Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το 1821 εξ ανατολών» [“1821 from the East”]

Μαυρουδή Μαρία, Φίλιου Χριστίνα, Σαρηγιάννης Μαρίνος, Γεωργοπούλου Μαρία

18 Οκτωβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:04:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 440

Η διαδικτυακή συζήτηση «Το 1821 εξ ανατολών» ανοίγει ένα διάλογο ανάμεσα σε μια Βυζαντινολόγο και δύο Οθωμανολόγους. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την Επανάσταση ως ελληνικό γεγονός, γενεσιουργό συμβάν του ελληνικού κράτους ή απόληξη οικονομικών, κοινωνικών και πνευματικών διεργασιών του Νέου Ελληνισμού, ενώ σχετικά πρόσφατα είδαμε και την προσέγγισή της ως ευρωπαϊκού γεγονότος. Οι τρεις συνομιλητές δίνουν ένα διαφορετικό στίγμα, επανεξετάζοντας την έννοια του 1821 ως γενεσιουργού γεγονότος της νεοελληνικής ταυτότητας και από την οπτική γωνία του Βυζαντινού πολιτισμού (Μαρία Μαυρουδή), εστιάζοντας στην οθωμανική διάσταση των Φαναριωτών (Χριστίνα Φίλιου), και μελετώντας τη σταδιακή αποξένωση των χριστιανών Οθωμανών υπηκόων στα Βαλκάνια από τους μουσουλμάνους, και ιδιαίτερα από το γενιτσαρικό σώμα (Μαρίνος Σαρηγιάννης).

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Μαυρουδή Μαρία Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ

Η Μαρία Μαυρουδή διδάσκει Βυζαντινή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Μεγάλο μέρος του ερευνητικού και διδακτικού έργου της κατά την τελευταία εικοσαετία εστιάζει στον τρόπο που η βυζαντινή γραμματεία χρησιμοποίησε τις βυζαντινές μεταφράσεις αραβικών κειμένων στα ελληνικά, καθώς και τη σημασία της βυζαντινής γραμματείας για τη μεσαιωνική "Ανατολή" και "Δύση". Οι απαντήσεις που προκύπτουν από αυτά τα δύο ερευνητικά αντικείμενα οδηγούν σε μια αναθεώρηση της θέσης που κατέχει η αρχαία ελληνική γραμματεία στη βυζαντινή, αραβική, και λατινική πνευματική παράδοση, καθώς και την υποτιθέμενη περιθωριακή θέση του Βυζαντίου για τον ευρύτερο πνευματικό πολιτισμό του Μεσαίωνα. Η έρευνά της τιμήθηκε με το βραβείο MacArthur το 2002.

Φίλιου Χριστίνα Καθηγήτρια Οθωμανικής & Μετα-Οθωμανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ

Η Χριστίνα Φίλιου είναι Καθηγήτρια Οθωμανικής - και ‘Μετα-Οθωμανικής’ ιστορίας με ειδικότητα στην σύγχρονη Τουρκία και Ελλάδα - στο πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ. Το πρώτο της βιβλίο, Η Βιογραφία μιας Αυτοκρατορίας: Κυβερνώντας Οθωμανούς την Εποχή των Επαναστάσεων [Biography of an Empire: Governing Ottomans in an Age of Revolution] (2011, ελληνική έκδοση 2021) εξετάζει τον ρόλο των Φαναριωτών στην Οθωμανική διακυβέρνηση και την κρίση και μεταμόρφωση που προκάλεσε η Ελληνική Επανάσταση τόσο στο ρόλο τους όσο και ευρύτερα στην οθωμανική διοίκηση. Αφηγείται την ιστορία αυτή μέσα από την βιογραφία ενός "αυτοδημιούργητου" Φαναριώτη, του Στέφανου Βογορίδη (1772-1859). Το καινούργιο της βιβλίο, Η Τουρκία: Ενα Παρελθόν Ενάντια στην Ιστορία [Turkey: A Past Against History] (2021, ελληνική έκδοση 2022) εξετάζει το πρόβλημα των πολιτικών διενέξεων και της αντιπολίτευσης στην ύστερη Οθωμανική και σύγχρονη Τουρκική πολιτική και πολιτιστική ζωή μέσα από τα μάτια ενός συγγραφέα, του Ρεφίκ Χαλίτ Καράϊ (1888-1965). Η Φίλιου διευθύνει τα προγράμματα Νεοελληνικών σπουδών και Οθωμανικών/Τουρκικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ.

Σαρηγιάννης Μαρίνος Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Ο Μαρίνος Σαρηγιάννης είναι Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ρέθυμνο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην οθωμανική κοινωνική, πολιτισμική και διανοητική ιστορία. Μεταξύ των τελευταίων του βιβλίων συγκαταλέγονται τα A History of Ottoman Political Thought (Λέιντεν 2019) και Οθωμανικές αφηγήσεις για την Ελληνική Επανάσταση. Από τον Γιουσούφ Μπέη στον Αχμέτ Τζεβντέτ Πασά (μαζί με Σοφία Λαΐου, Αθήνα 2019).

Γεωργοπούλου Μαρία Διευθύντρια, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Η Μαρία Γεωργοπούλου σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Σορβόννη και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες από όπου πήρε διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Yale των Η.Π.Α. όπου και ίδρυσε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Aπό το 2004 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το βιβλίο της Venice’s Mediterranean Colonies: Architecture and Urbanism [Οι μεσογειακές αποικίες της Βενετίας. Αρχιτεκτονική και πολεοδομία] κυκλοφόρησε το 2001 από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Έχει διακριθεί με υποτροφίες από τα αμερικανικά ιδρύματα Φούλμπραϊτ, Mellon, Dumbarton Oaks, Getty και National Humanities Center. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σχέσεις μεταξύ τέχνης και οικονομίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα καθώς και στην ανταλλαγή τεχνοτροπιών και τεχνικών ανάμεσα στη βυζαντινή, ισλαμική και δυτική μεσαιωνική τέχνη. Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Σχετικές ομιλίες

Η παγκόσμια απήχηση της Επανάστασης του 1821 (Προσυνεδριακή διαδικτυακή εκδήλωση) 02:01:24

Μαρ 30, 2021

Η παγκόσμια απήχηση της Επανάστασης του 1821 (Προσυνεδριακή διαδικτυακή εκδήλωση)

Λιάκος Αντώνης Μάνος Ιωάννης Ζάνου Κωνσταντίνα Κιτροέφ Αλέξανδρος Παλιεράκη Ευγενία Διάλλα Άντα Κουσουρής Δημήτρης Πλάντζος Δημήτρης Κουμπουρλής Γιάννης Σωτηρόπουλος Μιχάλης Κατσίμη Μαριλένα

Γλώσσα: Ελληνική

Συνεδρία  VI - Η συζήτηση για την Ελληνική Επανάσταση στη δημόσια σφαίρα 02:12:42

Φεβ 06, 2021

Συνεδρία VI - Η συζήτηση για την Ελληνική Επανάσταση στη δημόσια σφαίρα

Χρυσανθόπουλος Χρήστος Κουμπουρλής Γιάννης Φούφουλας Δημήτρης Λάμπρου Μυρτώ Φουρναράκη Ελένη Καραφουλίδου Βίκυ Αγγελομάτη - Τσουγκαράκη Ελένη Σφοίνη Αλεξάνδρα

Γλώσσα: Ελληνική