Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο πλούτος της Ελλάδας

Γεωργιάδης Άδωνις, Διαμαντοπούλου Άννα, Χουλιαράκης Γιώργος, Κωστής Κώστας, Καιρίδης Δημήτρης

20 Οκτωβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:43:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 302

Το 8ο Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στο Ολύμπιον, διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer.

Στον καθιερωμένο πλέον αυτό θεσμό της πόλης, που φέτος είχε θέμα «Ο κόσμος το 2020: Κυβερνώντας στην εποχή της ακυβερνησίας», κορυφαίοι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και πολιτικού χώρου, ανέλυσαν θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος και ανέπτυξαν τις θέσεις τους πάνω στους επιμέρους θεματικούς άξονες «Η Ευρώπη σε καιρό αλλαγών», «Λαϊκισμός και η εξουσία του νόμου», «Ο πλούτος της Ελλάδας», «Τουρκία, Νοτιοανατολική Ευρώπη και νέα προσφυγική κρίση».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέπτυξε το σχέδιό του για τα επόμενα 5 χρόνια ως Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αντιπαρατέθηκε με μια σειρά μύθους γύρω από το μεταναστευτικό. Κορυφαίοι ομιλητές από το εξωτερικό, όπως οι Anders Åslund, Kevin Featherstone, Florian Bieber, Miroslaw Wyrzykowski, András Szalai, Δημήτρης Τσαρούχας, Zoran Ilievski, Marcus Engler, μίλησαν για το Brexit, την υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ανατολική Ευρώπη, την εμπλοκή της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων στο μεταναστευτικό αλλά και την παραπαίουσα ευρωπαϊκή τους προοπτική. Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μια χρυσή ευκαιρία να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα μετά την κατάρρευση των μύθων της μεταπολίτευσης, ενώ ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Κώστας Κωστής υπήρξαν λιγότερο αισιόδοξοι. Τέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής στη σχέση κράτους-πολίτη-πολιτικών ως προϋπόθεση ανάπτυξης.

Γεωργιάδης Άδωνις Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ο Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1972, στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Ευγενία Μανωλίδου και έχουν δύο παιδιά, τον Αθανάσιο-Περσέα και τον Αναστάσιο-Αλκαίο.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Το 1993 ανέλαβε τη διεύθυνση των εκδόσεων «ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ». Το 1994 ίδρυσε το Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ».

Εκλέχθηκε βουλευτής στην Β’ Αθηνών στις εκλογές του 2007 και του 2009 με το πολιτικό κόμμα του ΛΑΟΣ.

Τον Φεβρουάριο του 2012, προσχώρησε στο πολιτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, παραδίδοντας τη βουλευτική του έδρα. Εκλέχθηκε με τη Νέα Δημοκρατία στην Β’ Αθηνών στις εθνικές εκλογές του 2012 και του 2015.

Το 2011 διετέλεσε Υφυπουργός Ναυτιλίας στην Κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου και το 2013 Υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Στις 18 Ιανουαρίου 2016, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε ένας εκ των δύο Αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας, με αντικείμενο τον έλεγχο του κοινοβουλευτικού έργου.

Στις 9 Ιουλίου 2019, ο Άδωνις Γεωργιάδης ορκίστηκε Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ιστότοπος του Αδώνιδος Γεωργιάδη

Διαμαντοπούλου Άννα Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ (HLG) για το Μέλλον του Κοινωνικού Κράτους

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).

Προσωπική ιστοσελίδα της Άννας Διαμαντοπούλου

Χουλιαράκης Γιώργος Οικονομικός Σύμβουλος, Τράπεζα της Ελλάδος - Senior Fellow, John F. Kennedy School of Government, Harvard University - πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Ο Γιώργος Χουλιαράκης είναι πανεπιστημιακός και πολιτικός. Υπήρξε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών στο δεύτερο υπουργικό συμβούλιο του Αλέξη Τσίπρα, υπηρετώντας υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Έχει διατελέσει προσωρινός Υπουργός Οικονομικών στην προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου και αποτέλεσε τον κύριο διαπραγματευτή της ελληνικής κυβέρνησης κατά την προετοιμασία του τρίτου πακέτου διάσωσης. Έχει διδάξει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex και έχει υπάρξει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Απασχόλησης του Πανεπιστημίου του Warwick. Σήμερα είναι καθηγητής οικονομικών και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης (κάτοχος έδρας Jean Monnet) στο Πανεπιστήμιο του Manchester.

Κωστής Κώστας Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Ο Κώστας Κωστής σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και οικονομική ιστορία στην École des Hautes Études en Sciences Socials στο Παρίσι, όπου το 1985 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του. Το 1990 του απονεμήθηκε το βραβείο Νίκου Σβορώνου για νέους ιστορικούς από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2004 είναι καθηγητής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1999 εργάζεται ως Σύμβουλος Διοίκησης της Alpha Bank. Είναι Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Από το 2006 έως το 2009 κατείχε την Έδρα Σπουδών Νεώτερης και Σύχγρονης Ελλάδας στην École des Hautes Études en Sciences Socials. Στα δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, O Πλούτος της Ελλάδας. Η ελληνική οικονομία κατά τον 20 και 21ο αιώνα, Αθήνα 2019, Κράτος και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η ιστορία του Αλουμινίου της Ελλάδος, Αθήνα 2013, Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας. Η διαμόρφωση του ελληνικού κράτους, 18ος -21ος αιώνας, Αθήνα 2013 (αγγλική έκδοση του βιβλίου Λονδίνο - Νέα Υόρκη 2018), Η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1914-1940), Αθήνα 2003, Στον καιρό της πανώλης. Εικόνες από τις κοινωνίες της ελληνικής χερσονήσου, 14ος – 19ος αιώνας, Ηράκλειο 1995.

Καιρίδης Δημήτρης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Βουλευτής ΝΔ - Ιδρυτικός Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Σχετικές ομιλίες