Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παρουσίαση του τιμητικού τόμου " Άγγελος. Αφιέρωμα στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά"

Γερουλάνου Ειρήνη, Farnoux Alexandre, Μπουκάλας Παντελής, Διαμάντη Μαρία

20 Ιουνίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:13:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 263
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στην εκδήλωση παρουσιάζεται ο συλλογικός τόμος Άγγελος. Αφιέρωμα στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του παλαιού διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Άγγελου Δεληβορριά (1937-2018) και συγκεντρώνει 24 ανέκδοτα κείμενα του επιστημονικού προσωπικού του Ιδρύματος. Τα κείμενα του τόμου εστιάζουν σε αντικείμενα ή αρχεία από τις μουσειακές συλλογές, ή σε δραστηριότητες τις οποίες διακονεί το Μουσείο, απηχώντας, ως προς την ποικιλία των θεμάτων τους, το πολιτιστικό και ιστορικό εύρος των τεκμηρίων του παρελθόντος, που φυλάσσονται στο Μουσείο Μπενάκη και στα παραρτήματά του. Το βιβλίο κυκλοφορεί στην εκδοτική σειρά του περιοδικού του Μουσείου Μπενάκη, του εντύπου δηλαδή του οποίου ο τιμώμενος υπήρξε ο ιδρυτής.

Στην εκδήλωση μιλούν οι:

Ειρήνη Γερουλάνου, πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη

Alexandre Farnoux, καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne (Paris IV) και Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, πρώην διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών

Παντελής Μπουκάλας, ποιητής, συγγραφέας, αρθρογράφος, μεταφραστής, επιμελητής κειμένων

και Μάρια Διαμάντη, υπεύθυνη σύνταξης του περιοδικού.

Γερουλάνου Ειρήνη Πρόεδρος Διοικητικής Επιτροπής Μουσείου Μπενάκη

Η Ειρήνη Γερουλάνου είναι Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη.

Farnoux Alexandre Καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne (Paris IV) - Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου

Ο καθηγητής Alexandre Farnoux είναι Καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne (Paris IV) και Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Σπούδασε κλασικά γράμματα στην Γαλλία. Πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή (1990) στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης-Paris IV επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην αρχιτεκτονική και κεραμική τέχνη των τελών της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, στην ανασκαφή των Μαλίων Κρήτης. Το 1999, έλαβε άδεια διεύθυνσης ερευνών, την υψηλότερη ακαδημαϊκή βαθμίδα στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, εκπονώντας τη μεταδιδακτορική διατριβή «Αρχαιολογίες του Ομήρου». Έχει διατελέσει καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και Κλασικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Ελληνικής Τέχνης στην Σορβόννη. Κατείχε επίσης τη θέση του Διευθυντή του γαλλικού Ινστιτούτου Τέχνης και Αρχαιολογίας. Ακόμη, υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Από το 2011 έως το 2019 διηύθυνε την Γαλλική Σχολή Αθηνών (έτος ίδρυσης: 1846).

