Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η επιστήμη την εποχή της πανδημίας COVID-19

Αρταβάνης-Τσάκωνας Σπύρος, Κουγιανού-Goldberg Πηνελόπη, Μπερτσιμάς Δημήτρης, Βέττας Νίκος

20 Ιανουαρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:28:32 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 336

Στο πλαίσιο της σειράς των e-Συζητήσεων 2020-2021, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών -IOBE διοργάνωσε την έκτη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση, την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021, με θέμα 'Η επιστήμη την εποχή της πανδημίας COVID-19'.

Πώς αλλάζει η υγειονομική και οικονομική κρίση τον ρόλο της επιστήμης;

Πώς διαμορφώνονται προτεραιότητες ανάμεσα στους κλάδους και σε βασική και εφαρμοσμένη έρευνα;

Υποχωρεί ή ενισχύεται ο διεθνής χαρακτήρας στην έρευνα και την ανώτατη εκπαίδευση;

Πώς (πρέπει να) βλέπουν την επιστήμη οι πολίτες και οι λήπτες αποφάσεων πολιτικής;

Ομιλητές:
Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας, Professor Emeritus of Cell Biology, Harvard Medical School και Collège de France
Πηνελόπη Κουγιανού-Goldberg, Elihu Professor of Economics, Yale University
Δημήτρης Μπερτσιμάς, Boeing Professor of Operations Research and Associate Dean of Business Analytics, MIT

Συντονιστής: Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Καθηγητής Οικονομικού Πανεπiστημίου Αθηνών

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Αρταβάνης-Τσάκωνας Σπύρος Professor Emeritus of Cell Biology, Harvard Medical School - Professeur honoraire au Collège de France

Ο Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας έκανε μεταπτυχιακές σπουδές χημείας στο Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) της Ζυρίχης και σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία, όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Το 1981 άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Yale όπου έμεινε μέχρι το 1998, οπότε και εξελέγη Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Παράλληλα, το έτος 2000 εξελέγη καθηγητής στο College de France στο Παρίσι. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, και μέλος της  Φιλοσοφικής Εταιρείας του Cambridge.

Κουγιανού-Goldberg Πηνελόπη Kαθηγήτρια Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Yale

Η Πηνελόπη Κουγιανού Goldberg είναι Καθηγήτρια Οικονομικών στην έδρα Elihu στο Yale University. Από το Νοέμβριο του 2018 έως το Μάρτιο του 2020 ήταν Chief Economist στο  World Bank Group. Είναι εκλεγείσα Πρόεδρος της Econometric Society, ενώ είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος της American Economic Association. Διετέλεσε Editor-in-Chief στο American Economic Review από το 2011 ως το 2016, και Coeditor το 2017 και από το 2007 ως το 2010. Είναι, επίσης, μέλος της National Academy of Sciences και της American Academy of Arts and Sciences, ενώ της έχει απονεμηθεί το John Simon Guggenheim Memorial Foundation Fellowship 2010-11, καθώς και το Βραβείο Μποδοσάκη για τις Κοινωνικές Επιστήμες το 2003. Είναι, επίσης, Research Associate στο National Bureau of Economic Research (NBER), Distinguished Fellow του Centre for Economic Policy Research (CEPR), καθώς και Board Member του Bureau for Research and Economic Analysis of Development (BREAD). Πριν το Yale, ήταν καθηγήτρια στο Princeton και στο Columbia University. Έχει εκδώσει πολυάριθμα άρθρα στο πεδίο των εφαρμοσμένων μικροοικονομικών, του διεθνούς εμπορίου και της βιομηχανικής οργάνωσης. Έχει PhD στα οικονομικά από το Stanford University.

