρίες στον χώρο αυτόν, στην προσπάθεια κατάκτησης των παγκόσμιων αγορών; Το πολιτιστικό υπόβαθρο των μεγάλων αγορών επιβάλλει τα σχεδιαστικά πρότυπα στις εταιρίες, οι εταιρίες μπορούν να επιβάλλουν το design που αυτές επιλέγουν; Πολύπλοκες ερωτήσεις που θέλουν απλές απαντήσεις. Μόνο που αυτές έχονται από τον καταναλωτή πολύ αργά…

Κωβός Σωτήριος Σχεδιαστής
Ο Σωτήρης Κωβός είναι σχεδιαστής αυτοκινήτων. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Ίλιον. Αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια σπούδασε στο Βασιλικό Κολλέγιο Τέχνης του Λονδίνου, με υποτροφία από την Μάζντα. Εργάστηκε πρώτα στο Ευρωπαϊκό Σχεδιαστικό Κέντρο της Toyota-Lexus και κατόπιν στην Audi ως υπεύθυνος εξωτερικής σχεδίασης. Έγινε γνωστός για το σχεδιασμό του Toyota Yaris, το οποίο ανακηρύχθηκε «Αυτοκίνητο της χρονιάς 2000» σε Ευρώπη και Ιαπωνία και απέσπασε πολλά άλλα βραβεία. Σχεδίασε επίσης το πολυτελές Lexus SC430 καθώς και μία σειρά άλλων αυτοκινήτων κυρίως για την Toyota και Lexus. Σχεδίασε όλη τη σειρά ηλεκτρικών αθτοκινήτων, λεωφορείων και τραμ για τη γαλλική εταιρία «Bollone». Τέλος, δραστηριοποιείται στη σχεδίαση σκούτερ για την ελληνική εταιρεία Nipponia, καθώς και άλλων πολλών προϊόντων, όπως αγωνιστικά αυτοκίνητα-σκάφη-ποδήλατα και έπιπλα.

Σχετικές ομιλίες