Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αφιέρωμα στον Πάβελ Κόχουτ

Kohout Pavel, Στάμου-Ντορνιάκοβα Σόνια, Τσίβος Κώστας, Kuligova Lucie, Μπεϊόγλου Κυριακή

2 Ιουνίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:59:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 123

Την Τετάρτη 2 Ιουνίου στις η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS, οι εκδόσεις Καστανιώτη και το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας, διοργάνωσαν διαδικτυακό αφιέρωμα στον Πάβελ Κόχουτ, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο άντρας που περπατούσε ανάποδα».

Μίλησαν οι:
Σόνια Στάμου-Ντορνιάκοβα, δημοσιογράφος, μεταφράστρια, καθηγήτρια Τσεχικής Γλώσσας στο Διδασκαλείο του ΕΚΠΑ.
Κώστας Τσίβος, συγγραφέας, επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας.

Παρέμβαση πραγματοποίησε η διευθύντρια του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας, Lucie Kuligova.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Κυριακή Μπεϊόγλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και προβάλλεται στο κανάλι Youtube και τη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Link βιβλίου: https://www.ianos.gr/o-antras-pou-perpatouse-anapoda-0509761
Link εκδήλωσης: https://www.ianos.gr/events/diadiktyako-afierwma-pavel-koxout-o-antras-poy-perpatoyse-anapoda/

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τι συμβαίνει όταν ο Άνταμ Γιουράτσεκ, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Καλλιτεχνικών στο Λύκειο της πόλης Κ., γίνεται αίφνης ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που καταργεί τον νευτώνειο νόμο της βαρύτητας και αρχίζει να περπατά στο ταβάνι; Πώς πρέπει να αντιδράσει ο διευθυντής του σχολείου ο οποίος έχει και την ευθύνη της σωστής διδασκαλίας; Πώς πρέπει να τον αντιμετωπίσουν οι πολιτικοί της περιοχής από τη στιγμή που η σκανδαλώδης αυτή πράξη φτάνει στη δημόσια σφαίρα, κλονίζει την κοινωνική ευταξία και επιφέρει τον διχασμό; Πώς πρέπει, εντέλει, να απαντήσει το κράτος που υποτίθεται ότι εγγυάται τα πάντα αλλά συγχρόνως διαβλέπει τη δομική αμφισβήτηση της εξουσίας του; Όταν ο Άνταμ Γιουράτσεκ αποφασίζει να διαδώσει την ανατρεπτική του μέθοδο στον λαό, η κατάσταση θα φτάσει στα άκρα. Το δεύτερο μυθιστόρημα του Πάβελ Κόχουτ κυκλοφόρησε το 1970, την περίοδο κατά την οποία είχε ενταθεί η δίωξή του από το κομμουνιστικό καθεστώς στην Τσεχοσλοβακία. Είναι ένα απολαυστικό βιβλίο που ωριμάζει θαυμαστά στον χρόνο και παραμένει επίκαιρο. Μια ανελέητη σάτιρα, μια σοβαρότατη σπουδή πάνω στο παράλογο, γραμμένη από έναν καταξιωμένο συγγραφέα της Κεντρικής Ευρώπης.

Kohout Pavel Συγγραφέας

Ο Πάβελ Κόχουτ γεννήθηκε στην Πράγα το 1928. Σπούδασε αισθητική και θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου. Δραματουργός, μυθιστοριογράφος και ποιητής, θεωρείται πια μια κορυφαία μορφή των τσεχικών γραμμάτων. Το 1946 εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας και το 1969 διεγράφη ως «αντεπαναστάτης». Το 1979, λόγω της ενεργούς συμμετοχής του στο κίνημα «Χάρτα 77» για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απελάθηκε στην Αυστρία και του αφαιρέθηκε η τσεχική υπηκοότητα, την οποία και ανέκτησε το 1990, μετά την αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος στην πατρίδα του, έχοντας εξασφαλίσει εν τω μεταξύ και την αυστριακή. Παντρεύτηκε τρεις φορές και έκανε τρία παιδιά. Σήμερα ζει, εργάζεται και ψηφίζει τόσο στη Βιέννη όσο και στη γενέτειρά του. Ο ίδιος λατρεύει τα σκυλιά, ιδίως εκείνα της ράτσας Ντάτσχουντ που τον συντροφεύουν σε όλη του τη ζωή. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη έχουν κυκλοφορήσει ορισμένα από τα πιο σημαντικά του έργα: Ο άνθρωπος που δολοφονούσε χήρες (2000), Χιονίζω (2005) και Η δήμιος (2008).

Στάμου-Ντορνιάκοβα Σόνια Δημοσιογράφος - Μεταφράστρια - Καθηγήτρια Τσεχικής Γλώσσας, Διδασκαλείο του ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε στη Μοραβία της Τσεχίας και σπούδασε δημοσιογράφος στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας, κατακτώντας τον τίτλο PhDr.

Ως την άνοιξη του 1989 είχε εργαστεί σε έναν εκδοτικό οίκο, εφημερίδες, περιοδικά και άρχισε να μεταφράζει ελληνική λογοτεχνία και θεατρικά έργα. Μετά το 1990 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου άρχισε συστηματικά να προωθεί και να μεταφράζει την τσέχικη λογοτεχνία στα ελληνικά. Από τότε έχει μεταφράσει δεκάδες βιβλία, λογοτεχνικά έργα κλασικών και σύγχρονων σπουδαίων Τσέχων συγγραφέων, γνωρίζοντάς τους στους Έλληνες αναγνώστες. Στην τσέχικη γλώσσα έχει μεταφράσει μεταξύ άλλων και τα μυθιστορήματα του Π. Μάτεση. Η Σόνια Στάμου είναι ανταποκρίτρια της Τσέχικης και Σλοβάκικης κρατικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας στην Ελλάδα και αρθρογραφεί σε ελληνικές και τσέχικες εφημερίδες. Διδάσκει την τσέχικη γλώσσα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τσίβος Κώστας Συγγραφέας, - Επίκουρος Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας

Ο Κώστας Τσίβος είναι Επίκουρος Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας. Διδάσκει νεότερη ελληνική ιστορία και σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα στη Φιλοσοφική Σχολή και στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών της Πράγας. Ασχολείται ερευνητικά με την ιστορία των πολιτικών προσφύγων, τον Εμφύλιο Πόλεμο και τη σύγχρονη κρίση στην Ελλάδα. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Πράγα (1987) και έκανε το διδακτορικό του στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (2011). Άρθρα και βιβλία του εκδόθηκαν στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα τσεχικά. Επίσης μετέφρασε έργα γνωστών Τσέχων συγγραφέων στα ελληνικά.

Kuligova Lucie Διευθύντρια, Τσέχικο Κέντρο Αθήνας

Η Lucie Kuligova είναι Διευθύντρια του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας.

Μπεϊόγλου Κυριακή Συγγραφέας - Δημοσιογράφος

Η Κυριακή Μπεϊόγλου είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Υπήρξε συνιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου-καφέ "Συλλαβή" στο Παγκράτι. Αρθρογραφεί για θέματα λογοτεχνίας στην "Εφημερίδα των Συντακτών".

Σχετικές ομιλίες