Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι νομισματικές εκδόσεις της Απολλωνίας στη διάρκεια του Β΄ Ρωμαϊκού Εμφυλίου πολέμου (44-31 π.Χ.)

Μπέτσιου Αταλάντη

6 Απριλίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:42:03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 154
Ομιλητές
Μπέτσιου Αταλάντη

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
06/04/2023

Διάρκεια
00:42:03

Εκδήλωση
Διαδικτυακές ομιλίες Λυδίας Λίθου

Χώρος
Διαδικτυακές ομιλίες

Διοργάνωση
Λυδία Λίθος

Κατηγορία
Αρχαιολογία

Ετικέτες
νομισματική παραγωγή, Απολλωνία, Β΄ Ρωμαϊκός Εμφύλιος πόλεμος, Οκταβιανός, αρχαία νομίσματα

Στην ομιλία παρουσιάστηκε η νομισματική παραγωγή της Απολλωνίας, μίας σημαντικής πόλεως που ιδρύθηκε στην περιοχή της Ιλλυρίας κατά τη διάρκεια του κορινθιακού αποικισμού. Το νομισματοκοπείο της πόλεως ανέπτυξε πλούσια παραγωγική δραστηριότητα ήδη από τον 5ο αι. π.Χ., η οποία ωστόσο κορυφώθηκε στο β΄ μισό του 1ου αι. π.Χ., όπως τεκμαίρεται από τη διασπορά των θησαυρών στα Βαλκάνια. Από τις αρχαίες πηγές είναι γνωστό ότι η Απολλωνία, όπως και το γειτονικό Δυρράχιο, διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρώτη φάση της εμφύλιας σύγκρουσης μεταξύ του Ιουλίου Καίσαρος και του Γναίου Πομπήιου. Μετά τη δολοφονία του Καίσαρος (44 π.Χ.), ο Οκταβιανός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Απολλωνία.

Η δομή της ομιλίας αρθρώνεται σε δύο επίπεδα• το πρώτο αφορά την επίδραση των προτύπων της Ρώμης στην εγχώρια νομισματική παραγωγή της Απολλωνίας και το δεύτερο τη σχέση της τελευταίας με τον Οκταβιανό, βασικό διεκδικητή του Imperium Romanum.

Μπέτσιου Αταλάντη Δρ. Αρχαιολόγος – Νομισματολόγος

Η Αταλάντη Μπέτσιου σπούδασε Αρχαιολογία στο Τμήμα Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, απ’ όπου και απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με θέμα «Ιερά και λατρεία της Αθηνάς στην Ιωνία της Μικράς Ασίας κατά την αρχαϊκή περίοδο» (2007). Είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας. Το 2020 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Οι νομισματικές εκδόσεις των ελληνικών πόλεων του ΒΔ ελλαδικού χώρου. Ζητήματα εικονογραφίας και προβλήματα χρονολόγησης».

Ως αρχαιολόγος έχει εργαστεί σε διάφορες αρχαιολογικές υπηρεσίες της χώρας και συνέβαλε στο ερευνητικό πρόγραμμα SMARTEYE (2021). Έχει επιμεληθεί την καταγραφή και τεκμηρίωση του νομισματικού υλικού που προέκυψε από τις ανασκαφικές έρευνες της Καστρίτσας, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές που κατέληξαν ως δωρεές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια του εξωτερικού και εσωτερικού και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού. Η έρευνά της εστιάζεται σε ζητήματα πολιτικής ιδεολογίας, όπως αυτά απηχούν στην αρχαία νομισματική μικρογραφία των ηπειρωτικών εκδόσεων και των κορινθιακών αποικιών της Ηπείρου και της Ιλλυρίας.

Σχετικές ομιλίες