Απρ 17, 2019
Εκρήξεις στον Ήλιο
Γλώσσα: Ελληνική
Κύριος Ερευνητής, Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΑΕΜ)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Κωνσταντίνος Γοντικάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε φυσική στο τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης από όπου αποφοίτησε το 1992. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Paris VII της Γαλλίας την χρονιά 1992-1993. Απέκτησε την διδακτορική του διατριβή το 1997 στο πανεπιστήμιο Paris XI της Γαλλίας. Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής είναι η μελέτη του φάσματος του υδρογόνου που εκπέμπεται από ηλιακές προεξοχές και υπεύθυνος της διατριβής του ήταν ο J.-C. Vial, ερευνητής του Γαλλικού ινστιτούτου διαστημικής αστροφυσικής (Institut d'Astrophysique Spaciale).
Ξεκίνησε να εργάζεται στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (ΚΕΑΕΜ) της Ακαδημίας Αθηνών ως επιστημονικός συνεργάτης από το 1998 ενώ από το 2005 εργάζεται στο ΚΕΑΕΜ ως ερευνητής.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Κ. Γοντικάκη επικεντρώνονται στην φυσική της ηλιακής ατμόσφαιρας. Η εργασία του συνίσταται στην μελέτη του φάσματος στο μακρινό υπεριώδες η οποία επιτρέπει την μέτρηση των φυσικών παραμέτρων του αερίου που ακτινοβολεί. Για τον λόγο αυτό έχει ειδικευτεί στην μελέτη φασματικών παρατηρήσεων που λαμβάνονται από διαστημικά τηλεσκόπια που βρίσκονται σε δορυφόρους όπως οι SoΗΟ, Hinode και IRIS.
Η ανάλυση του φάσματος βοηθά στην κατανόηση της δυναμικής και της θερμοδυναμικής των δομών της ηλιακής ατμόσφαιρας. Πιο ειδικά, ο Κ. Γοντικάκης ενδιαφέρεται για συγκεκριμένους μηχανισμούς ακτινοβολίας όπως είναι η σκέδαση φωτός και η απορρόφηση και τι μπορούμε να μάθουμε μέσω αυτών για την ηλιακή ατμόσφαιρα.
Επίσης, έχει μελετήσει την επιτάχυνση φορτισμένων σωματιδίων που συμβαίνει κατά την διάρκεια των ηλιακών εκλάμψεων και την εκπομπή ακτίνων Χ από τις εκλάμψεις.
Έχει πάνω από 30 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές και πάνω από 200 αναφορές στις εργασίες του από άλλους ερευνητές.
Παρουσιάζει ομιλίες με θέμα την αστροφυσική και την Ηλιακή φυσική για το ευρύ κοινό καθώς και για σχολεία.
Απρ 17, 2019
Γλώσσα: Ελληνική