ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Τα τραγούδια του Γεωργίου Αξιώτη
 

Ομιλητής:

Μπελώνης Γιάννης
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

22/05/2013
 

Διάρκεια:

23:02
 

Εκδήλωση:

Το ελληνικό τραγούδι: ιστορικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις
 

Διοργανωτής:

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου "Φίλοι της Μουσικής"
 

Χώρος:

Αίθουσα διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής
 

Κατηγορία:

Τέχνες / Πολιτισμός
 

Ετικέτες

ελληνικό τραγούδι , έντεχνο ελληνικό τραγούδι , Γεώργιος Αξιώτης
 
 
 
Η ομιλία αυτή του μουσικολόγου Γιάννη Μπελώνη, έγινε στο πλαίσιο της "Διημερίδας για το ελληνικό τραγούδι" που διοργάνωσε η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" στο Μέγαρο Μουσικής και ανήκει στην ενότητα "Συνθέτες και τα τραγούδια τους".
 
Η σύνοψη της ομιλίας όπως δημοσιεύτηκε στο Πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Τα 19 τραγούδια για φωνή και πιάνο του Γεωργίου Αξιώτη τα οποία έχουν διασωθεί, παραμένουν ανέκδοτα, αδισκογράφητα και κάποια εξ αυτών - ακόμα και σήμερα - ανεκτέλεστα. 
 
Στόχος της εισήγησης είναι αφενός η παρουσίαση του εν λόγω άγνωστου μουσικού υλικού παράλληλα με μια σειρά παρατηρήσεων περί του ύφους και της τεχνοτροπίας του συνθέτη, όπως αυτά διαπιστώνονται μέσω της εργογραφίας του στο συγκεκριμένο είδος, κι αφετέρου η ανάδειξη της σημασίας του φολκλορικού στοιχείου στα τραγούδια του Αξιώτη και η προβολή των απόψεων του τελευταίου περί του "σωστού" τρόπου μελοποίησης των στίχων. 
 
Τέλος, θα δωθεί η δυνατότητα στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας να ακούσουν ανέκδοτα ηχογραφημένα αποσπάσματα του εξεταζόμενου ρεπερτορίου, από πρόσφατες πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις του.
 
 • μουσικολόγος
  Γιάννης Μπελώνης. Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα «Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής» του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, ενώ παράλληλα διατελεί αρχισυντάκτης του μουσικολογικού περιοδικού Πολυφωνία. 
   
  Ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν κυρίως του συνθέτες της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής.
   
  Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998 ως αριστούχος και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: «Η μουσική δωματίου του Μανώλη Καλομοίρη», την οποία ολοκλήρωσε το 2004. 
   
  Αρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ το 2012 εκδόθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής η μελέτη του με τίτλο "Η μουσική δωματίου στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η περίπτωση του Μάριου Βάρβογλη (1885-1967)".