Το ανασκαφικό του ενδιαφέρον εστιάζεται χρονολογικά στην Εποχή του Χαλκού και γεωγραφικά  στην Ανατολική Κρήτη (Επαρχία Μιραμπέλλου, Λατώ, Δρήρος) και στις Κυκλάδες (Δήλος). Σχετίζεται, δε, με τα επιστημονικά πεδία της Αρχαιολογίας, της Τοπογραφίας, καθώς και της Αρχαιολογίας της Θρησκείας. Μάλιστα, οι έρευνές του στις προαναφερθείσες περιοχές της Κρήτης, σε συνεργασία και με Έλληνες αρχαιολόγους, απέσπασαν, το 2010, το βραβείο του Ιδρύματος P. Dumesnil που απονέμεται από τη Γαλλική Ακαδημία των Επιγραφών και των Καλών Τεχνών. Τα σημαντικότερα ερευνητικά του αντικείμενα αφορούν κυρίως στην Εποχή του Χαλκού στην Ελλάδα, στη γέννηση των πολιτειών και την ανάπτυξη των πόλεων στην Κρήτη, στη συμβολή της Αρχαιολογίας και της Φιλολογίας (της αρχαίας γραμματείας εν γένει) στη γνώση της ελληνικής τέχνης, στην Ιστορία και Θεωρία της Αρχαιολογίας και στην εκ νέου ανακάλυψη της Αρχαίας Τέχνης μέσα από την ευρωπαϊκή καλλιτεχνική δημιουργία του 19ου και 20ού αιώνα. Τέλος, το βιογραφικό του Alexandre Farnoux περιλαμβάνει εκδόσεις ατομικών συγγραμμάτων και συμμετοχές σε συλλογικά έργα, καθώς και δημοσιεύσεις πληθώρας άρθρων με θέμα την Πρωτοϊστορία του Αιγαίου, την Αρχαιολογία και Ιστορία της Ελληνικής Τέχνης, καθώς και την Ιστορία της Αρχαιολογίας.

Μπουκάλας Παντελής Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Μεταφραστής

Ο Παντελής Μπουκάλας είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος, μεταφραστής και επιμελητής-διορθωτής. Γεννήθηκε στο Λεσίνι του Μεσολογγίου το 1957. Έχει εκδώσει τα βιβλία ποίησης Αλγόρυθμος, Η εκδρομή της ευδοκίας, Ο μέσα πάνθηρας, Σήματα λυγρά, Ο μάντης, Οπόταν πλάτανος, Ρήματα (Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2010) και Μηλιά μου αμίλητη, καθώς και το θεατρικό Το μάγουλο της Παναγίας: Αυτοβιογραφική εικασία του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Επίσης έναν τόμο βιβλιοκριτικών με τον τίτλο Ενδεχομένως – Στάσεις στην ελληνική και ξένη τέχνη του λόγου, δύο τόμους υπό τον τίτλο Υποθέσεις, με επιφυλλίδες του στην Καθημερινή της Κυριακής, και τους τέσσερις πρώτους τόμους της σειράς Πιάνω γραφή να γράψω… Δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι: 1) Όταν το ρήμα γίνεται όνομα: Η αγαπώ και το σφρίγος της ποιητικής γλώσσας των δημοτικών (Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2017). 2) Το αίμα της αγάπης: Ο πόθος και ο φόνος στη δημοτική ποίηση. 3) Κόκκιν’ αχείλι εφίλησα: Το ταξίδι του φιλιού και ο έρωτας σαν υπερβολή. 4) Ο Έρως και το Έθνος: Οι φυλές, οι θρησκείες και η δημοτική ποίηση της αγάπης. Α΄: Έλληνες, Βλάχοι, Μαύροι, Αρβανίτες, Τούρκοι. Έχει μεταφράσει τον Επιτάφιο Αδώνιδος του Βίωνος του Σμυρναίου, τα ποιήματα του τόμου Επιτάφιος λόγος – Αρχαία ελληνικά επιτύμβια επιγράμματα και τα Συμποτικά επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογίας. Επίσης τους Αχαρνείς (Εθνικό Θέατρο, 2005), τον Αγαμέμνονα (ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, 2005), τις Τρωάδες (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2010), τον Κύκλωπα (Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, 2017), τις Θεσμοφοριάζουσες (Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, 2018), την Ιφιγένεια την εν Αυλίδι, ΚΘΒΕ, 2019, και την Ελένη του Ευριπίδη (ΚΘΒΕ, 2021).

Διαμάντη Μαρία Υπεύθυνη σύνταξης του περιοδικού του Μουσείου Μπενάκη

Η Μάρια Διαμάντη είναι Υπεύθυνη σύνταξης του περιοδικού του Μουσείου Μπενάκη.

Σχετικές ομιλίες