Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πολιτισμός, πόλεις και πολίτες: Ιστορίες μετασχηματισμών μέσα από τη διαδικασία συμμετοχής των κοινοτήτων

Κουκμάς Γιάννης

29 Νοεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:16:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 714
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Καθώς διαλύονται τα στεγανά ανάμεσα σε παραδοσιακούς πολιτιστικούς οργανισμούς, ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες και πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, έχει έρθει η στιγμή να αναγνωρίσουν τα μουσεία την έννοια της “συνέργειας” ως το νέο τους κεφάλαιο. Η δημιουργία μιας κουλτούρας συνεργασίας –τόσο στις εσωτερικές τους δομές όσο και στις εξωτερικές τους σχέσεις– αποτελεί ένα ισχυρό μέσο για να επιτύχουν τα μουσεία μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο έργο τους, αλλά και να εκπληρώσουν την κοινωνική αποστολή τους.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλά μουσεία συνεργάζονται με διαφορετικές κοινωνικές δομές και οργανώσεις, επενδύοντας σε συμπράξεις με φαινομενικά μη αναμενόμενους συνεργάτες: από διοργανωτές ποδηλατικών ξεναγήσεων και εκκολαπτόμενες επιχειρήσεις τεχνολογίας, μέχρι γηροκομεία, νοσοκομεία, θέατρα και εταιρείες. Οι πολιτιστικοί οργανισμοί συνειδητοποιούν ότι με την ευρεία ανταλλαγή εμπειριών και με τη συν-ένωση δυνάμεων αποκτούν ισχυρότερα ερείσματα μέσα στις κοινότητες τις οποίες υπηρετούν και εκπροσωπούν. Οι συνέργειες εκδημοκρατίζουν τα μουσεία, επηρεάζουν καταλυτικά και με τρόπο θετικό την εξωτερική τους προβολή, συμβάλλουν στη διεύρυνση του κοινού τους, στη βιωσιμότητα και την οικονομική τους ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνέδριο για τα Μουσεία προβάλει εμπνευσμένα παραδείγματα συμπράξεων και συνεργειών από τις Η.Π.Α., τη Βρετανία, την Γερμανία και την Ελλάδα. Αναζητά τους τρόπους με τους οποίους τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να εντάξουν ποικίλες συνέργειες στον προγραμματισμό τους, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προσκαλέσουν διαφορετικές κοινότητες και πρωτοβουλίες να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία συν-δημιουργίας του προγράμματός τους.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές μοιράζονται την εμπειρία τους σχετικά με συνεργασίες ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συμβατικές και μη συμβατικές συμπράξεις, εμπορικούς ή μη συνασπισμούς, αλλά και διαθεματικές και διατμηματικές συνεργασίες.

Κουκμάς Γιάννης Διευθυντής Ανάπτυξης και Συμμετοχής Κοινού, Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ο Γιάννης Κουκμάς είναι Κοινωνικός Ανθρωπολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ευρωπαϊκή Ιστορία και στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων. Από τον Μάρτιο του 2018 είναι Διευθυντής Ανάπτυξης και Συμμετοχής Κοινού στην Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εργάστηκε στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης από την ίδρυσή του tο 1998, ως Συντονιστής (Μuseum Coordinator). Τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον στρατηγικό σχεδιασμό, την προσέλκυση-ανάπτυξη κοινού, την εκπαίδευση εθελοντών, την επικοινωνία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οργάνωση σεμιναρίων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων, και την εξεύρεση πόρων για πολιτιστικούς οργανισμούς. Είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, του Balkan Museum Network, της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας και του Δικτύου Επαγγελματιών Μουσείων του British Council, καθώς και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης.

Σχετικές ομιλίες