Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Western Balkans and EU Enlargement 2030: Dream or Reality?

Γαβουνέλη Μαρία, Grk Peter, Bislimi Besnik, Gačević Miroslav, Gorčević Maida, Majstorović Srđan, Malo Artemis, Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Štucin Marko, Αρμακόλας Ιωάννης

15 Μαρτίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:39:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 124

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Bled Strategic Forum (BSF) διοργάνωσαν την εκδήλωση με τίτλο ” Τα Δυτικά Βαλκάνια και η διεύρυνση της ΕΕ με ορίζοντα το 2030: Όνειρο ή πραγματικότητα;”, η οποία αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων που στρέφουν το ενδιαφέρον της Ένωσης προς τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

Παρά την πρόοδο που έχουν σημειώσει ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, οι προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται, συμπεριλαμβανομένων ανεπίλυτων ζητημάτων όπως ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας, η ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η απροθυμία των πολιτικών ελίτ να θεσπίσουν αλλαγές. Παράλληλα, ενώ υπάρχει προφορική υποστήριξη της διεύρυνσης από Ευρωπαίους πολιτικούς και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως το Νέο Σχέδιο Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την κατεύθυνση της διαδικασίας, τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές εντός της ΕΕ, τις επιπτώσεις στον προϋπολογισμό, την αλληλουχία και την αναζωογόνηση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής στην περιοχή. Στόχος της εκδήλωσης είναι να διερευνήσει αυτές τις πολυπλοκότητες και να προτείνει στρατηγικές για την αποτελεσματική προώθηση της ατζέντας της διεύρυνσης.

Οι διακεκριμένοι ομιλητές του πάνελ επιδιώκουν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες όσον αφορά την εμπλοκή της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια, λαμβάνοντας υπόψη τον πιθανό αντίκτυπο των επιταχυνόμενων διαδικασιών ένταξης της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας. Επιπλέον, αξιολογείται η ετοιμότητα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να πληρούν τα κριτήρια για την πρόσβαση σε πρόσθετα κονδύλια στο πλαίσιο του Νέου Αναπτυξιακού Σχεδίου. Η αντιμετώπιση των βασικών εκκρεμών περιφερειακών ζητημάτων και ο αποτελεσματικός περιορισμός της επιρροής τρίτων παραγόντων είναι κρίσιμες πτυχές που αναλύονται επίσης. Τέλος, δίνεται έμφαση στη χάραξη στρατηγικής για τον τρόπο με τον οποίο τόσο η ΕΕ όσο και τα Δυτικά Βαλκάνια μπορούν να συνεργαστούν για να μετατρέψουν την “υπόσχεση του Μπλεντ” σε πραγματικότητα έως το 2030.

Γαβουνέλη Μαρία Καθηγήτρια Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γενική Διευθύντρια, ΕΛΙΑΜΕΠ

Η Μαρία Γαβουνέλη είναι Γενική Διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Kαθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο – Athens PIL στο ίδιο Πανεπιστήμιο, Associate Research Fellow, Institute of Advanced Legal Studies, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (2005-2019) και Ειδικός Σύμβουλος (Senior Policy Advisor) (2020-2023), ΕΛΙΑΜΕΠ. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της California Berkeley ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright. Έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987) και από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου απέκτησε LL.M. in international law (1988) και διδακτορικό (Ph.D.) στο διεθνές δίκαιο του περιβάλλοντος (1994). Για τη διδακτορική της διατριβή με θέμα: “Pollution from offshore installations” τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Paul Guggenheim.

Έχει εκτεταμένο ερευνητικό έργο (ORCID id: 0000-0002-4509-9513; SSRN: top 10%) και σημαντική εμπειρία στην προσέλκυση και διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων.

Επισκέπτρια καθηγήτρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ιδίως στο Royal Institute of International Affairs (Chatham House), το Βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου (British Institute of International and Comparative Law), στο Πανεπιστήμιο της Tulane (ΗΠΑ), στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Brodies Lectures in International Law), το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, το Πανεπιστήμιο του Manchester, το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Είναι μέλος πολλών ακαδημαϊκών εταιρειών: συντονίστρια στην Ομάδα Εργασίας για το Δίκαιο της Θάλασσας (LAWSEA) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου (ESIL), έχοντας υπηρετήσει ως από κοινού πρόεδρος της αντίστοιχης ομάδας (LOSIG) στην Αμερικανική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου (ASIL). Είναι μέλος της International Law Association, μετέχουσα στην Committee on SeaLevel Rise καθώς και στην Committee on Cables and Pipelines (President’s appointee).

Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου – Ελληνικού κλάδου της ILA και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων.

Έχει εκτενές συγγραφικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις μονογραφίες: Pollution from offshore installations (Martinus Nijhoff, 1995 – Βραβείο Guggenheim), State Immunity and the Rule of Law (Αντ. Ν. Σάκκουλας, 2001), Functional jurisdiction in the Law of the Sea (Martinus Nijhoff, 2007) και Ενεργειακές εγκαταστάσεις στη θάλασσα (Νομική Βιβλιοθήκη, 2016), την επιμέλεια 7 συλλογικών έργων, πολλές συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους και πλήθος άρθρων στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά ενώ ομιλεί ακόμη με άνεση ισπανικά και διαθέτει βασικές γνώσεις γερμανικών.

