Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αρχαία Ελληνική μαγειρική τεχνική

Μαμαλάκης Ηλίας

25 Νοεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:11:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 842
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία του οικονομολόγου, συγγραφέα και τηλεοπτικού δημιουργού και παρουσιαστή, Ηλία Μαμαλάκη, με θέμα "Αρχαία Ελληνική μαγειρική τεχνική" πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2019 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας.

Στην ομιλία παρουσιάζονται τα τρόφιμα που καταναλώνονταν στην αρχαία Ελλάδα, συνταγές της εποχής, σκεύη μαγειρικής και διατροφικά ήθη και έθιμα. Συγκριτικά με τη σύγχρονη εποχή, γίνεται αναφορά σε προϊόντα που δεν υπήρχαν ακόμη, ενώ εντοπίζονται ομοιότητες στον τρόπο μαγειρέματος. Ο ομιλητής συμπεραίνει ότι η μαγειρική τέχνη λίγο προόδευσε από τότε. Οι σύγχρονες ανακαλύψεις και οι εύκολες μεταφορές την έκαναν πιo εύκολη και της αύξησαν τα προς μαγείρεμα διαθέσιμα προϊόντα. Η ουσία όμως παραμένει η ίδια.

Μαμαλάκης Ηλίας Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία.

Έχει γράψει μέχρι τώρα δώδεκα (12) βιβλία (μεταξύ των οποίων και ένα μυθιστόρημα) με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία και ένα CD με συνταγές και παραμύθια.

Ασχολείται με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων (Μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει το περίφημο Greek Mac και το Greek Chicken για τη ελληνική MC DONALD. To Greek Mac κάνει σήμερα διεθνή καριέρα σε 10 χώρες). Έχει σχεδιάσει γευστικά πάρα πολλές κονσέρβες της Κονσερβοποιίας Βορείου Αιγαίου, ήταν σύμβουλος γεύσης στα τυροκομεία Κρήτης και παλαιότερα επιμελείτο το μενού πολλών διακεκριμένων εστιατορίων.

Από το 1997 ως τα τέλη του 2007 είχε μια πεντάλεπτη καθημερινή εκπομπή με συνταγές στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ. Από τον Φεβρουάριο 2008 συνεχίζει τις 5λεπτες εκπομπές του στο ραδιόφωνο CITY 99,5 και επιπλέον κάθε Σάββατο μεσημέρι έχει μια δίωρη εκπομπή που αφορά τη γεύση και το ταξίδι.

Ήταν για τρία χρόνια ο κεντρικός παρουσιαστής της εκπομπής "Στη Κουζίνα Ολοταχώς "στο MEGA Channel, το πρώτο σε θεαματικότητα κανάλι της Ελλάδας. H εκπομπή ήταν η ελληνική εκδοχή της σειράς READY STEADY COOK του BBC.

Επί πέντε συνεχή χρόνια παρουσίασε ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό, σ' όλα τα μέρη της Ελλάδος, χώρες της Μεσογείου, της Ευρώπης και του εξωτερικού, με θέμα τη γεύση και τον πολιτισμό με τον τίτλο «Μπουκιά και Συχώριο». Στη σειρά είναι ο παρουσιαστής και αρχισυντάκτης και προβλήθηκε στο MEGA Channel.

Η σειρά έχει βραβευτεί ήδη στη Ελλάδα και Διεθνώς (Καλύτερου ντοκυμαντέρ, 2 φορές καλύτερου μοντάζ και βραβείο πιο δημοφιλούς εκπομπής το 2007, ενώ ήταν υποψήφια για καλύτερη σκηνοθεσία τηλεοπτικής σειράς). Τον Ιανουάριο του 2006 βραβεύτηκε στις Κάννες στο Διεθνές Φεστιβάλ του GOURMET VOICE σαν το καλύτερο τηλεοπτικό πρόγραμμα σε σειρά. Το 2007 ο Ηλίας Μαμαλάκης βραβεύτηκε σαν το πιο δημοφιλές πρόσωπο της Ελληνικής τηλεόρασης.

Τον Απρίλιο 2007 ανέλαβε σαν Διευθυντής έκδοσης του BBC OLIVE, στην ελληνική έκδοσή του.

Τον Νοέμβρη του 2008 ανέλαβε Διευθυντής Έκδοσης του ένθετου μαγειρικής του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ με τίτλο «ΚΟΥΖΙΝΑ».

Από το Νοέμβρη του 2009 ανέλαβε Διευθυντής Έκδοσης του ένθετου μαγειρικής στον Κόσμο του ΕΠΕΝΔΥΤΗ με τίτλο «Λιχουδιές».

Πραγματοποιεί σεμινάρια με θέματα το ελληνικό τυρί, την αρχαία ελληνική κουζίνα, τη μεσογειακή διατροφή κ α, σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Δημοτικά, Μέση εκπαίδευση , Πανεπιστήμια) Οργανισμούς, Συνέδρια κλπ. στην Ελλάδα και Κύπρο.

Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών ενώσεων (SLOW FOOD, 'Ένωση Δημοσιογράφων Οίνου και της Γαλλικής Ακαδημίας Γαστρονομίας).

Από το κανάλι της ΕΤ3 παρουσίασε μια σειρά από ντοκυμαντέρ με θέμα την ιστορία της Ελλάδας με τίτλο «ΧΩΜΑΤΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ». Στον πρώτο κύκλο παρουσιάστηκε η προεπαναστατική περίοδος και η ζωή του Κατσαντώνη και στον δεύτερο κύκλο παρουσιάστηκε η ζωή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Συμμετείχε στη θεατρική παράσταση «Η Πεντανόστιμη» στο Τρένο στο Ρούφ σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη.

Έχει σχεδιάσει μια σειρά από 6 διαφορετικές σοκολάτες για λογαριασμό των ζαχαροπλαστείων Fresh εκ των οποίων μια είναι με πράσινο τσάι και μια άλλη με αλάτι.

Εξακολουθεί και είναι σύμβουλος στη βιομηχανία τροφίμων σε θέματα γεύσης.

Είναι ιδρυτικό μέλος του site Protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη όπου δημοσιογραφεί σε θέματα που διόλου αφορούν την κουζίνα.

Συμμετείχε ως κριτής στο διαγωνισμό των Ελλήνων TOP CHEF στον Αντέννα.

Έγραψε ένα παιδικό θεατρικό με τίτλο «Το διαστημότρενο του κυρίου Ιγνάτιου Ροδόλφου ντε Λος Χούπα Γκλούπα» που ανέβηκε στη θεατρική σκηνή στο Τρένο στο Ρούφ με σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη.

Έχει βραβευθεί από την Unesco και το κράτος του Περού για την καλύτερη συνταγή πατάτας στο διαγωνισμό που έγινε το 2008.

Έχει συμμετάσχει στην παραγωγή 4 μουσικών δίσκων ως προσκεκλημένος.

Δημοσιογραφεί στο Κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Συμμετέχει ως εθελοντής στις κοινότητες εν Δράσει του ΚΕΘΕΑ.

Ιστοσελίδα του Ηλία Μαμαλάκη

Σχετικές ομιλίες