Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Βλάσης Κανιάρης: σχεδιάζοντας το πορτραίτο του καλλιτέχνη και του ανθρώπου

Βλαχογιάννη Αιμιλία, Στεφανίδης Μάνος, Σαμπατακάκης Κυριάκος, Ζησόπουλος Σωτήρης

7 Απριλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 93:41 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1386
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Εκδήλωση αφιερωμένη στο διακεκριμένο εικαστικό καλλιτέχνη, Βλάση Κανιάρη, διοργάνωσε, την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Σύλλογος Αποφοίτων της Βαρβακείου Σχολής.
 
Η εκδήλωση, που είχε τον τίτλο «Βλάσης Κανιάρης: σχεδιάζοντας το πορτραίτο του καλλιτέχνη και του ανθρώπου» (1928-2011), περιλάμβανε δύο κύριες ομιλίες-εισηγήσεις:
 
Η πρώτη εισήγηση από την Αιμιλία Βλαχογιάννη αφορά σε ένα   οδοιπορικό με  τον πρωτοπόρο  εικαστικό του  διεθνούς καλλιτεχνικού  γίγνεσθαι και Απόφοιτο του Βαρβακείου, Βλάση Κανιάρη, στην Αθήνα, τη Ρώμη, το Παρίσι και το Βερολίνο. Mία προσέγγιση στην ανήσυχη προσωπικότητά του και το έργο του ,στο δικό του προσωπικό ύφος. Πηγή έμπνευσής  του  κυρίως οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής του. Η αφήγηση συμπληρώνεται με προβολή συνεντεύξεων, στις οποίες η γυναίκα του, Μαρία, τα παιδιά του, καθώς και φίλοι, που  διήνυσαν  περιόδους με σημαντικούς κοινούς σταθμούς της ζωής, εκφράζουν μνήμες και απόψεις. Σημαντικές ρήσεις του Βλάση  Κανιάρη ακούγονται δια στόματος του ηθοποιού και Απόφοιτου του Βαρβακείου, Δημήτρη Καταλειφού.

Η δεύτερη εισήγηση από τον Μάνο Στεφανίδη αφορά σε μια βιωματική παρουσίαση των έργων του Βλάση Κανιάρη, αφού ο ίδιος τον γνώρισε και συνεργάστηκε μαζί του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιμέλεια αφιερώματος: Αιμιλία Βλαχογιάννη.
Το σκίτσο του Βλάση Κανιάρη είναι του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη.

Βλαχογιάννη Αιμιλία Ph.D ΕΚΠΑ - Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων - Επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής

Η Αιμιλία Βλαχογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρακολούθησε  το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μεθοδολογία της Έρευνας στις Επιστήμες της Αγωγής», διάρκειας δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων, το οποίο οργανώθηκε από τον Τομέα της Παιδαγωγικής  της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών(1992-93), με αντικείμενα:

Α) Μέθοδοι Έρευνας Παιδαγωγικών Θεμάτων.
Β) Στατιστική Εφαρμοσμένη στις Επιστήμες της Αγωγής.
Γ) Εισαγωγή στη χρήση του Η/Υ στην Παιδαγωγική Έρευνα

Εκπόνησε διδακτορική διατριβή με άριστα στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής του  Πανεπιστημίου Αθηνών (Ph.D, 1999, έκδοση Π.Α).

Δίδαξε σε δημόσια σχολεία της Δ.Ε, στην Ανώτερη (ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ) και Ανώτατη  Εκπαίδευση, στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε Διευθύντρια στο Βαρβάκειο Πειραματικό Γυμνάσιο, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Γ΄ Αθήνας , Πρόεδρος  Βαθμολογικών Κέντρων στις Πανελλαδικές  Εξετάσεις, Πρόεδρος της Επιτροπής των Πολιτιστικών Προγραμμάτων Γ΄ Αθήνας, Αξιολογήτρια σχολικών εγχειριδίων και Αξιολογήτρια  στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.

