Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα τραγούδια του Γεωργίου Αξιώτη

Μπελώνης Γιάννης

22 Μαΐου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 23:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1942
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία αυτή του μουσικολόγου Γιάννη Μπελώνη, έγινε στο πλαίσιο της "Διημερίδας για το ελληνικό τραγούδι" που διοργάνωσε η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" στο Μέγαρο Μουσικής και ανήκει στην ενότητα "Συνθέτες και τα τραγούδια τους".

Η σύνοψη της ομιλίας όπως δημοσιεύτηκε στο Πρόγραμμα της εκδήλωσης:


Τα 19 τραγούδια για φωνή και πιάνο του Γεωργίου Αξιώτη τα οποία έχουν διασωθεί, παραμένουν ανέκδοτα, αδισκογράφητα και κάποια εξ αυτών - ακόμα και σήμερα - ανεκτέλεστα. 

Στόχος της εισήγησης είναι αφενός η παρουσίαση του εν λόγω άγνωστου μουσικού υλικού παράλληλα με μια σειρά παρατηρήσεων περί του ύφους και της τεχνοτροπίας του συνθέτη, όπως αυτά διαπιστώνονται μέσω της εργογραφίας του στο συγκεκριμένο είδος, κι αφετέρου η ανάδειξη της σημασίας του φολκλορικού στοιχείου στα τραγούδια του Αξιώτη και η προβολή των απόψεων του τελευταίου περί του "σωστού" τρόπου μελοποίησης των στίχων. 

Τέλος, θα δωθεί η δυνατότητα στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας να ακούσουν ανέκδοτα ηχογραφημένα αποσπάσματα του εξεταζόμενου ρεπερτορίου, από πρόσφατες πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις του.

Μπελώνης Γιάννης μουσικολόγος

Γιάννης Μπελώνης. Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα «Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής» του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, ενώ παράλληλα διατελεί αρχισυντάκτης του μουσικολογικού περιοδικού Πολυφωνία.

Ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν κυρίως του συνθέτες της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998 ως αριστούχος και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: «Η μουσική δωματίου του Μανώλη Καλομοίρη», την οποία ολοκλήρωσε το 2004.

Αρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ το 2012 εκδόθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής η μελέτη του με τίτλο "Η μουσική δωματίου στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η περίπτωση του Μάριου Βάρβογλη (1885-1967)".

Σχετικές ομιλίες