Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) της ΟΛΠ ΑΕ

Βαχλιώτης Χρήστος

7 Νοεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 38:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1415
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Εταιρεία Σπουδών, Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη διοργάνωσε επιστημονικό συμπόσιο με θέμα "Πειραιάς: Το λιμάνι και η πόλη" στις 7-8 Νοεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Αρχικά, μια σύντομη ιστορική αναδρομή διαγράφει τη διπλή φύση και τη λειτουργία της πόλης στο παρελθόν, που προφανώς προσδιόρισε και το παρόν της. Στη συνέχεια, επιστημονικές παρουσιάσεις θεμάτων και δραστηριοτήτων συνδέουν τη σημερινή πόλη με το παρελθόν και το μέλλον της. Π.χ., οι αρχαιολογικές ανασκαφές, οι προσφυγουπόλεις, το αρχείο του Πειραιά, η πολεοδομική ανάπτυξη, η εκλογική συμπεριφορά, τα εμβληματικά κτήρια, οι συγκοινωνίες, αλλά και ο ΟΛΠ, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η Cosco, προφανώς και ο Ολυμπιακός. Το παρόν δηλαδή ενός μεγάλου λιμανιού της Μεσογείου, που τα τελευταία χρόνια καταγράφει συνεχή «ανάπτυξη», αλλά και της πόλης ως χώρου ζωής. Στόχος του συμποσίου, τελικά, είναι η διατύπωση και ανάπτυξη ερωτημάτων όπως: Σήμερα το λιμάνι «αναπτύσσεται»• η πόλη ακολουθεί; Ποια είναι η φύση και ποια η εξέλιξη των πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ των δύο αυτών πυλώνων; Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ισόρροπη συνύπαρξη με αμοιβαία οφέλη;

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίας της πρώτης ημέρας του συμποσίου.

Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) της ΟΛΠ ΑΕ

Tο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης της ΟΛΠ ΑΕ συντάχθηκε από την DomosFeron Consulting Engineers, σύμφωνα με τις διατάξεις του κυρωτικού Νόμου 4404/2016 της Σύμβασης Παραχώρησης, μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και Ελληνικού Δημοσίου. Η ευρύτερη περιοχή των εγκαταστάσεων της ΟΛΠ ΑΕ αποτελεί ανεξάρτητη λιμενική ζώνη, έχει παραχωρηθεί από το υπ. Οικονομικών και βρίσκεται στα όρια με τους όμορους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας. Το προγραμματικό σχέδιο (master plan) του Λιμένα Πειραιώς περιγράφει όλες τις υφιστάμενες υποδομές, αξιολογεί την κατάσταση του Λιμένα και αναλύει τους στρατηγικούς άξονες επενδύσεων και Έργων, για την επόμενη 35ετία. Κρίσιμη παράμετρος είναι η υλοποίηση του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της Πρώτης Επενδυτικής Περιόδου (CAPEX), με βάση τη 2016ΣΠ, με Υποχρεωτικές Επενδύσεις Έργων που προϋπολογίζονται σε 293.783.800€. Τα ως άνω έργα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, Προτεραιότητας Ι και Προτεραιότητας ΙΙ, ενώ ορίζεται και μία τρίτη κατηγορία για τις πρόσθετες επενδύσεις, τις οποίες προτίθεται να υλοποιήσει η νέα διοίκηση, προϋπολογισμού 325.000.000€.

Βαχλιώτης Χρήστος Πολιτικός Μηχανικός, Project Director Κοινοπραξίας Domosferon
Ο Χρήστος Βαχλιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Κατάγεται από την ορεινή Αρκαδία και τη Σμύρνη. Το 1978 αποφοίτησε από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας, μελετητής δημοσίων και μεγάλων ιδιωτικών έργων. Την περίοδο 1985-1990, ως ειδικός μεταπτυχιακός υπότροφος του ΙΚΥ, εκπόνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, υπό την εποπτεία του καθ. Θ. Π. Τάσιου. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων, ομάδων εργασίας, επιστημονικών Επιτροπών και ημερίδων του ΤΕΕ και έχει παρουσιάσει περισσότερες από 14 μεταπτυχιακές διαλέξεις και 22 δημοσιεύσεις, σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συνέδρια. Από το 2009 είναι Project Director της Κοινοπραξίας Domosferon, η οποία είναι ο τεχνικός σύμβουλος της ΣΕΠ ΑΕ και μελετητής και διαχειριστής Έργων (PMD) της ΟΛΠ ΑΕ, μετά τη σύμβαση παραχώρησης 2016, και διαχειρίζεται όλο το αναπτυξιακό τεχνικό πρόγραμμα της νέας διοίκησης, μετά την εξαγορά των μετοχών από την Cosco Shipping Hong Kong Group.

Σχετικές ομιλίες