Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τεχνολογία Κατασκευής Αρχαίων Νομισμάτων

Λυκιαρδοπούλου – Πέτρου Μαρίνα

7 Δεκεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 51:11 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1789
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τεχνολογία Κατασκευής Αρχαίων Νομισμάτων: Στη διάλεξη αυτή, που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, μετά από σύντομη εισαγωγή στην προκερματική περίοδο, η ομιλήτρια αναφέρεται στην εμφάνιση του πρώτου νομίσματος, στην τεχνική κοπής νομισμάτων, στη μορφή των αρχαίων νομισματοκοπείων, στην κατασκευή μητρών και τον τρόπο χρήσης τους, στην κατασκευή «πετάλων» - δηλ. άμορφων κερμάτων-, στα μέταλλα που χρησιμοποιήθηκαν στη νομισματοκοπία, στις τεχνικές υποβάθμισης του νομίσματος, καθώς και σε ειδικές περιπτώσεις νομισμάτων. Όλα αυτά με πολλά παραδείγματα.


Λυκιαρδοπούλου – Πέτρου Μαρίνα Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων
Η Μαρίνα Λυκιαρδοπούλου – Πέτρου πούδασε συντήρηση Αρχαιοτήτων στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Εργάστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών επί 20 έτη και στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων όπου είχε την ευθύνη της συντήρησης μεταλλικών αντικειμένων στις κατά τόπους Αρχαιολογικές Εφορείες της Ελλάδας. Στο Νομισματικό Μουσείο οργάνωσε σύγχρονο εργαστήριο συντήρησης το οποίο κατέστη επίσης κέντρο μετεκπαιδεύσεως συντηρητών της Υπηρεσίας από όλη την Ελλάδα σε θέματα συντήρησης μεταλλικών αντικειμένων.

Συνετέλεσε ουσιαστικά στην κατάρτιση του προγράμματος σπουδών και την οργάνωση των εργαστηρίων της Σχολής Συντήρησης των ΤΕΙ Αθήνας, όπου δίδαξε από την ίδρυσή του (1985) και για 5 έτη. Δίδαξε επίσης σε μεταπτυχιακά σεμινάρια της Αρχαιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, των ΤΕΙ, της πανεπιστημιακής σχολής συντήρησης της Βιέννης και αλλού.

Εργάστηκε επίσης ελεύθερα στους εξής τομείς: Α) Σύμβουλος επί θεμάτων συντήρησης σε διάφορους οργανισμούς, Εφορείες Αρχαιοτήτων, κρατικά και ιδιωτικά μουσεία. Β) Ανάληψη προγραμμάτων συντήρησης. Γ) Οργάνωση εργαστηρίων. Δ)Σύνταξη μελετών συντήρησης

Έχει συνεργαστεί με πολλά Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους μεταξύ των οποίων: Μουσείο Μπενάκη, Κομοτηνής, Ρόδου, Ιωαννίνων, την προϊστορική ανασκαφή της Σαντορίνης, στον τύμβο με τις άμαξες στη Μικρή Δοξιπάρα Έβρου κ.α.

Από το 1992 ως πρόσφατα, εργάστηκε ως υπεύθυνη του προγράμματος συντήρησης του Μουσείου Αιανής και των ανασκαφών της Λ΄ ΕΠΚΑ, όπου οργάνωσε σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης, στα οποία εργάστηκαν και εκπαιδεύτηκαν πτυχιούχοι και φοιτητές του τμήματος συντήρησης των ΤΕΙ Αθήνας.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικά με: την ιστορία της συντήρησης, θέματα αρχαίας τεχνολογίας, πρωτοποριακές μεθόδους συντήρησης, έρευνα για την συντήρηση.

Εταίρος(Fellow) του Διεθνούς Ινστιτούτου Συντήρησης (IIC), μέλος του ICOM, ιδρυτικό μέλος του ICOMON (επιτροπής του ICOM για τα νομισματικά μουσεία), εταίρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών και άλλων αρχαιολογικών και πολιτιστικών συλλόγων.

Σχετικές ομιλίες