Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Υπερβαίνοντας διαχωριστικές γραμμές

Rogers Carol

29 Νοεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:39:42 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 203
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Καθώς διαλύονται τα στεγανά ανάμεσα σε παραδοσιακούς πολιτιστικούς οργανισμούς, ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες και πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, έχει έρθει η στιγμή να αναγνωρίσουν τα μουσεία την έννοια της “συνέργειας” ως το νέο τους κεφάλαιο. Η δημιουργία μιας κουλτούρας συνεργασίας –τόσο στις εσωτερικές τους δομές όσο και στις εξωτερικές τους σχέσεις– αποτελεί ένα ισχυρό μέσο για να επιτύχουν τα μουσεία μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο έργο τους, αλλά και να εκπληρώσουν την κοινωνική αποστολή τους.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλά μουσεία συνεργάζονται με διαφορετικές κοινωνικές δομές και οργανώσεις, επενδύοντας σε συμπράξεις με φαινομενικά μη αναμενόμενους συνεργάτες: από διοργανωτές ποδηλατικών ξεναγήσεων και εκκολαπτόμενες επιχειρήσεις τεχνολογίας, μέχρι γηροκομεία, νοσοκομεία, θέατρα και εταιρείες. Οι πολιτιστικοί οργανισμοί συνειδητοποιούν ότι με την ευρεία ανταλλαγή εμπειριών και με τη συν-ένωση δυνάμεων αποκτούν ισχυρότερα ερείσματα μέσα στις κοινότητες τις οποίες υπηρετούν και εκπροσωπούν. Οι συνέργειες εκδημοκρατίζουν τα μουσεία, επηρεάζουν καταλυτικά και με τρόπο θετικό την εξωτερική τους προβολή, συμβάλλουν στη διεύρυνση του κοινού τους, στη βιωσιμότητα και την οικονομική τους ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνέδριο για τα Μουσεία προβάλει εμπνευσμένα παραδείγματα συμπράξεων και συνεργειών από τις Η.Π.Α., τη Βρετανία, την Γερμανία και την Ελλάδα. Αναζητά τους τρόπους με τους οποίους τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να εντάξουν ποικίλες συνέργειες στον προγραμματισμό τους, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προσκαλέσουν διαφορετικές κοινότητες και πρωτοβουλίες να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία συν-δημιουργίας του προγράμματός τους.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές μοιράζονται την εμπειρία τους σχετικά με συνεργασίες ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συμβατικές και μη συμβατικές συμπράξεις, εμπορικούς ή μη συνασπισμούς, αλλά και διαθεματικές και διατμηματικές συνεργασίες.

Rogers Carol Εκτελεστική Διευθύντρια, Τομέας Εκπαίδευσης και Επισκεπτών, Εθνικά Μουσεία Λίβερπουλ

H Carol Rogers είναι Υπεύθυνη για την Εκπαίδευση και την Κοινοτική Συμμετοχή στα οκτώ Εθνικά Μουσεία του Λίβερπουλ. Επίσης επιβλέπει τις Υπηρεσίες Επισκεπτών, το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία. Η Carol ξεκίνησε να εργάζεται στα Εθνικά Μουσεία του Λίβερπουλ το 2003 ως Υπεύθυνη Μάθησης. Το 2005, έγινε μέλος της ομάδας του Εκτελεστικού Διευθυντή και ο ρόλος της διευρύνθηκε στις υπηρεσίες υποδοχής. Πιο πρόσφατα ανέλαβε την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού εξεύρεσης πόρων και μάρκετινγκ. Η Carol έχει αναπτύξει μια σημαντική καριέρα στα Εθνικά Μουσεία του Λίβερπουλ καθώς είναι γνωστή σε όλη τη Βόρειο-Δυτική Αγγλία διατηρώντας ένα μεγάλο εθνικό και διεθνές δίκτυο συνεργασιών που αφορούν στην εκπαίδευση, το μουσείο, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια. Το έργο της έχει αναγνωριστεί για τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα που το διέπει καθώς συνδέει με επιτυχία οργανισμούς και πηγές από διαφόρους τομείς.

Η Κάρολ ηγείται ενός επιτυχημένου προγράμματος εκπαίδευσης και διάδρασης για παιδιά, νέους και ενηλίκους, σχεδιασμένο να απευθύνεται σε ευάλωτες κοινότητες. Πάνω από 430.000 μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα το 2016. Επιπλέον, είναι υπεύθυνη για το πολυβραβευμένο πρόγραμμα «House of Memories», το οποίο έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή ανθρώπων που πάσχουν από αμνησία, καθώς και στους ανθρώπους που τους περιθάλπουν, τις οικογένειες τους και τις κοινότητές τους. Μέχρι το 2017, πάνω από 11.500 άτομα επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα, το οποίο συνεχίζει να επεκτείνεται σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία και προσελκύει το ενδιαφέρον παγκοσμίως στις ΗΠΑ και την Ανατολική Ασία. Τον Ιανουάριο του 2015, η Κάρολ βραβεύτηκε από την Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ ως Μέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΜΒΕ) για τον ρόλο και τη συνεισφορά της με το «House of Memories». Η Carol είναι γνωστή στη μουσειακή κοινότητα της Μεγάλης Βρετανίας για τη δημιουργικότητα, το πάθος και την αφοσίωση με την οποία εργάζεται για να καταστήσει δυνατή την συμμετοχή και την εκπαίδευση στα μουσεία για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Σχετικές ομιλίες