Είναι εκ των αρχισυντακτών του Yearbook of International Environmental Law (OUP). Είναι Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2019-2022), μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (European Network for National Human Rights Institutions – ENNHRI) και του Bureau της Παγκόσμιας Συμμαχίας των Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Global Alliance of National Human Rights Institutions – GANHRI). Μετέχει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά της Διαφθοράς (Expert Group against Corruption) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο (Management Group) της Ομάδας Εργασίας κατά της Δωροδοκίας σε Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές (Working Group on Bribery) στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), έχοντας υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος κατά την περίοδο 2005-2013. Είναι επίσης επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (Group of States Against Corruption – GRECO) από το 2005.

Είναι δικηγόρος Αθηνών και έχει επανειλημμένως ορισθεί διαιτητής και πρόεδρος διαιτητικών σχηματισμών, συμπεριλαμβανομένου ικανού αριθμού διαιτησιών σε θέματα ενέργειας.

Grk Peter Γενικός Γραμματέας, Bled Strategic Forum, Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Σλοβενίας
Bislimi Besnik Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση την Ανάπτυξη και τον Διάλογο του Κοσσυφοπεδίου
Gačević Miroslav Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Σερβίας
Gorčević Maida Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου
Majstorović Srđan Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, European Policy Centre
Malo Artemis Αναπληρώτρια Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Αλβανίας
Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα Υφυπουργός Εξωτερικών

Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 10 Απριλίου 1957.

Σπουδές

• Πτυχίο Νομικής, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών
• Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αθηνών
• Μεταπτυχιακές σπουδές σε Διεθνείς Σχέσεις / Διεθνές Δίκαιο, Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ΗΠΑ (υποτροφία Fulbright)
• Πρακτική άσκηση στο Διοικητικό Δίκαιο, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Επαγγελματική καριέρα

Ιούνιος 2023 Υφυπουργός Εξωτερικών
Φεβρουάριος 2020-Ιούνιος 2023 Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ
Ιούλιος 2019- Ιανουάριος 2020 Επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού
Σεπτέμβριος 2016- Ιούλιος 2019 Επικεφαλής της Αποστολής της ΕΕ για την επιβολή του κράτους δικαίου στο Κόσοβο (EULEX)
Δεκέμβριος 2015-Αυγουστος 2016 Πρέσβης της Ελλάδας σε Ουρουγουάη και Παραγουάη
Σεπτέμβριος 2014- Οκτώβριος 2015 Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ
Ιανουάριος 2013 -Σεπτέμβριος 2014 Υπουργείο Εξωτερικών / Γενική Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων / Υπεύθυνη για την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ το 2014.
2007-2012 Επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια
2002-2007 Αναπληρωτής Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη (2005-6:θητεία της Ελλάδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας)
2006 Προαγωγή στον Πρεσβευτικό βαθμό
2001-2002 Υπουργείο Εξωτερικών, Υποδιευθύντρια / Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων
2000 Επικεφαλής Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου, Πρίστινα Κόσοβο
1999-2000 Υπουργείο Εξωτερικών, Διεύθυνση Διεθνών Οργανισμών / Επικεφαλής Τμήματος Ηνωμένων Εθνών
1994-1999 Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο, Καναδάς, Πρόξενος / Γενική Πρόξενος
1997 Προαγωγή σε Σύμβουλο Πρεσβείας Α’
1995 Προαγωγή σε Σύμβουλο Πρεσβείας Β’
1991-1994 Πρεσβεία της Ελλάδας στο Αμμάν, Ιορδανία, Αναπληρωτής επικεφαλής Αρχής
1991 Προαγωγή σε Γραμματέα Πρεσβείας Α’
1987-1991 Πρόξενος της Ελλάδας στη Ν. Ορλεάνη, Λουιζιάνα ΗΠΑ
1987 Προαγωγή σε Γραμματέα Πρεσβείας Β’
1982-1987 Υπουργείο Εξωτερικών Διεύθυνση Β. Αμερικής (ΗΠΑ/Καναδάς), Μέλος Διαπραγματευτικής Ομάδας για τις Αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.
1984 Προαγωγή σε Γραμματέα Πρεσβείας Γ’
1981-1982 Υπουργείο Εξωτερικών / Διπλωματική Ακαδημία
1981 Εισαγωγή στο Υπουργείο Εξωτερικών, Ακόλουθος Πρεσβείας

Štucin Marko Γενικός Γραμματέας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Σλοβενίας
Αρμακόλας Ιωάννης Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Επικεφαλής Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο Ιωάννης Αρμακόλας, PhD (Cantab), είναι Επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει ESRC Fellow στο Τμήμα Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Research Fellow στο Κολλέγιο Nuffield College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Διευθυντής Σπουδών στο ʽUS-Greece Task Force: Transforming the Balkansʼ (κοινό πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και του Center for Strategic and International Studies της Washington), Region Head for South East Europe στην εταιρία Oxford Analytica, Tip OʼNeill Fellow in Peace and Conflict Studies στο ερευνητικό ινστιτούτο INCORE (Ulster University & United Nations University) στη Βόρεια Ιρλανδία. Ο Ιωάννης Αρμακόλας έχει συμμετάσχει επί μακρόν ως σύμβουλος σε προγράμματα της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID) και του Βρετανικού Υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης (DFID) στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σχετικές ομιλίες