Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μοίρας Λεωνίδας

Διδάσκων Οθωμανικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Λεωνίδας Μοίρας είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Νεότερη Οθωμανική Ιστορία από το τμήμα Νεότερης Ιστορίας του İstanbul Üniversitesi. Ο τίτλος της μεταπτυχιακής του εργασίας είναι “Η απήχηση του Κινήματος στο Γουδί στον Οθωμανικό Τύπο”. Είναι
διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η διδακτορική του διατριβή φέρει τον τίτλο “Οι Οθωμανικές Προσλήψεις του Ελληνικού Εθνικισμού 1821 - 1870”. Τα πεδία ενδιαφέροντός του είναι η Πολιτική και Κοινωνική Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Ιστορία των Ιδεών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Βαλκανικοί Εθνικισμοί και η περίοδος των Μεταρρυθμίσεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Έχει γράψει άρθρα σε συλλογικούς τόμους (Σημαντικότερες δημοσιεύσεις: «Οι Προσλήψεις του Ελληνικού Εθνικισμού στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, 1832 -1869», συλλογικός τόμος αφιερωμένος στον καθηγητή Κ. Χατζόπουλο, επιμ. Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, Ελεονώρα Ναξίδου, Δημοσθένης Στρατηγόπουλος, 2019, “Helenottomanizm (Yunan - Osmanlılığı İdeolojisi), άρθρο στο συλλογικό τόμο Osmanlı’ dan Cumhuriyet’e Sosyal, Kültürler, Siyasi Yansınmalar, αφιερωμένο στη μνήμη του καθηγητή Ali Ihsan Gencer, Κωνσταντινούπολη 2015, «Οι Νεότουρκοι και το Κίνημα στο Γουδί», Το Κίνημα στο Γουδί, ΤΑ ΝΕΑ Ιστορία, 2010). Επίσης, έχει συμμετάσχει στο ερευνητικό πρόγραμμα “Kripis” του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Παράλληλα, διδάσκει την τουρκική και οθωμανική γλώσσα, ενώ έχει μεταφράσει βιβλία και επιστημονικά άρθρα από τα τουρκικά στα ελληνικά («Οι ιστορίες του Dede Korkut», 2018, εκδόσεις İstanbul Üniversitesi, “Πρακτικά Ανακοινώσεων, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώθηκε στο πανεπιστήμιο Bilkent στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα τη Συνθήκη της Λωζάνης κι έχουν εκδοθεί υπό την αιγίδα του ΚΕΜΟ, στο συλλογικό τόμο με τίτλο: Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ, Πτυχές μιας Εθνικής Σύγκρουσης, Αθήνα, 2006). Οι γλώσσες που γνωρίζει είναι τα ελληνικά, τα τουρκικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά και έχει διδαχθεί την οθωμανική παλαιογραφία (Matbu και Rika).

ΟΜΙΛΙΕΣ