Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ωκεανοί. Ο ΟΗΕ απέναντι στη μπλε πρόκληση του 21ου αιώνα

Μπούρτζης Τηλέμαχος

18 Δεκεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 12:27 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1019
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων έλαβε χώρα 17-19 Δεκεμβρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στα 70 χρόνια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπό το γενικό τίτλο "Παγκόσμιες Προκλήσεις – Κοινές Ευθύνες. Μία αποτίμηση στα 70άχρονα των ΗΕ" και με επιμέρους θεματικές ενότητες: Διαχείριση κρίσεων, ανάπτυξη και χρέος, μεταναστευτικές ροές, ελλείμματα θεσμικής λειτουργίας, ΗΕ και ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου.

Η ομιλία του Τηλέμαχου Μπούρτζη  με τίτλο "Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ωκεανοί. Ο ΟΗΕ απέναντι στη μπλε πρόκληση του 21ου αιώνα" πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δ΄ συνεδρίας με θέμα "Ηνωμένα Έθνη και Ανάπτυξη".

Η σχέση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, αν και έχουν βάση στην ίδια τη Σύμβαση Δικαίου της Θάλασσας του 1982, έχει διαχρονικά υπάρξει αρκετά περίπλοκη και εμφανίζει σχετικά χαμηλό βαθμό ενσωμάτωσης. Παράλληλα, οι σύγχρονες πολιτικές για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και η σύνδεση των περιβαλλοντικών προβλημάτων με τις κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις τους για το θαλάσσιο χώρο, έχουν φέρει τη θαλάσσια διακυβέρνηση στο προσκήνιο ως ένα αναπόσπαστο μέρος του όποιου μελλοντικού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Αυτό επιβεβαιώνεται στους πρόσφατα υιοθετηθέντες Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Development Goals) με την ενσωμάτωση ενός Θαλάσσιου Στόχου για την περίοδο 2015-2030. Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτη η αυξανόμενη χρήση του όρου «Γαλάζια» σε αναφορές σχετιζόμενες με σχεδιαζόμενες οικονομικές πολιτικές, συνήθως ως τμήμα εννοιών όπως «Γαλάζια Ανάπτυξη» ή «Γαλάζια Οικονομία». Η παρούσα ανάλυση θα εστιάσει στη σχέση μεταξύ της παγκόσμιας διακυβέρνησης των ωκεανών, νομικής και θεσμικής, και της Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσα από τη ομπρέλα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθώς και στο δυνητικό ρόλο του Οργανισμού στη «γαλάζια» αναπτυξιακή διαδικασία και τις θεσμικές προκλήσεις της. 


Μπούρτζης Τηλέμαχος Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, Ερευνητής ΕΚεΠΕΚ

Ο Τηλέμαχος Μπούρτζης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, στο γνωστικό αντικείμενο του Δικαίου της Θάλασσας. Το θέμα της διατριβής του είναι  «Ο Θεσμός της Θαλάσσιας Επιστημονικής Έρευνας στο Σύγχρονο Δίκαιο της Θάλασσας. Η περίπτωση της Ελλάδας. Σχετικά προβλήματα και ιδιαιτερότητες του Αιγαίου Πελάγους» και επιβλέπων ο καθηγητής Γρ. Τσάλτας. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος MSc «Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση» του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Επίσης, είναι ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ) του Παντείου Πανεπιστημίου και συμμετέχει στο Παρατηρητήριο Πολιτικής και Δικαίου για τη Κλιματική Πολιτική του ίδιου φορέα. Τέλος είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τα αντικείμενα του Διεθνούς Δικαίου Θάλασσας, του Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής Περιβάλλοντος και των πολιτικών και Διεθνούς Δικαίου της Ανάπτυξης. Είναι εντεταλμένος διδασκαλίας του μαθήματος «Διεθνές Δίκαιο και Θεσμοί της Ανάπτυξης» (Μεταπτυχιακό Μάθημα ΠΜΣ Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών).

Σχετικές ομιλίες