Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η εγκατάσταση των αστών προσφύγων του 1922

Ησαΐας Δημήτρης

1 Μαρτίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:17:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 465
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Όταν πριν 100 χρόνια ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, αποδεκατισμένος, κατέκλυζε τον Ελλαδικό χώρο με ζωντανούς ακόμη τους εφιάλτες της αγριότητας, δύσκολα θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι βρήκε ανοιχτές παρηγορητικές αγκάλες ή ότι συνάντησε την ομόθυμη εκείνη συμπαράσταση που επουλώνει γρήγορα τις πληγές. Οι προσπάθειες κράτους, διεθνών οργανισμών και φιλανθρωπικών οργανώσεων να διαχειριστούν την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε η μετακίνηση 1,2 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών στην Ελλάδα - αλλά και 350.000 Μουσουλμάνων στην Τουρκία – ξεκίνησαν με την οργάνωση της εγκατάστασης και αποκατάστασης των Προσφύγων. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί αρχικά κι οι συνοικίες και τα χωριά στη συνέχεια, μεταμορφώνουν το Ελληνικό Αστικό και Αγροτικό Τοπίο. Η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων (ΕΑΠ) όταν διαλύεται στα τέλη του 1930, είχε την ευθύνη της δημιουργίας 2.089 αγροτικών οικισμών, κυρίως στο χώρο της Μακεδονίας, αλλά και 125 αστικών συνοικισμών. Την ίδια περίοδο και για τον ίδιο σκοπό δραστηριοποιείται το Υπουργείο Υγιεινής, Πρόνοιας και Αντιλήψεως. Ένα από τα προγράμματα που ολοκλήρωσε ήταν του σχεδιασμού, κατασκευής και διαχείρισης του οικισμού της Νέας Φιλαδέλφειας. Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στο πρόγραμμα αυτό που σχεδιάστηκε στα πρότυπα των «Κηπουπόλεων», με τους χαρακτηριστικούς ελλειψοειδείς δρόμους και προέβλεπε διώροφα κτίρια με κεραμοσκεπές και κήπους, για την ακρίβεια 549 κτίρια με 1720 κατοικίες που ολοκληρώθηκαν το 1927. Θα επιχειρηθεί η παρουσίαση των χαρακτηριστικών του πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού τους, η τυπολογία των κατοικιών αλλά και η εξέλιξη της περιοχής τα τελευταία 100 χρόνια.

Ησαΐας Δημήτρης Αρχιτέκτων - Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Ο Δημήτρης Ησαΐας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και αποφοίτησε από την Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το 1976. Έχει εκπονήσει μελέτες για δημόσια και ιδιωτικά έργα και έχει πάρει μέρος σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Ο κατάλογος των έργων του περιλαμβάνει κτίρια όπως το Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου, το κτίριο γραφείων στην Αθήνα (βραβείο ΕΙΑ – 2000), τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών (2004) και Τιράνων (2007) και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Παράλληλα ανέπτυξε ερευνητική δραστηριότητα για θέματα κατοικίας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (1984-1992). Από της εκλογής του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2019, δίδαξε μαθήματα Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής 2016-2019.

Σχετικές ομιλίες

Προσφυγοτράγουδα της Μικράς Ασίας. Η συνάντηση της Μικρασιάτικης σχολής με την εγχώρια μουσική παράδοση 01:30:59

Σεπ 11, 2022

Προσφυγοτράγουδα της Μικράς Ασίας. Η συνάντηση της Μικρασιάτικης σχολής με την εγχώρια μουσική παράδοση

Πολυζώη Βασιλική Σκούτας Βασίλης Μηταράκης Δημήτρης Ζαρίας Γιάννης Λιουδάκη Μαριάνθη Κοπανιτσάνος Κωνσταντίνος Λαμπροπούλου Σοφία

Γλώσσα: Ελληνική