Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μόδα και τοπική φορεσιά στην Ύδρα του 19ου αι. Εξέλιξη ή συνύπαρξη;

Πολίτου Ξένια

10 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:37:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 790
Ομιλητές
Πολίτου Ξένια

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
10/09/2020

Διάρκεια
00:37:51

Εκδήλωση
BLOD Web Lectures

Χώρος
Διαδικτυακή διάλεξη

Διοργάνωση
BLOD

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
BLOD Web Lectures, Μουσείο Μπενάκη, Ύδρα, μόδα, τοπική φορεσία, τοπική ενδυμασία, 19ος αιώνας

Κύκλος διαλέξεων του επιστημονικού προσωπικού
του Μουσείου Μπενάκη για το Bodossaki Lectures on Demand

Αυτή η σειρά διαλέξεων από μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει τόσο τις μοναδικής ποικιλίας συλλογές του Μουσείου όσο και τις ερευνητικές και εκθεσιακές δράσεις που αναπτύσσει: επιστημονικές αναλύσεις, καταλόγους υλικού αλλά και σημαντικές εκθέσεις, όπως αυτή που θα εορτάσει την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821. Η καλειδοσκοπική αυτή εικόνα αντικατοπτρίζει την αέναη και παντοδαπή δραστηριότητα ενός πολιτιστικού οργανισμού που παραμένει αφοσιωμένος στην πρωτότυπη έρευνα αλλά και στην ευρεία διάχυσή της στο ελληνικό και διεθνές κοινό.

Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της σειράς Blod Web Lectures, μιας προσπάθειας που υλοποιήθηκε χάρη στη θερμή ανταπόκριση των ομιλητών σε μια πρωτοβουλία της Ομάδας του BLOD, με σκοπό να υποκατασταθεί στο ελάχιστο η λειτουργία και η θεματική ποικιλία των εκδηλώσεων λόγου στο διάστημα που αίθουσες διαλέξεων παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν εξαιτίας της πανδημίας.

«Μόδα και τοπική φορεσιά στην Ύδρα του 19ου αι. Εξέλιξη ή συνύπαρξη;»
Ξένια Πολίτου, Επιμελήτρια Τμήματος Νεοελληνικού Πολιτισμού Αιγέας ΑΜΚΕ, Μουσείο Μπενάκη

Τον 19ο αι. και κυρίως τα προεπαναστικά χρόνια η Ύδρα ήταν ένα νησί με πλούσιο εμπορικό στόλο, ενώ μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους είχε έντονη εκπροσώπηση στην πολιτική ζωή της χώρας, στις πρώτες κυβερνήσεις του νεοσύστατου κράτους. Οι δύο αυτές συνθήκες δε θα μπορούσαν να μην αφήσουν τον αντίκτυπό τους και στην ενδυματολογική πραγματικότητα του νησιού, εφόσον η διαμόρφωση και εξέλιξη της ενδυμασίας ενός τόπου εξαρτάται κατά μεγάλος μέρος από το ιστορικό και οικονομικό πλαίσιο της κοινωνίας που την υιοθετεί.

Η συσσώρευση πλούτου από τη μια, αποτέλεσμα της ναυτικής δραστηριότητας του νησιού στις αρχές του αιώνα, και η συνεχής επαφή της κοινωνικής ελίτ του νησιού με την αθηναϊκή κοινωνία από την άλλη, είχαν ως αποτέλεσμα τη συνεχή μετεξέλιξη της φορεσιάς των υδραίων γυναικών, οι οποίες ακολουθούν από κοντά τις τάσεις της δυτικής μόδας, πασχίζοντας ταυτόχρονα να διατηρήσουν την ιδιαίτερή τους ταυτότητα, σε ένα ενδιαφέρον μείγμα του παλαιού με το μοντέρνο, του τοπικού με το ευρωπαϊκό.

Πολίτου Ξένια Επιμελήτρια Τμήματος Νεοελληνικού Πολιτισμού Αιγέας ΑΜΚΕ, Μουσείο Μπενάκη

Η Ξένια Πολίτου σπούδασε Γαλλική και Συγκριτική Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στη Sorbonne Nouvelle (Paris 3). Από το 1993 έως το 2001 εργάστηκε στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων και παράλληλα συνεργάστηκε με το επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού ερευνητικό πρόγραμμα «Εθνικό Αρχείο Ελληνικής Παραδοσιακής Ενδυμασίας». Το διάστημα 2002-2005 εργάστηκε στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και στη συνέχεια εντάχθηκε στο δυναμικό του Μουσείου Μπενάκη, αρχικά στο Τμήμα Εκθέσεων και το 2010 στο Τμήμα Νεοελληνικού Πολιτισμού, με την ιδιότητα του επιμελητή. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των υφασμάτων και των ελληνικών τοπικών ενδυμασιών. Είναι μέλος της Ενδυματολογικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας.

Σχετικές ομιλίες