Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

“Sparing the Vanquished”: Empire and the Provinces from Hadrian to Justinian

Kruse Marion, Γεωργοπούλου Μαρία

12 Απριλίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:12:08 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 95
Ομιλητές
Kruse Marion
Γεωργοπούλου Μαρία

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
12/04/2022

Διάρκεια
01:12:08

Εκδήλωση
Διάλογοι για το Βυζάντιο στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Χώρος
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Διοργάνωση
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Κατηγορία
Ιστορία

Ετικέτες
Βυζάντιο, 2ος αιώνας, Αδριανός, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, επαρχίες, Ρώμη, επαρχιακά νομίσματα, Ιουστινιανός, 6ος αιώνας, Νεαραί

Στη διάρκεια των εκτεταμένων περιοδειών του κατά το 2ο αιώνα, ο αυτοκράτορας Αδριανός και οι αξιωματούχοι του προσπάθησαν να αποτυπώσουν την εξελισσόμενη σχέση μεταξύ της πόλης της Ρώμης, του κέντρου δηλαδή της αυτοκρατορίας, και των επαρχιών. Το πιο εντυπωσιακό προϊόν αυτής της πρωτοβουλίας ήταν μια σειρά επαρχιακών νομισμάτων που αντανακλούν την ιστορία συγκεκριμένων περιοχών και γενικότερα το ρόλο τους μέσα στην αυτοκρατορία. Τέσσερις αιώνες αργότερα, ο Ιουστινιανός ανέλαβε ένα παρόμοιο έργο στους προλόγους των Νεαρών, των νέων νόμων δηλαδή που θεσμοθέτησε, συμπεριλαμβάνοντας συνοπτικές ιστορίες περιοχών της αυτοκρατορίας, και ειδικότερα της Μικράς Ασίας. Παρά τη διαφορά στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν και τη χρονική απόσταση μεταξύ τους, αυτές οι δύο πρωτοβουλίες αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά το ίδιο έργο: την προσπάθεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας να κοινοποιήσει την άποψη που είχε για τις επαρχίες της σε ένα ευρύτερο κοινό. Η ομιλία εξετάζει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ο Αδριανός και ο Ιουστινιανός αντιλαμβάνονταν τις επαρχίες της αυτοκρατορίας τους και επιχειρεί να συνδέσει αυτές τις εξελισσόμενες αναπαραστάσεις με την πραγματικότητα της αυτοκρατορίας κατά το δεύτερο και τον έκτο αιώνα.

To BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Kruse Marion Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Κλασικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Cincinnati

Ο Marion Kruse έλαβε διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο το 2015 και είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cincinnati. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη ρωμαϊκή ιστορία και ιστοριογραφία. Έχει μελετήσει συγγραφείς όπως ο Προκόπιος Καισαρείας, ο Κάσσιος Δίων και ο Ιωάννης Η΄ Ξιφιλίνος, επιτομιστής του Δίωνα Κάσσιου. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο The Politics of Roman Memory (University of Philadelphia Press) εξετάζει το ρόλο της ιστορικής μνήμης στην αντίδραση της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην πτώση του δυτικού τμήματος της αυτοκρατορίας, μέσα από τις Νεαρές του Ιουστινιανού. Η πιο πρόσφατη δουλειά του, που θα κυκλοφορήσει σε βιβλίο με τίτλο Masters of Soldiers από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του Cambridge σε συνεργασία με τον Anthony Kaldellis, ανασκευάζει την ιστορία του στρατού στην ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Γεωργοπούλου Μαρία Διευθύντρια, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Η Μαρία Γεωργοπούλου σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Σορβόννη και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες από όπου πήρε διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Yale των Η.Π.Α. όπου και ίδρυσε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Aπό το 2004 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το βιβλίο της Venice’s Mediterranean Colonies: Architecture and Urbanism [Οι μεσογειακές αποικίες της Βενετίας. Αρχιτεκτονική και πολεοδομία] κυκλοφόρησε το 2001 από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Έχει διακριθεί με υποτροφίες από τα αμερικανικά ιδρύματα Φούλμπραϊτ, Mellon, Dumbarton Oaks, Getty και National Humanities Center. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σχέσεις μεταξύ τέχνης και οικονομίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα καθώς και στην ανταλλαγή τεχνοτροπιών και τεχνικών ανάμεσα στη βυζαντινή, ισλαμική και δυτική μεσαιωνική τέχνη. Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Σχετικές ομιλίες