Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

A New Geopolitical Game in the Western Balkans?

Bieber Florian, Τζιφάκης Νίκος, Reljic Dusan, Tonchev Plamen, Κλάψης Αντώνης

2 Ιουλίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:12:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 387
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ένα Νέο Γεωπολιτικό Παιχνίδι στα Δυτικά Βαλκάνια;

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ και το BiEPAG συνδιοργάνωσε εκδήλωση με θέμα την επιρροή μη-δυτικών χωρών (Ρωσία, Κίνα, Τουρκία, Αραβικά Εμιράτα) στα Δυτικά Βαλκάνια.

Το βασικό ερώτημα της εκδήλωσης ήταν αν η ενεργή παρέμβαση των δυνάμεων αυτών στην περιοχή εμποδίζει την ένταξή της στην ΕΕ. Το αντικείμενο της μελέτης που παρουσιάστηκε και οι προτάσεις που διατυπώθηκαν αφορούσαν τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ προκειμένου να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο της δράσης των παραπάνω κρατών στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, την Τρίτη 2 Ιουλίου 2019, όπου παρέστησαν διαπιστευμένοι διπλωμάτες στην Ελλάδα, δημοσιογράφοι και ειδικοί σε θέματα διεθνών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν οι:
Νικόλαος Τζιφάκης, αναπληρωτής καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Florian Bieber, καθηγητής και Πρόεδρος του Κέντρου για τις Σπουδές στην Νοτιοανατολική Ευρώπη του Πανεπιστημίου του Graz
Δρ. Dušan Reljić, επικεφαλής στο Γραφείο των Βρυξελλών του Γερμανικού Ινστιτούτου για τις Διεθνείς Σχέσεις και την Ασφάλεια
Plamen Tonchev, επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ/IIER)
Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους:

Florian Bieber, Nikolaos Tzifakis, Policy Brief: The Western Balkans as a Geopolitical Chessboard? Myths, Realities and Policy Options, BiEPAG, June 2019

Florian Bieber, Nikolaos Tzifakis (ed.), The Western Balkans in the World. Linkages and Relations with Non-Western Countries, 1st Edition, Routledge

Bieber Florian Διευθυντής, Centre for South East European Studies - Καθηγητής, Πανεπιστήμιο του Graz

Ο Florian Bieber είναι καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Διευθυντής του Κέντρου Σπουδών για την Νοτιοανατολική Ευρώπη στο Πανεπιστήμιο του Graz, στην Αυστρία. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Trinity College (ΗΠΑ), στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και στο Central European University (Βουδαπέστη). Είναι συντονιστής της Συμβουλευτικής Ομάδας για την δημόσια πολιτική στην Ευρώπη (BiEPAG) και σύμβουλος πολιτικής σε διεθνείς οργανισμούς, υπουργεία εξωτερικών, δωρητές και ιδιώτες επενδυτές.

Μεταξύ 2001 και 2006, εργάστηκε στο Βελιγράδι (Σερβία) και στο Σεράγεβο (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) για λογαριασμό του το Ευρωπαϊκού Κέντρου για Θέματα Μειονοτήτων (European Centre for Minority Issues).Έχει διδάξει στο Kent University (UK). Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Nationalism Studies Program του Central European University (CEU). Έχει υπάρξει επίσης Visiting Fellow στο London School of Economics and Political Science (LSE) και στο New York University και κατείχε την έδρα Luigi Einaudi στο Cornell University.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον εκδημοκρατισμό, το θεσμικό σχεδιασμό σε πολυεθνικά κράτη, τον εθνικισμό και την εθνοτική σύγκρουση, καθώς επίσης και τα πολιτικά συστήματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Είναι συγγραφέας πολλών μονογραφιών, συμπεριλαμβανομένου του έργου «Η άνοδος του Απολυταρχισμού στα Δυτικά Βαλκάνια» (Palgrave, 2020) and «Συζήτηση για τον Εθνικισμό, η παγκόσμια διάδοση των εθνών» (Bloomsbury, 2020) και έχει υπάρξει εκδότης και συν-εκδότης σε πολυάριθμα βιβλία, με πιο πρόσφατο το «Συζητώντας για το τέλος της Γιουγκοσλαβίας» (Aldershot: Ashgate, 2014) με τους Armina Galijaš και Rory Archer.

Τζιφάκης Νίκος Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Νικόλαος Τζιφάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού (Μ.Α.), με μνεία άριστα, στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές από το Lancaster University καθώς και διδακτορικού (PhD) στις Διεθνείς Σχέσεις από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Έχει διδάξει ως Ειδικός Επιστήμων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη θεωρία διεθνών σχέσεων, τις εξωτερικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σύγχρονες εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων. Είναι συγγραφέας δεκάδων πρωτότυπων μελετών οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό. Άρθρα του έχουν μεταξύ άλλων δημοσιευθεί στα ακόλουθα διεθνή επιστημονικά περιοδικά: Cambridge Review of International Affairs, Conflict, Security & Development, Ethnopolitics, European Foreign Affairs Review, European View, Global Society, International Journal, Journal of Political and Military Sociology, Journal of Southern Europe and the Balkans, Perspectives: Review of International Affairs, Perspectives on European Politics and Society, Problems of Post-Communism, Southeast European and Black Sea Studies, Southeast European Politics και Voluntas.