Μπερτσιμάς Δημήτρης Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας και Αναπληρωτής Κοσμήτορας Business Analytics, MIT Sloan School of Management

Ο Δημήτρης Μπερτσιμάς είναι Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας και Αναπληρωτής Κοσμήτορας Business Analytics, MIT Sloan School of Management. Είναι κάτοχος SM και διδακτορικού στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και στην Έρευνα Επιχειρήσεων από το MIT, από το 1987 και το 1988 αντίστοιχα. Διδάσκει στο MIT από το 1988. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση, τα στοχαστικά συστήματα, τη μηχανική μάθηση και τις εφαρμοσμένες πιθανότητες και τις εφαρμογές τους στην υγειονομική περίθαλψη, τα οικονομικά, τη διοίκηση λειτουργιών και τις μεταφορές. Είναι συν-συγγραφέας περισσότερων από 200 επιστημονικών άρθρων και τεσσάρων εγχειριδίων μεταπτυχιακού επιπέδου.

Από το 2021 ο κ. Δημήτρης Μπερτσιμάς είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Είναι Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (NAE) από το 2005 καθώς και μέλος στον διεθνή οργανισμό INFORMS, στον οποίο είναι και διευθυντής του INFORMS Journal of Optimization. Έχει λάβει πολλά ερευνητικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Morse (2013), του βραβείου Pierskalla για το καλύτερο άρθρο στην υγειονομική περίθαλψη (2013), το βραβείο καλύτερου άρθρου στις μεταφορές (2013), το βραβείο Farkas (2008), το βραβείο Erlang (1996), το βραβείο SIAM στη βελτιστοποίηση (1996), το βραβείο Μποδοσάκη (1997) και το Presidential Young Investigatoraward (1991-1996).Μεταξύ των πιο πρόσφατων διακρίσεών του συγκαταλέγεται το βραβείο "Τhe Frederick W. Lanchester prize" το 2021 και το βραβείο "Τhe John von Neumann theory prize" το 2019 από τον οργανισμό INFORMS. Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2021 αναγορεύθηκε Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει υπάρξει σύμβουλος σε πολλούς βιομηχανικούς τομείς και έχει δημιουργήσει πλήθος πολύ επιτυχημένων εταιρειών. Το 1999, ήταν συν-ιδρυτής της Dynamic Ideas, LLC, η οποία ανέπτυξε μεθόδους μηχανικής μάθησης για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Το 2002, τα περιουσιακά στοιχεία της Dynamic Ideas πωλήθηκαν στην American Express. Την περίοδο 2002-2010, ήταν επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Ameriprise Financial, υπεύθυνης για περιουσιακά στοιχεία αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2001, συν-ίδρυσε τη D2 Hawkeye, μια εταιρεία εξόρυξης δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης και ήταν υπεύθυνος για τις δυνατότητες μηχανικής μάθησης. Η εταιρεία πωλήθηκε στην Verisk Health το 2009. Το 2011 συν-ίδρυσε την Benefits Science Technologies LLC, μια εταιρεία που σχεδιάζει παροχές για την υγεία, την Savvi Financial LLC, μια συμβουλευτική χρηματοοικονομική εταιρεία και την Alpha Dynamics LLC, μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Το 2015 συν-ίδρυσε την P2 Analytics LLC, μια συμβουλευτική εταιρεία και το 2018 την Interpretable AI, μια εταιρεία μηχανικής μάθησης.

Βέττας Νίκος Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ - Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2013. Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Kάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University στις ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη. Είναι Associate Editor του International Journal of Industrial Organization, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει Associate Editor του Journal of the European Economic Association και του Journal of Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσεις στο International Economic Review, European Economic Review, Rand Journal of Economics, Review of Economic Studies και άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Συνδιοργανωτής από το 2002 του Conference for Research on Economic Theory and Econometrics και εκ των επιμελητών του Beyond Austerity (MIT Press, 2017) - Πέρα από τη Λιτότητα (ΠΕΚ, 2017). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδίου («Επιτροπής Πισσαρίδη») για την Ελληνική Οικονομία, 2020.

Σχετικές ομιλίες