Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Kodmani Bassma

Συν-Ιδρύτρια & πρώην Εκπρόσωπος Τύπου, Συριακό Εθνικό Συμβούλιο - Εκτελεστική Διευθύντρια, Πρωτοβουλία για την Αραβική Μεταρρύθμιση

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

H Δρ. Bassma Kodmani είναι εκτελεστική διευθύντρια της Πρωτοβουλίας για την Αραβική μεταρρύθμιση, μιας κοινοπραξίας ερευνητικών ιδρυμάτων από αραβικές χώρες με εταίρους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ που εργάζονται συλλογικά για τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοκρατική μετάβαση στον Αραβικό κόσμο.

Είναι επίσης Διευθύντρια του ακαδημαϊκού προγράμματος της Διεθνούς Διπλωματικής Ακαδημίας (Académie Diplomatique Internationale) στο Παρίσι.

Προηγουμένως, ήταν συνεργάτις ερευνήτρια στο Κέντρο Μελετών και Έρευνας (Centre d' études et de recherche - CERI) στη Sciences - Po στο Παρίσι, ανώτερη σύμβουλος για τη διεθνή συνεργασία στο γαλλικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας (CNRS) και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Κολέγιο της Γαλλίας (Collège de France).

Από το 1999 έως το 2005, ως Ανώτερη Λειτουργός Προγράμματος, διηύθυνε το πρόγραμμα   διακυβέρνησης και διεθνούς συνεργασίας στο γραφείο του Ιδρύματος Ford για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με έδρα το Κάιρο, όπου είχε τη συνολική ευθύνη για την υποστήριξη των ερευνητικών ιδρυμάτων, των ΜΚΟ και των δημοσίων υπηρεσιών της περιοχής, καθώς και την ειδική ευθύνη για την έναρξη και την υποστήριξη των κοινών Παλαιστινιακών προγραμμάτων για την ειρήνη και των συναντήσεων track II (track II meetings).

Πριν από τη μετάβασή της στο Κάιρο, ίδρυσε και διηύθυνε το Πρόγραμμα της Μέσης Ανατολής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Institut Français des Relations Internationales -IFRI ) στο Παρίσι  από το 1981 έως 1998 και υπήρξε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια  Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Παρισίων. Στο IFRI, είχε την ευθύνη διοργάνωσης και συντονισμού μιας σειράς  διαλόγων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων (1994-1998).

Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στις Πολιτικές Επιστήμες από τη Sciences - Po στο Παρίσι.

Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα σχετικά με τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, την περιφερειακή ασφάλεια, το Παλαιστινιακό ζήτημα, τις πολιτικές εξελίξεις στις αραβικές κοινωνίες και τη σχέση μεταξύ θρησκευτικής αρχής και πολιτικής εξουσίας στον μουσουλμανικό κόσμο.

ΟΜΙΛΙΕΣ