Δαγκλής Γιάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
21/01/2024
Διάρκεια
01:08:51
Εκδήλωση
Ταξιδεύοντας μέσα στο ηλιακό μας σύστημα
Χώρος
Αίθουσα Εκδηλώσεων "Εστίας Μητέρας", Λιβαδειά
Διοργάνωση
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδείας
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας
Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς
Κατηγορία
Αστρονομία
Ετικέτες
εξερεύνηση του διαστήματος, διάστημα, δορυφόρος, τεχνητοί δορυφόροι, Ήλιος, πλανήτες, ηλιακό σύστημα, διαπλανητικό διάστημα, γεωδιάστημα
Η διάλεξη του Ιωάννη Δαγκλή, Καθηγητή Διαστημικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, με θέμα Η εξερεύνηση και κατανόηση του διαστήματος με δορυφόρους, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων "Εστίας Μητέρας", στη Λιβαδειά, στο πλαίσιο της σειράς Ταξιδεύοντας μέσα στο ηλιακό μας σύστημα... που επιμελείται ο Καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ Λουκάς Βλάχος.
Η εξερεύνηση και κατανόηση του διαστήματος με δορυφόρους
Τα ιστιοφόρα των εξερευνήσεων της εποχής μας είναι οι δορυφόροι. Στα 66 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου, του Σπούτνικ, οι μετρήσεις των τεχνητών δορυφόρων έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες και πλούτισαν τις γνώσεις μας για τον Ήλιο, τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, το διαπλανητικό διάστημα και, κυρίως, τα πολύπλοκα φυσικά φαινόμενα που εκδηλώνονται στο γεωδιάστημα, δηλαδή στο άμεσο διαστημικό περιβάλλον της Γης μας. Θα σταθούμε στα σημαντικότερα επιτεύγματα των δορυφορικών εξερευνήσεων και θα συζητήσουμε για τη γνώση που έχουμε αποκομίσει μέχρι σήμερα και για τις μελλοντικές μας επιδιώξεις.
Το BLOD ευχαριστεί τους φορείς διοργάνωσης για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.
Ο Ιωάννης Α. Δαγκλής είναι Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και Διευθυντής του Γεροσταθοπούλειου Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, και διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για μια οκταετία. Είναι Τακτικό Μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας και μέλος επιτροπών εμπειρογνωμόνων της NASA, της ESA, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολλών εθνικών οργανισμών έρευνας. Έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό και την επιστημονική ανάλυση των παρατηρήσεων 15 ευρωπαϊκών και αμερικανικών διαστημικών αποστολών και έχει διατελέσει Επιστημονικός Υπεύθυνος 24 διεθνών και 8 εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων. Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει 6 βιβλία διαστημικής φυσικής και 140 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές με περισσότερες από 7.300 αναφορές.