Συμμετείχε σε πλείστα επιμορφωτικά προγράμματα μεταξύ των οποίων για τη Διαφοροποιημένη Παιδαγωγική στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Γαλλίας (Centre international d’ études pédagogiques- CIEP-Paris, Sèvres), για την Εκπαιδευτική Πολιτική στο Βέλγιο (Υπουργείο Παιδείας της Γαλλικής Κοινότητας του Βελγίου), καθώς και στo πρόγραμμα για το Ερευνητικό Σχέδιο Σχολικής Ανάπτυξης σχετικά με την «Εθνική και την Ευρωπαϊκή ταυτότητα» στην Τσεχία.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά - εφημερίδες και έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε πανελλαδικά και παγκόσμια συνέδρια. Έχει διοργανώσει πλείστα εκπαιδευτικά σεμινάρια, ημερίδες, πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επιμόρφωσε με δειγματική διδασκαλία στη λογοτεχνία τους Έλληνες καθηγητές του Ευρωπαϊκού Σχολείου στο Λουξεμβούργο (2009). Ένα από τα βιβλία της διδάσκεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ασχολείται με τη συγγραφή και με τη διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμού. Είναι επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής.

Ενδεικτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις:
«Τίτος Πατρίκιος, ο αγωνιστής, ο ποιητής, ο άνθρωπος», αφιέρωμα (Αρχαιολογική Εταιρεία)
«Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, το βαρβάκι της Επιστήμης» αφιέρωμα στη θεωρία των παιγνίων (Μουσείο της Ακρόπολης)
Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη (Μουσείο Μπενάκη)
«Αναστοχασμοί» φιλοσοφικό συμπόσιο αφιερωμένο στον  Κώστα Αξελό (Μουσείο της Ακρόπολης)
«Δημήτρης Μητρόπουλος: ο Καλλιτέχνης, ο Άνθρωπος» Αφιέρωμα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) κ.ά..

Στεφανίδης Μάνος Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επί 25 χρόνια ήταν επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης. Είναι διδάκτορας του ΑΠΘ. Μετεκπαιδεύτηκε στο Kunstmuseum του Düsseldorf και στο Smithsonian Institution της Washington DC. Γράφει χρόνια κριτικές τέχνης και επιφυλλίδες στην Καθημερινή, το Έθνος, την Ελευθεροτυπία και το περιοδικό Αντί. Συνεργάζεται με τα λογοτεχνικά περιοδικά Το Δέντρο, η λέξη, Ρεύματα, Μανδραγόρας (δέ)κατά. Έχει παρουσιάσει πολλές τηλεοπτικές εκπομπές στη κρατική τηλεόραση, στον ΑΝΤ1 και το SevenX. Έχει παρουσιάσει ραδιοφωνικές εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα και στο Κόκκινο 105,5. Έχει διοργανώσει σεμινάρια τέχνης στην Αρχαιολογική Εταιρεία, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στη Booze Cooperativa.

Σαμπατακάκης Κυριάκος Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Accenture Α.Ε. - Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής

Ο Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Accenture, της μεγαλύτερης εταιρείας consulting στην Ελλάδα, με ευθύνη για την ΝΑ Ευρώπη.

Στη θέση αυτή βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2003, έχοντας ηγηθεί πολλαπλών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε θέματα στρατηγικής, business transformation, τεχνολογίας, operations και ψηφιακής επιχειρηματικότητας σε μεγάλες επιχειρήσεις. Από το 2003 μέχρι το 2008, είχε την ευθύνη στην Accenture παγκοσμίως για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ενώ τώρα είναι υπεύθυνος των πελατών του κλάδου Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Πριν να έρθει στην Ελλάδα, εργάσθηκε επί σειρά ετών στην Andersen Consulting στη Ζυρίχη καθώς και σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Ελβετία.

Είναι απόφοιτος των Πανεπιστημίων Yale, Dartmouth και Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Ζησόπουλος Σωτήρης Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής

Ο Σωτήρης Ζησόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο το 1978. Πήρε το πτυχίο στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1983.

Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του (M.Sc) και την ειδίκευση στην Περιοδοντολογία στο Πανεπιστήμιο του Bristol, Μεγάλη Βρεταννία το 1987.

Επιστημονικός συνεργάτης Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, στο γνωστικό αντικείμενο της Περιοδοντολογίας 1989-1998. Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας (1997 – 2005,  2013 – 2017). Μέλος του ΔΣ της Στοματολογικής Εταιρείας Ελλάδος από το 2016. Ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στο ιδιωτικό του οδοντιατρείο, στην ειδικότητα της Περιοδοντολογίας από το 1989.

Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής από το 1996 και πρόεδρος από τον Μάϊο 2017.

Είναι παντρεμένος με την Δήμητρα Κατσανδρή, που είναι οδοντίατρος και έχουν δυο γιούς.

Μάνος Σταφανίδης: Βλάσης Κανιάρης. Αναφορά - Επαναφορά, εκδ. Titanium, 1989 

Σχετικές ομιλίες