Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Byzantine Literature: Everything You Always Wanted to Know About It (But Were Afraid to Ask)

Παπαϊωάννου Στρατής, Γεωργοπούλου Μαρία

20 Οκτωβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:26:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 281
Ομιλητές
Παπαϊωάννου Στρατής
Γεωργοπούλου Μαρία

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
20/10/2020

Διάρκεια
01:26:35

Εκδήλωση
Διάλογοι για το Βυζάντιο στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Χώρος
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Διοργάνωση
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
Βυζάντιο, βυζαντινή λογοτεχνία

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων με θέμα τις βυζαντινές σπουδές. Με έναυσμα πρόσφατες μελέτες βυζαντινολόγων, τα σεμινάρια αυτά, που διεξάγονται στα αγγλικά, στοχεύουν να προσελκύσουν όχι μόνο ερευνητές, αλλά και ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για το Βυζάντιο.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020 με τον Στρατή Παπαϊωάννου του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Byzantine Literature: Everything You Always Wanted to Know About It (But Were Afraid to Ask)

H λογοτεχνία του Βυζαντίου, κείμενα που γράφονται και διαβάζονται από τον τέταρτο έως τον δέκατο πέμπτο αιώνα μ.Χ. στην ανατολική Μεσόγειο, είναι για τους σύγχρονους αναγνώστες μια μάλλον άγνωστη και ίσως παρεξηγημένη λογοτεχνία, είτε δυσπρόσιτη στη λογιοσύνη της είτε παραπλανητικά εύληπτη στις χριστιανικές της αποχρώσεις. Η προσέγγιση που προτείνεται στο παρόν διαδικτυακό σεμινάριο δομείται με βάση το μεσαιωνικό λογοτεχνικό είδος των «Ἐρωταποκρίσεων» και στόχος της είναι να παρουσιάσει μια σειρά από βασικές παραμέτρους για την κατανόησή της βυζαντινής λογοτεχνίας.

Παπαϊωάννου Στρατής Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο Στρατής Παπαϊωάννου είναι Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έχει διδάξει στο CUA (2000-2005), στο Dumbarton Oaks (2006-2009) και στο Πανεπιστήμιο Brown (2006-2018), ενώ διδάσκει επίσης τακτικά θερινά μαθήματα στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Στις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται: Christian Novels from the Menologion of Symeon Metaphrastes (Cambridge, MA 2017), Michael Psellus, Epistulae (two vols; Berlin and Boston 2019) και Μιχαὴλ Ψελλός. Ἡ ρητορικὴ καὶ ὁ λογοτέχνης στὸ Βυζάντιο (Ηράκλειο 2020). Το Oxford Handbook of Byzantine Literature (Oxford University Press) πρόκειται να δημοσιευθεί το Μάιο του 2021.

Γεωργοπούλου Μαρία Διευθύντρια, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Η Μαρία Γεωργοπούλου σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Σορβόννη και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες από όπου πήρε διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Yale των Η.Π.Α. όπου και ίδρυσε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Aπό το 2004 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το βιβλίο της Venice’s Mediterranean Colonies: Architecture and Urbanism [Οι μεσογειακές αποικίες της Βενετίας. Αρχιτεκτονική και πολεοδομία] κυκλοφόρησε το 2001 από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Έχει διακριθεί με υποτροφίες από τα αμερικανικά ιδρύματα Φούλμπραϊτ, Mellon, Dumbarton Oaks, Getty και National Humanities Center. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σχέσεις μεταξύ τέχνης και οικονομίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα καθώς και στην ανταλλαγή τεχνοτροπιών και τεχνικών ανάμεσα στη βυζαντινή, ισλαμική και δυτική μεσαιωνική τέχνη. Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Σχετικές ομιλίες