Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ιντζεσίλογλου Χαράλαμπος

Αρχαιολόγος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Οι Σπουδές και τα χρόνια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951. Μεγάλωσε στα Γιαννιτσά του Νομού Πέλλας. Tο 1975 έλαβε το πτυχίο της Φιλοσοφικής Σχολής του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Tμήμα Aρχαιολογίας και Ιστορία της Tέχνης). Aπό το 1977 έως το 1979 εργάσθηκε ως ημερομίσθιος αρχαιολόγος στην IE' Eφορεία Προϊστορικών και Kλασικών Aρχαιοτήτων της Λάρισας. Tο 1979 έλαβε μέρος με επιτυχία στις εξετάσεις για την εισαγωγή του στην Aρχαιολογική Υπηρεσία. Aπό το 1980 υπηρέτησε στην IΓ' Eφορεία Προϊστορικών και Kλασικών Aρχαιοτήτων Bόλου και από το 1994 έως το 2006 άσκησε χρέη αναπληρωτή προϊσταμένου της παραπάνω Eφορείας. Tο 2008 επελέγη ως Προϊστάμενος του Tμήματος Mουσείων, Eκθέσεων και Eκπαιδευτικών Προγραμμάτων της IΓ’ EΠKA και άσκησε τα καθήκοντά του μέχρι τη συνταξιοδότησή του (24 Ιανουαρίου 2012). Aπό το 1991 και για δύο χρόνια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Lumiere-Lyon 2 στη Λυών της Γαλλίας.

Tο 1983 εξελέγη πρόεδρος του Συλλόγου Eλλήνων Aρχαιολόγων. Tα έτη 1996, 1998, 2000, 2002, 2004 και 2006 εξελέγη, για δυο έτη κάθε φορά και για δώδεκα συνολικά χρόνια, αιρετό μέλος του B' Yπηρεσιακού Συμβουλίου του Yπουργείου Πολιτισμού.
 
Οι πιο σημαντικές από τις ανασκαφές:
 
Νομός Μαγνησίας
Το αρχαίο θέατρο Δημητριάδας
 
Νομός Καρδίτσας
1. Το Μυκηναϊκό θολωτό τάφο με τύμβο στην περιοχή του Γεωργικού-Ξινονερίου.
2. Τον Γεωμετρικό θολωτό τάφο με τύμβο των Αγ. Θεοδώρων στο νεκροταφείο του Κιερίου. Έγινε διαμόρφωση και είναι σήμερα ένας ελεύθερα επισκέψιμος αρχαιολόγος χώρος
3. Τον Αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα της Μητρόπολης. Σήμερα είναι ο μόνος οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος στο νομό Καρδίτσας.
4. Το αρχαϊκό ιερό του Αιάτου έξω από το θολωτό τάφο του Γεωργικού-Ξινονερίου.
5. Το κλασικό νεκροταφείο και ιερό του Προδρόμου.
6. Το Ελληνιστικό Ασκληπιείο του Κιερίου, τμήμα του οποίου αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά.
7. Το Ελληνιστικό ιερό «extra muros» στον αρχαιολογικό χώρο του.
8. Διατήρηση τριων ανασκαφών σε ημιϋπαίθριους χώρους κάτω από σύγχρονα σπίτια στην αταύτιστη μέχρις στιγμής Ελληνιστική πόλη στο Καλλίθηρο. Οι αρχαιότητες είναι ορατές από τους χρήστες των σύγχρονων δρόμων.
9. Το Ιουστινιάνειο Κάστρο, στο λόφο του Αγ. Αθανασίου στο Καλλίθηρο, του οποίου αποκαλύφθηκαν στο σύνολό τους τα τείχη. Έγινε διαμόρφωση με περίπατο, ξύλινο κιόσκι και επεξηγηματικές πινακίδες.
10. Το Ρωμαϊκό μονόχωρο, καμαροσκέπαστο τάφο στη θέση «Ξινόβρυση», στο Καλλίθηρο. Έγινε διαμόρφωση ενός άλσους με τη φύτευση μεγάλης ποικιλίας δένδρων, μεγάλη έκταση περιφράχθηκε, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες και ο τάφος προστατεύθηκε με ένα καλαίσθητο στέγαστρο.
 
Ταυτίσεις αρχαίων πόλεων
 
Ταυτίστηκε η πόλη της Όρθης στον αρχαιολογικό χώρο του Χελωνόκαστρου του Κέδρου, ενώ σε συνεργασία με τον κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη ταυτίστηκε η αρχαία πόλη Μεθύλιον με τον αρχαιολογικό χώρο στο χωριό της Μυρίνης και της Πειρασίας με τον αρχαιολογικό χώρο στο χωριό Ερμήτσι. 

Δημιουργία υποδομών
 
Το κονάκι του Προδρόμου Καρδίτσας
Η Κοινότητα Προδρόμου παρεχώρησε στο ΥΠΠΟ οικόπεδο με τα ισόγεια ερείπια του τοπικού κονακιού. Με τη βοήθεια της Νομαρχίας Καρδίτσας και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων μέσα σε ελάχιστο χρόνο το διώροφο Κονάκι αναστηλώθηκε και η περιοχή της Καρδίτσας απέκτησε ένα κόσμημα και η Εφορεία Αρχαιοτήτων την πρώτη της κτηριακή εγκατάσταση στο Νομό.
 
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας
Ένα από τα όνειρα των δημιουργικών ανθρώπων της Καρδίτσας ξεκίνησε ύστερα από πρωτοβουλία της Νομαρχίας και με τη βοήθεια της τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καρδίτσας μέσα στη δεκαετία του 1990. Σε άμεση συνεργασία με τη Δ/νση Μουσείων του Υπουργείου πολιτισμού συμμετείχε στην επιλογή της μορφής του κτιρίου, στον σχεδιασμό του κτιρίου, στη σύνταξη της κτιριολογικής, μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης. Αργότερα, συμμετείχε στην επιτροπή που δημιουργήθηκε για τον σχεδιασμό της έκθεσης του Μουσείου.
 
Η Αρχαιολογική Αποθήκη στον Κέδρο
Τον Αύγουστο του 2002 έγιναν τα εγκαίνια της Αρχαιολογικής Αποθήκης του Κέδρου, που βρίσκεται μέσα σε μια αίθουσα του ισογείου του κοινοτικού καταστήματος του Κέδρου. Η έκθεση περιλαμβάνει ενημερωτικά κείμενα, πήλινες ελληνιστικές σαρκοφάγους με τα καπάκια τους, ένα μεγάλο πιθάρι, που προέρχονται από το νεκροταφείο του αρχαίου οικισμού καθώς και άλλα αντικείμενα από άλλους οικισμούς της περιοχής του Κέδρου.

ΟΜΙΛΙΕΣ