• Ομιλητής/τρια: Δαγκλής Γιάννης

  Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
   
  Ο Γιάννης Δαγκλής είναι Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου.

  Γεννήθηκε το 1964 στη Δράμα και σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1986. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1990 στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ (Γερμανία), στην επιστημονική περιοχή της διαστημικής φυσικής. Το 1995 επέστρεψε στην Ελλάδα ως ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο οποίο ανέλαβε το 2006 τη διεύθυνση του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης. Το 2012 εξελέγη καθηγητής του ΕΚΠΑ. Έχει συμμετάσχει στoν σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την επιστημονική χρήση 15 διαστημικών αποστολών, με πιο πρόσφατη την ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta στον κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο. Έχει εργαστεί σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, και των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι Τακτικό Μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας και προσκεκλημένος εμπειρογνώμων της NASA και της αντίστοιχης ευρωπαϊκής υπηρεσίας ESA. Έχει συμμετάσχει στoν σχεδιασμό και την επιστημονική χρήση 15 ευρωπαϊκών και αμερικανικών διαστημικών αποστολών.

  Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει 5 βιβλία διαστημικής φυσικής, 100 ερευνητικά και άλλα τόσα εκλαϊκευτικά άρθρα, καθώς και ένα βιβλίο για παιδιά («Η Άρτεμις Φευγάτη μας ξεναγεί στο σύμπαν της»).
   
  Είναι λάτρης των βουνών, των λιμνών και των χρωμάτων.