Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

4η Βιομηχανική Επανάσταση - Εξειδικευμένο εργαστήριο: Εισαγωγικές ομιλίες

Σιδέρη Φιλλένια, Μαντής Δημήτρης

19 Ιανουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 08:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 599
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

O Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής και Υλικών Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ) και η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας, βλέποντας τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και γενικότερα στο διεθνές περιβάλλον να προετοιμάζονται συνδιοργάνωσαν στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουν αναπτύξει, το 1ο εξειδικευμένο εργαστήριο με θέμα την 4η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
 

Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης με καθολική εφαρμογή είναι προ των πυλών υποσχόμενη πολλά, αλλά αναδύοντας και νέες αβεβαιότητες, νέους  κινδύνους και νέες προκλήσεις. Η πλήρης αυτοματοποίηση, ψηφιοποίηση και ρομποτοποίηση, η διασύνδεση και συνεχής αλληλεπίδραση των «μηχανών» μεταξύ τους και με τον άνθρωπο και η σύζευξη όλων των σημερινών τεχνολογιών επικοινωνίας με την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που προβλέπει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα μεταβάλλει βίαια τόσο το παραγωγικό μοντέλο, όσο και το προφίλ των εργαζομένων.
 

Κοινή μας πεποίθηση είναι ότι ο 21ος αιώνας  θα χαρακτηριστεί από την ραγδαία επερχόμενη 4η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, η οποία αναμένεται να φέρει τεράστιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και ανατροπές στην οικονομική ανάπτυξη όλων των χωρών και να φτωχοποιήσει όσους δεν θα προλάβουν να προσαρμόσουν το παραγωγικό τους μοντέλο, καθώς και το μοντέλο της εκπαίδευσής τους, προετοιμάζοντας τους πολίτες τους για το μέλλον.
 

Είναι προφανές ότι το νέο μοντέλο οργάνωσης των παραγωγικών σχέσεων και των υπηρεσιών απαιτεί δραστικές μεταβολές, όχι μόνο στο εργασιακό τοπίο και την κοινωνική οργάνωση, αλλά και  στο Εκπαιδευτικό σύστημα και στον Επαγγελματικό προσανατολισμό. Χαρακτηριστικές των μεταβολών είναι οι 16 δεξιότητες για τον 21ο αιώνα, όπως αυτές προσδιορίστηκαν το 2015 στο «ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» του World Economic Forum.
 

Είναι σαφές ότι η εξέλιξη δεν είναι αναστρέψιμη, και επομένως το ζητούμενο είναι ο έγκαιρος προγραμματισμός σε εθνικό και υπερεθνικό  επίπεδο, η  ενημέρωση επιστημόνων και εργαζομένων, η αναδιάταξη του επαγγελματικού τοπίου, ώστε η συνεργασία «μηχανών» -ανθρώπου να είναι αφενός αρμονική και αφετέρου να λειτουργήσει προς όφελος του ανθρώπου και της ποιότητας ζωής.
 

Το πρώτο εξειδικευμένο εργαστήριο για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση διοργανώθηκε από την ΕΕΧ και τον ΣΥΒΙΠΥΣ με στόχο ακριβώς την σφαιρική, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με την ενσωμάτωση ρομπότ σε σύνθετα περιβάλλοντα κατασκευής και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της μεταποίησης  και τους μηχανισμούς ασφάλειας με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και για την εποχή μεταφοράς των δεδομένων σε εικονικό αποθηκευτικό χώρο –«cloud».


Σιδέρη Φιλλένια Πρόεδρος, Ένωση Ελλήνων Χημικών

Είναι απόφοιτος του Χημικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μιλά Αγγλικά και Ισπανικά.

Εργάζεται ως  ιδιωτικός εκπαιδευτικός από το 1986 μέχρι σήμερα και είναι συγγραφέας 14 βιβλίων Χημείας και του διδακτικού πακέτου Χημείας Γ΄ Γυμνασίου, το οποίο διδάσκεται σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας από το 2006.

Έχει υπάρξει μέλος της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής πολλών Επιστημονικών συνεδρίων, σεμιναρίων και Πανελλήνιων Μαθητικών Διαγωνισμών Χημείας από το 2000 μέχρι σήμερα.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΔΣ του Επιστημονικού Τμήματος Παιδείας και Χημικής Εκπαίδευσης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, υπεύθυνη για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 2012-2015  και είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Ελλήνων Χημικών από τον Ιανουάριο του 2016.

Μαντής Δημήτρης Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ)

O Δημήτρης Μαντής είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας - ΣΥΒΙΠΙΣ, ενώ παράλληλα κατέχει τη θέση του Τεχνικού Υποστήριξης και του Διευθυντή Εκπαίδευσης στην εταιρεία Druckfarben Hellas. Δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά μελανιών και χρωμάτων, καθώς και μελανιών και υλικών εύκαμπτης συσκευασίας και γραφικών τεχνών.

Είναι Χημικός Μηχανικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών. Εξειδικεύεται στο σχεδιασμό της συσκευασίας και σε θέματα διαχείρισης έργου ή και μονάδας παραγωγής, ανάλυσης ελαττώματος - αντιμετώπισης προβλημάτων κ.λπ. Εχει μια σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε θέσεις όπως του τεχνικού διευθυντή και του διευθυντή R&D σε εταιρείες όπως Bic Violex, Athens Pack, Chris Pan - Vioplast κ.ά.

Σχετικές ομιλίες