Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

ΙοΤ: Η εξέλιξη μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης

Νάσης Βασίλειος

25 Απριλίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 46:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 337
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του “Athens Science Festival 2018” που διοργάνωσαν ο Εκπαιδευτικός οργανισμός “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo”, το Βρετανικό Συμβούλιο, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.


Το ίντερνετ των αντικειμένων (Internet of Things) θεωρείται η 4η βιομηχανική επανάσταση, που συνδέει τα πάντα μεταξύ τους μέσω του internet και έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας, καθώς όλο και περισσότερες συσκευές ενσωματώνονται στην ζωή μας. Ποιο είναι το μέλλον του ΙοΤ και ποιες οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει;

Η ομιλία του Βασίλειου Νάση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival που επέστρεψε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 24 έως τις 29 Απριλίου 2018, για να αποδείξει ότι τα σύνορα δεν έχουν θέση στην επιστήμη.

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα δεν σταματάει στα τεχνητά ή φυσικά σύνορα των χωρών, δεν αναγνωρίζει όρια μεταξύ των διάφορων επιστημονικών κλάδων και ειδικοτήτων, ούτε εντάσσεται σε προκαθορισμένα «καλούπια». Γι’ αυτό και η φετινή διοργάνωση κινήθηκε στον άξονα του Science Without Borders.

Πλέον, δημιουργούνται διεπιστημονικά και διακρατικά επιστημονικά δίκτυα συνεργασίας, και χτίζονται μεγάλες ερευνητικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να απαντηθούν σύνθετα ερωτήματα και να λυθούν πανανθρώπινα προβλήματα. Επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, καταβολών και καταγωγών, συνυπάρχουν και συνεργάζονται δίχως να ενδιαφέρονται για το πού ξεκινούν και που σταματούν τα όρια του καθενός, αλλά με μοναδικό μέλημα να επιτύχουν τους στόχους τους.

Η νέα τάση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες είναι η ενοποιημένη διδασκαλία των επιστημών με νέες μεθόδους και προσεγγίσεις, χωρίς να υφίστανται διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους. Οι σπουδαστές, οι ερευνητές και οι διδάσκοντες μετακινούνται πλέον ευκολότερα μεταξύ κρατών, πανεπιστημίων και ειδικοτήτων. Τα ευρήματα των επιστημονικών ερευνών διαχέονται ταχύτερα και χωρίς εμπόδια στο ευρύ κοινό μέσω internet και κοινωνικών δικτύων, από επίσημα κανάλια και συχνά από τους ίδιους τους επιστήμονες και ερευνητές. Έτσι σύνθετες και δυσερμήνευτες έννοιες εκλαϊκεύονται και φτάνουν σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η επιστήμη όμως δεν σταματά στα όρια των εργαστηρίων ή των αμφιθεάτρων, συνδυάζεται με τις τέχνες, γίνεται πιο προσιτή και διασκεδαστική, ενώ δανείζεται και δανείζει στοιχεία στην pop κουλτούρα, προσεγγίζοντας ακόμη ευρύτερο και ετερόκλητο κοινό. Η επιστήμη δεν έχει σύνορα και αφορά όλους τους πολίτες του κόσμου, είτε ασχολούνται με αυτήν, είτε απλώς επωφελούνται από τα επιτεύγματά της.

Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πολλούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.


Νάσης Βασίλειος Ιδρυτής και CEO Netronix Inc.
Ο Δρ. Βασίλειος Νάσης τα τελευταία 15 χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί στον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό τομέα με σημαντικές συνεισφορές στους τομείς τηλεπικοινωνιών, ψηφιακής ανάλυσης κυμάτων, και υπολογιστικής όρασης. Το 2008 ίδρυσε την εταιρεία Netronix η οποία μέχρι και σήμερα έχει έναν πρωταρχικό ρόλο παγκοσμίως στον τομέα του ίντερνετ-των-αντικειμένων (ΙοΤ). Πάνω από 300 εξωτερικοί συνεργάτες έχουν δημιουργήσει προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες στηρίζονται στην πλατφόρμα της Netronix με εφαρμογές στους τομείς περιβαλλοντικής παρακολούθησης, παρακολούθησης στόλου και άλλους τομείς. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Drexel απ’ όπου έλαβε τα πτυχία, B.Sc, M.Sc και Ph.D στο πρόγραμμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Υπολογιστών και αργότερα έγινε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του ίδιου πανεπιστημίου.

Σχετικές ομιλίες

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: η επόμενη μέρα. Η πρόκληση της ανοικτής εκπαίδευσης: Χαιρετισμοί & Κεντρικές Ομιλίες Διημερίδας 02:12:58

Μαϊ 30, 2020

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: η επόμενη μέρα. Η πρόκληση της ανοικτής εκπαίδευσης: Χαιρετισμοί & Κεντρικές Ομιλίες Διημερίδας

Κεραμέως Νίκη Σπινέλλης Διομήδης Μήτκας Περικλής Αντωνίου Γιάννης Σάμψων Δημήτριος Durando Marc Dougiamas Martin Αγγελόπουλος Τάκης Τζιμόπουλος Νίκος Τσιαβός Πρόδρομος

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική

Τηλεκπαίδευσης κληρονομιά: Από τις ανησυχίες στις ευκαιρίες που επιλέγουμε 02:22:35

Μαϊ 31, 2020

Τηλεκπαίδευσης κληρονομιά: Από τις ανησυχίες στις ευκαιρίες που επιλέγουμε

Κόλλιας Στέφανος Αναστασιάδης Πάνος Τσινάκος Αύγουστος Παρασκευάς Μιχάλης Γλέζου Κατερίνα Κοφτερός Αλέξανδρος Τζιμόπουλος Νίκος Κωτσίδης Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος Τάκης Κότσαρη Κωνσταντίνα Κάτσικας Σωκράτης Συρμακέσης Σπύρος Χατζηλάκος Θανάσης

Γλώσσα: Ελληνική