Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Education and Innovation In the 21st Century: Opening Frontiers for the Business Market - Best Practices

Δελής Βασίλης, Χατζηλεοντιάδης Λεόντιος, Allen John, Ridgers Bill

28 Φεβρουαρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 46:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1546
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής τους για την εκπαίδευση, τα συνέδρια του Economist, η Microsoft και το Βρετανικό Συμβούλιο πραγματοποίησαν από κοινού τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Εκπαίδευση και καινοτομία στον 21ο αιώνα: Ανοίγοντας ορίζοντες στην αγορά εργασίας», στο πλαίσιο του οποίου διερευνήθηκε η διασύνδεση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης και ευρύτερης προοπτικής με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Καθώς η παγκόσμια αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική, ο ρόλος της εκπαίδευσης αναδεικνύεται πλέον σε καταλυτικό παράγοντα της ευδοκίμησης καθιστώντας, συνακολούθως, την εν λόγω πρωτοβουλία των τριών οργανισμών εξέχουσας σημασίας.

Οι θεματολογικοί άξονες του συνεδρίου εστιάζουν κατά κύριο λόγο στη στρατηγική και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην εκπαίδευση, στο ρόλο των νέων τεχνολογιών, σε θέματα επιχειρηματικότητας καθώς και στην παρουσίαση καλών πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ομιλητές με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία κλήθηκαν να εξετάσουν τον ρόλο και την τοποθέτηση της εκπαίδευσης σε σχέση με την αγορά εργασίας, υπό το πρίσμα παραγόντων όπως η τρέχουσα οικονομική κρίση, οι θεσμικές εξελίξεις, οι διαθέσιμες υποδομές, οι τεχνολογικές δυνατότητες και οι κοινωνικές ανάγκες, που διέπουν σήμερα την ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα.

Στον κύκλο λήψης αποφάσεων εντόπισε μία από τις προκλήσεις για το ελληνικό σύστημα ο αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης εκπαιδευτικής τεχνολογίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ Βασίλης Δελής. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία της ψηφοποίησης διαδικασιών.

Αποτελέσματα δημιουργικής σκέψης παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε εφαρμογές που αφορούν από τη διαδικασία της γέννας έως την αντιμετώπιση του αλτσχάιμερ. Ο ίδιος συνέστησε, στο πλαίσιο κάθε πρωτοβουλίας, «να σκεφτόμαστε και τοπικά και παγκοσμίως».

“Το πανεπιστήμιο πρέπει να αλλάξει το ίδιο για να αντεπεξέλθει στις σημερινές προκλήσεις”, είπε ο ειδικός σε θέματα καινοτομίας και τέως Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Manchester Science Parks Limited John Allen, ο οποίος αναφέρθηκε σε καλές πρακτικές στον τομέα της επιχειρηματικής υποστήριξης.

Δελής Βασίλης Aναπληρωτής Προϊστάμενος, Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ
Γεννήθηκε το 1970 κι είναι έγγαμος με δύο τέκνα. Σπούδασε Πληροφορική στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Πατρών) και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγ. Βρετανία (Edinburgh University), τo Hong Kong (University of Science & Technology) και την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Πατρών). Έχει διδάξει το αντικείμενο των Βάσεων Δεδομένων στο Τμήμα Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στις περιοχές των Βάσεις Δεδομένων, Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, Σχεδίαση Πληροφοριακών Συστημάτων μεγάλης κλίμακας. Διαθέτει εκτενή εμπειρία στην εκτέλεση έργων πληροφορικής και τα τελευταία χρόνια, ως αναπληρωτής διευθυντής του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του ΙΤΥΕ, υποστηρίζει μια 20μελή ομάδα μηχανικών κι επιστημόνων α) στην εκτέλεση έργων που αφορούν κυρίως στην ανάπτυξη μεγάλων πληροφοριακών συστημάτων για την ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα, και β) στην υλοποίηση έργων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (στο πλαίσιο Lifelong Learning της ΕΕ). Έχει βραβευθεί ως τεχνικός υπεύθυνος για την υλοποίηση του έργου “SIMSAFETY – Flight Simulator for Internet Safety”, Lifelong Learning Program, EE (3o βραβείο, 2nd European Best Learning Game Competition). Διετέλεσε ως υπεύθυνος του άξονα «Ψηφιακή Διοίκηση της Εκπαίδευσης» της δράσης «Ψηφιακό Σχολείο» του Υπουργείου Παιδείας, για το διάστημα 2010-2012.
Χατζηλεοντιάδης Λεόντιος Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης (14 Μαρτίου (π), 1966) είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ, στον Τομέα Τηλεπικοινωνιών, Εργαστηριακή Μονάδα Επεξεργασίας Σήματος & Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, με μεγάλη ερευνητική εμπειρία (πάνω από 80 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και 150 σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων) στην περιοχή της Επεξεργασίας Σήματος, Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Ανθρωποκεντρικών Τεχνολογιών. Είναι IEEE Senior Member και από το 2004 είναι μέντορας σε φοιτητικές ομάδες που συμμετέχουν στον παγκόσμιο διαγωνισμό Imagine Cup Competition (Microsoft) με τεχνολογικές εφαρμογές που υποστηρίζουν άτομα με αναπηρία και ειδικές ομάδες πληθυσμού (π.χ. ηλικιωμένους, παιδιά κλπ). Φέτος, ο Καθ. Χατζηλεοντιάδης τιμήθηκε με το Microsoft Imagine Cup 2012 Faculty Champion Award. Επιπλέον, έχει σπουδάσει μουσική (Δίπλωμα Μουσικολογίας, ΑΠΘ, PhD in Music Composition, University of York, UK) και διδάσκει σύνθεση στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Allen John Ειδικός σε θέματα καινοτομίας, τ. Διευθύνων Σύμβουλος & Πρόεδρος, Manchester Science Parks Limited

Ο John Allen είναι ειδικός σε θέματα καινοτομίας. Έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος στο Manchester Science Parks Limited του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ridgers Bill Business Education Editor, The Economist

Σχετικές ομιλίες