Το 2008, του απονεμήθηκε το Marcel Cadieux Distinguished Writing Award για το άρθρο που συνέγραψε με τον καθηγητή Αστέρη Χουλιάρα και δημοσιεύτηκε στη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση International Journal που εκδίδεται από το Canadian International Council. Οι επιστημονικές του εργασίες έχουν δεχθεί πολυάριθμες διεθνείς ετεροαναφορές και συμπεριλαμβάνονται στις προτεινόμενες βιβλιογραφίες μαθημάτων σε δεκάδες πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχει διατελέσει εξωτερικός κριτής άρθρων που υποβλήθηκαν προς δημοσίευση στα ακόλουθα διεθνή επιστημονικά περιοδικά: Security Dialogue, Security Studies, Millennium, Europe-Asia Studies, Mediterranean Politics, International Journal, Australian and New Zealand Journal of European Studies, Southeast European and Black Sea Studies και Perspectives: Review of International Affairs.

Reljic Dusan Διευθυντής Γραφείου Βρυξελλών, Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP)

Ο Δρ. Dušan Reljić είναι επικεφαλής από το 2013 στο Γραφείο των Βρυξελλών του Γερμανικού Ινστιτούτου για τις Διεθνείς Σχέσεις και την Ασφάλεια που εδρεύει στο Βερολίνο.

Ο Dušan Reljić εργάζεται πάνω σε θέματα διεθνών σχέσεων και ασφάλειας με εστίαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ασχολείται επίσης με τον εκδημοκρατισμό, τα θέματα μετάβασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, τον εθνικισμό και την εθνοτική σύγκρουση καθώς επίσης και την πολιτική επικοινωνία και την απόδοση των μέσων ενημέρωσης σε καταστάσεις έντασης και σύγκρουσης.

Μεταξύ των ετών 2003 και 2013, ο Dušan ήταν ερευνητικός συνεργάτης στο τμήμα SWP της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις. Προηγουμένως, ήταν ερευνητής και ακολούθως επικεφαλής του Προγράμματος Μέσων Ενημέρωσης και Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τα Μέσα Ενημέρωσης που εδρεύει στο Dusseldorf (1996-2003). Πριν υπήρξε, μεταξύ άλλων, αρχισυντάκτης στο Radio Free Europe του Μονάχου, ξένος συντάκτης στην εβδομαδιαία εφημερίδα Vreme του Βελιγραδίου και συν-ιδρυτής του Πρακτορείου Beta Press Agency στο Βελιγράδι κατά τα κρίσιμα έτη 1991-1993.

Tonchev Plamen Επικεφαλής του Προγράμματος Ασιατικών Σπουδών, Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ)

Ο Plamen Tonchev (Πλάμεν Τόντσεφ) είναι επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ/IIER) από το 1999. Στα δημοσιεύματά του συγκαταλέγονται βιβλία, μονογραφίες και επιστημονικά άρθρα για πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, όπως και προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, στην Ευρώπη και την Ασία. Έχει δώσει σειρά διαλέξεων σε ευρωπαϊκά και ασιατικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.

Ειδικεύεται στις κινεζικές σπουδές από την δεκαετία ‘90, όταν δημοσίευσε την μελέτη “China in East Asia: From Isolation to a Regional Superpower Status” (co-authored, IIER, 1998). Το ΙΔΟΣ είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου European Think-tank Network on China (ETNC). Στα τελευταία δημοσιεύματά του συγκαταλέγονται: "China's Road: Into the Western Balkans" (EUISS, 2017), "Chinese Investment in Greece and the Big Picture of Sino-Greek Relations (co-authored, IIER, 2017), "Along the Road: Sri Lanka's Tale of Two Ports" (EUISS, 2018), “China’s Image in Greece, 2008-2018" (co-authored, IIER, 2018), κ.ά.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σε Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1996-1997 ήταν συντονιστής του Προγράμματος Ιαπωνικών Σπουδών στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Παράλληλα, από το 1994 συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εμπειρογνώμων σε αναπτυξιακά προγράμματα στην Ασία και την Αφρική και έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές του ΟΑΣΕ και της ΕΕ ως παρατηρητής εκλογών. Μιλά αγγλικά, βουλγαρικά, ελληνικά, γαλλικά και ρωσικά.

Κλάψης Αντώνης Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Αντώνης Κλάψης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι επιστημονικός συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του ίδιου Τμήματος. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθώς και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Wilfried Martens Centre for European Studies. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ελληνική πολιτική και διπλωματική ιστορία.

Σχετικές ομιλίες