Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μια απόπειρα σκιαγράφησης της ζωής και του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια

Λούκος Χρήστος

4 Μαρτίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:30:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 994

Το ΚΙΚΠΕ σε συνεργασία με τα ΑΣΚΙ οργανώνει τον 2ο κύκλο Επιμορφωτικών Διαλέξεων που εντάσσεται στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 με τίτλο Οι κληρονομιές του 1821. Τα πρόσωπα και οι ιδέες. Πρόθεση του κύκλου διαλέξεων αποτελεί η μελέτη των μείζονων ζητημάτων που έθεσε η επαναστατική διαδικασία της δεκαετίας του 1820 και της εξέλιξής τους στα μετεπαναστατικά χρόνια. Στο επίκεντρο θα τεθούν όχι μόνο τα ζητήματα αλλά και οι διαδρομές όσων συμμετείχαν στην Επανάσταση και στελέχωσαν στη συνέχεια το νεοσύστατο κράτος. Στην κατεύθυνση αυτή, οι διαφορετικές προσεγγίσεις των εισηγητών-τριών, από τον χώρο της ιστορίας, της φιλολογίας και της νομικής, αποσκοπούν στην πληρέστερη και σφαιρικότερη κατανόηση μιας πολυσύνθετης πραγματικότητας.

Μια απόπειρα σκιαγράφησης της ζωής και του έργου του Ιωάννη ΚαποδίστριαΧρήστος Λούκος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Οι μεγάλες διπλωματικές και πολιτικές ικανότητες του Καποδίστρια, τα προσωπικά του χαρίσματα, η ανιδιοτέλειά του, η μεγάλη του προσφορά στην απελευθερωμένη χώρα δεν χρειάζονται ωραιοποίηση για να φανούν. Αναδεικνύονται μόνα τους από τα ιστορικά τεκμήρια και τις μαρτυρίες. Αυτή η ωραιοποίηση, αγιοποίηση μερικές φορές, που δικαιώνει όλες του τις κυβερνητικές επιλογές και παρασιωπά ή απλώς καταδικάζει οποιαδήποτε αντίθετη γνώμη ή πράξη, δεν βελτιώνει αλλά βλάπτει την ιστορική του εικόνα. Αντίθετα, κάθε ατεκμηρίωτη και μονομερής κριτική μόνο των αυταρχικών ή άλλων επιλογών του χωρίς την κατανόηση των συνθηκών που επικρατούσαν όταν ο Καποδίστριας ασκούσε την εξουσία, είναι ανιστόρητη.

Θα διατυπωθούν κάποιες σκέψεις για τη ζωή και το έργο του Καποδίστρια:
--Πως διαμορφώθηκε η προσωπικότητά του
--Η σταδιακή ανέλιξή του στη ρωσική υπηρεσία
--Ο ρόλος του στις αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων για τις τύχες της μεταναπολεόντειας Ευρώπης
--Η προσωπική του ζωή
--Η στάση του απέναντι στη Φιλική Εταιρεία και την Ελληνική Επανάσταση
--Η αποχώρησή του από τη ρωσική υπηρεσία
--Η εκλογή του ως Κυβερνήτη της Ελλάδος
--Η κυβερνητική του πολιτική. Η ιδεολογία του
--Συναινέσεις και αντιδράσεις σε αυτή την πολιτική
--Η εμπλοκή των τριών δυνάμεων
--Οι γενικότερες αλλαγές στη Ευρώπη στα 1830-1831 και η επίδρασή τους στην Ελλάδα
--Όξυνση στις σχέσεις Καποδίστρια-αντιπολίτευσης
--Η δολοφονία

(Σημείωμα του ομιλητή)

Λούκος Χρήστος Ιστορικός - Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

Ο Χρήστος Λούκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Το 1967 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974-1992 ήταν ερευνητής στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (1982-1985). Το 1984 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Ιστορία από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1992 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής και το 1996 Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δίδαξε, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, την Επανάσταση του 1821, την Καποδιστριακή περίοδο, κοινωνικά προβλήματα των νεοελληνικών πόλεων, άλλα ζητήματα της ιστορίας του ελληνικού κράτους, ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας, καθώς και Εισαγωγή στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού, η οποία, μεταξύ άλλων, εκδίδει το ιστορικό περιοδικό Μνήμων.

