Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ανάκτορα και κήποι της Ανατολής (Πρώτη από δύο ομιλίες)

Μαγγίνης Γιώργης

16 Μαΐου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 90:01 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1636
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μαγγίνης Γιώργης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
16/05/2017

Διάρκεια
90:01

Εκδήλωση
Διαλέξεις της Πολιτιστικής Εταιρείας "Πύρνα"

Χώρος
Πολιτιστική Εταιρεία "Πύρνα"

Διοργάνωση
Πολιτιστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πύρνα

Κατηγορία
Αρχαιολογία

Ετικέτες
Ανατολή, Μέση Ανατολή, ανακτορική αρχιτεκτονική, κήποι

Ανάμεσα στον 8ο και το 18ο αιώνα, τόσο η ανακτορική αρχιτεκτονική όσο και ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος χώρου άγγιξαν την τελειότητα. Ενσωματώνοντας επιρροές από την αυτοκρατορική Ρώμη και το Βυζάντιο, το Ιράν των Αχαιμενιδών και των Σασσανιδών και την Κίνα των Τανγκ και των Μινγκ, τα εκτεταμένα συγκροτήματα της Μέσης Ανατολής, όσα στέκουν ακόμη αλλά και όσα σώζονται μόνο σε ερείπια ή από περιγραφές, αποτελούν ως σήμερα τις ιδανικές μορφές του «παραδείσου».

Ο Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, Αρχαιολόγος με ειδίκευση στην Ισλαμική αρχιτεκτονική, στην πρώτη από τις δύο ομιλίες με τίτλο "Ανάκτορα και κήποι της ανατολής" που διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία "Πύρνα".

Και οι δύο ομιλίες θα δημοσιευτούν στο Blod.

Μαγγίνης Γιώργης Αρχαιολόγος - Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη

Ο Γιώργης Μαγγίνης είναι ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (SOAS), όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή. Από το 2001 διδάσκει ιστορία της βυζαντινής τέχνης (SOAS κ.α.), της ισλαμικής τέχνης (SOAS, Ινστιτούτο Courtauld, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στο Κατάρ κ.α.) και της κινεζικής τέχνης (SOAS, Μουσείο Μπενάκη). Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα, την Κύπρο και στην Αίγυπτο. Έχει εργαστεί στον καθεδρικό ναό Αγίας Σοφίας Λονδίνου ως υπεύθυνος αρχείου και επιμελητής μουσείου, στην επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, σε μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο κ.α. Έχει δημοσιεύσει άρθρα πάνω στην κυπριακή προϊστορία, την ισλαμική τέχνη, τις σιναϊτικές σπουδές, τις ευρωπαϊκές διακοσμητικές τέχνες, την κινεζική κεραμική καθώς και την ελληνική και αρμενική διασπορά. Το 2016 εξέδωσε δύο βιβλία: Mount Sinai: A History of Travellers and Pilgrims και China Rediscovered: The Benaki Museum Collection of Chinese Ceramics.

Σχετικές ομιλίες