Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πολίτου-Μαρμαρινού Ελένη

Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού, ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, γεννήθηκε το 1941 στη Ζαγορά Μαγνησίας. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας και του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Η επαγγελματική της δραστηριότητα συνδέεται αποκλειστικά με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε από το 1974. Έχει διατελέσει Διευθύντρια του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Tα ερευνητικά της αντικείμενα αφορούν την ελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αι.. Την μελετά με τις μεθόδους και τα εργαλεία των κλάδων της Συγκριτικής Φιλολογίας και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Tα δημοσιεύματά της, βιβλία και δεκάδες άρθρα, ανακοινώσεις σε συνέδρια κλπ., αναφέρονται στο έργο του Κωστή Παλαμά, του Κάλβου, του Παπαδιαμάντη, του Καβάφη, του Καρυωτάκη και άλλων αλλά και σε  ευρύτερα ρεύματα, κινήματα ή σχολές, όπως ο Κλασικισμός, ο Ρομαντισμός, ο Ρεαλισμός, ο Παρνασσισμός, ο Νατουραλισμός, ο Συμβολισμός και ο Υπερρεαλισμός.

Είναι ιδρυτικό μέλος της "Εταιρείας Στερεοελλαδικών Μελετών", της "Ελληνικής Εταιρείας Νεοελληνικής Σπουδών", της "Ελληνικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών", της "Εταιρείας παπαδιαμαντικών Σπουδών" και της "Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας", της οποίας έχει διατελέσει Γεν. Γραμματέας και Πρόεδρος για πολλά χρόνια. Είναι επίσης μέλος της γαλλικής Εταιρείας "Les Lettres Europeennes", της "Γαλλικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Φιλολογίας" (International Comparative Litterature Association). Στη διεθνή αυτή Εταιρεία, που αριθμεί περισσότερα από 6000 μέλη, έχει εκλεγεί και διατελέσει μέλος του 18μελούς Εκτελεστικού Συμβουλίου της.

Υπό την επίβλεψή της έχει εκπονηθεί σειρά διδακτορικών διατριβών, ενώ μαθητές και μαθήτριές της έχουν διακριθεί ως ερευνητές και έχουν καταλάβει καθηγητικές θέσεις σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. Το έργο της έχει αναγνωριστεί από πολλούς και σημαντικούς Έλληνες και ξένους μελετητές.

ΟΜΙΛΙΕΣ