Από το 1994-2006 διεύθυνε το πρόγραμμα "Η πόλη στους νεότερους χρόνους" στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, όπου μεταξύ των άλλων δημιουργήθηκαν βάσεις δεδομένων για την Ερμούπολη και για άλλες ελληνικές πόλεις (βλ. cities.ims.forth.gr). Είχε τη γενική εποπτεία της ταξινόμησης του Δημοτικού Αρχείου της Ερμούπολης και των δημοτικών-κοινοτικών αρχείων: Άνω Σύρου, Κέας, Αμοργού, Βιλίων, Αιγίου, Σύμης, Οινουσσών και Σαντορίνης.

Από το 2012 είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ενδεικτική βιβλιογραφία:
--Γκριγόρι Λ. Άρς, Ο Ιωάννης Καποδίστριας στη Ρωσία, πρόλογος Βασίλης Παναγιωτόπουλος, μετάφραση Αναστασία Μπελοζέροβα, Βιβλιοθήκη Κέντρου Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών, Αθήνα, Ασίνη, 2015 [η έκδοση στα ρωσικά: Μόσχα 1976]
--Απόστολος Ε. Βακαλόπουλος, Ιστορία του Νέου Ελληνισμού. Η μεγάλη Ελληνική Επανάσταση, τόμος Η΄, ο τελευταίος (1828-27 Σεπτ. 1831): Ιωάννης Καποδίστριας ή η επώδυνη γένεση του νεοελληνικού κράτους, Θεσσαλονίκη 1988.
--Γρηγόριος Δαφνής Ιωάννης Α. Καποδίστριας. Η γένεση του ελληνικού κράτους, Αθήνα, Ίκαρος, [1976]. [τον Φεβρουάριο 2021 διατέθηκε σε δύο τόμους από το κυριακάτικο «Βήμα»]
--Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Ο Κυβερνήτης Καποδίστριας και η απελευθέρωσις της Ελλάδος, β΄ έκδοση επηυξημένη, Αθήνα, ΜΙΕΤ, 1996 (πρώτη έκδοση 1954).
--Γιάννης Κόκκωνας, Οι μαθητές του Κεντρικού Σχολείου (1830-1834), Αθήνα, ΙΑΕΝ/ΚΝΕ, 1997.
--Ελένη Κούκκου, Ιωάννης Καποδίστριας. Ο ανθρωπος – ο διπλωμάτης 1800-1828, Αθήνα, Εστία, 1978.
--Χριστίνα Κουλούρη – Χρήστος Λούκος, Τα πρόσωπα του Καποδίστρια. Ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας και η νεοελληνική ιδεολογία (1831-1996), β΄ έκδοση, Αθήνα, Πορεία, 2012.
--Χρήστος Λούκος, Η αντιπολίτευση κατά του Κυβερνήτη Ιω. Καποδίστρια (1828-1831), Αθήνα, Θεμέλιο, 1988.
--Παύλος Πετρίδης, Η διπλωματική δράσις του Ιωάννου Καποδίστρια υπέρ των Ελλήνων, 1814-1831, Θεσσαλονίκη 1974.
--C.M. Woodhouse, Capodistria. The Founder of Greek Independence, Λονδίνο κ.α. 1973. [μεταφράστηκε πρόσφατα στα ελληνικά: Αθήνα, Μίνωας, 2020]

Σχετικές ομιλίες

Συνεδρία  VI - Η συζήτηση για την Ελληνική Επανάσταση στη δημόσια σφαίρα 02:12:42

Φεβ 06, 2021

Συνεδρία VI - Η συζήτηση για την Ελληνική Επανάσταση στη δημόσια σφαίρα

Χρυσανθόπουλος Χρήστος Κουμπουρλής Γιάννης Φούφουλας Δημήτρης Λάμπρου Μυρτώ Φουρναράκη Ελένη Καραφουλίδου Βίκυ Αγγελομάτη - Τσουγκαράκη Ελένη Σφοίνη Αλεξάνδρα

Γλώσσα: Ελληνική