Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η στρατιωτική ζωή στη νεοελληνική λογοτεχνία

Χουζούρη Έλενα

5 Νοεμβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:22:53 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 311
Ομιλητές
Χουζούρη Έλενα

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
05/11/2020

Διάρκεια
00:22:53

Εκδήλωση
BLOD Web Lectures

Χώρος
Διαδικτυακή διάλεξη

Διοργάνωση
BLOD

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
BLOD Web Lectures, νεοελληνική λογοτεχνία, στρατιωτική θητεία, πόλεμος, εμπόλεμη λογοτεχνία, συγγραφέας, στρατιωτική ζωή, γλωσσικός κώδικας

Η ποιήτρια, συγγραφέας και δημοσιογράφος, Έλενα Χουζούρη, πραγματοποίησε στο πλαίσιο των Blod Web Lectures μια διάλεξη χωρίς  την παρουσία κοινού, η οποία είχε αφορμή και σύστημα αναφοράς τη μελέτη της «Η στρατιωτική ζωή στη νεοελληνική λογοτεχνία» (εκδόσεις “Επίκεντρο”) στην οποία εξετάζει και ανθολογεί κείμενα που έχουν ως αφετηρία τα βιώματα των συγγραφέων τους από τη στρατιωτική τους θητεία ή και από τη συμμετοχή τους σε πολέμους.

Η «εμπόλεμη λογοτεχνία» - υπογραμμίζει η ομιλήτρια - είναι μια διακριτή κατηγορία μέσα στη λογοτεχνία που εμπνέεται από τη στρατιωτική ζωή, σε παγκόσμιο επίπεδο, με εκπροσώπους κορυφαίους συγγραφείς. Στη νεοελληνική λογοτεχνία το φαινόμενο είναι εντονότερο, αν λάβουμε υπόψη μας ότι, κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, η χώρα γνώρισε αλλεπάλληλους πολέμους, ξεκινώντας από τους Βαλκανικούς και καταλήγοντας στον Εμφύλιο, συν τη συμμετοχή μας στον πόλεμο της Κορέας. Όλος αυτός ο αχός και η αντάρα των πολέμων έχει εμπνεύσει μια σειρά σημαντικών συγγραφέων μας, αρκετοί από τους οποίους έχουν καταθέσει στις λογοτεχνικές τους σελίδες και τα προσωπικά τους βιώματα από τους πολέμους στους οποίους έχουν συμμετάσχει.

Οι εμπόλεμες αυτές σελίδες σαφώς και διαφοροποιούνται από εκείνες που αναπαριστούν την εν ειρήνη στρατιωτική ζωή. Οι διαφορές αφορούν τα θεματικά μοτίβα και στους χώρους (π.χ. άθλιες καιρικές συνθήκες, χαρακώματα, αμπριά, δύσβατα βουνά από τη μια, οργανωμένα στρατόπεδα, ΚΨΜ, πεδία ασκήσεων από την άλλη), τους πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές (εύζωνοι, ημιονηγοί, εθελοντές στρατιώτες ή μαχητές από τη μια, νεοσύλλεκτοι στρατιώτες και υπαξιωματικοί από την άλλη) και τους γλωσσικούς κώδικες. Διαφορετικές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς διαβάζουμε στη μια κατηγορία, διαφορετικές στην άλλη. Ωστόσο και οι μεν και οι δε στο σύνολό τους συνθέτουν αυτό που χαρακτηρίζει ως «ποιητική του στρατού» – τις σχέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς.

Σε πολλές από τις σελίδες που αναφέρονται στην στρατιωτική ζωή, ανιχνεύονται όλες οι αλλαγές που έχουν συμβεί στη νεοελληνική λογοτεχνία, από τις πρώτες λογοτεχνικές καταθέσεις του 19ου αιώνα έως πρόσφατα, βρίσκονται σ’ αυτές τις σελίδες. Από τους πρώτους άτεχνους σχεδιασμούς, στον απλοϊκό νατουραλισμό και στον κοινωνικό ρεαλισμό, στον ωμό, σκληρό νατουραλισμό, στο πολιτικό μυθιστόρημα αλλά και στο υπαρξιακό, στο φανταστικό και συμβολικό, στο μυθιστόρημα-ντοκουμέντο, στο νεωτερικό μυθιστόρημα, στην απομυθοποίηση και στην παρωδία, έως και το ιστορικό ή το νέο ιστορικό και αστυνομικό μυθιστόρημα του 21ου αιώνα. Είναι εντυπωσιακό το πόσο σ’ αυτές τις σελίδες βλέπει κανείς να καθρεφτίζεται ολόκληρη η πορεία της νεοελληνικής λογοτεχνίας μέσα στον χρόνο.

Χουζούρη Έλενα Ποιήτρια - Συγγραφέας - Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων

Η Έλενα Χουζούρη έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές και μια συγκεντρωτική των ποιημάτων της [2011]. Στην πεζογραφία εμφανίστηκε το 2004 με το μυθιστόρημα «Σκοτεινός Βαρδάρης» [ Κέδρος -νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Πατάκη το 2019]- και ακολούθησαν τα μυθιστορήματα: «Πατρίδα από βαμβάκι» [Κέδρος], «Δύο φορές αθώα» [Κέδρος] και «Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ» [Πατάκης]. Το 2001 κυκλοφόρησε η συγκεντρωτική έκδοση «Εξ αγχιστείας» [Γαβριηλίδης], με κριτικές και δοκίμια της για την ποίηση, το 2012 επανακυκλοφόρησε η ανανεωμένη μελέτη της «Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάννου» [Επίκεντρο] και το 2020 η μελέτη της «Η στρατιωτική ζωή στην νεοελληνική λογοτεχνία» [Επίκεντρο]. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, στο Δ.Σ της οποίας, χρημάτισε Αντιπρόεδρος [2009-2011], Γενική Γραμματέας [2011-2013] και από το 2019 μέλος.

Σχετικές ομιλίες