Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η γνώση του θυμικού: Ενσυναίσθηση, θεωρία του νου και μετα-νόηση

Κωνσταντακόπουλος Γιώργος, Πόταγας Κωνσταντίνος

24 Μαρτίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 70:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 4961
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Μονάδα Νευροψυχολογίας και παθολογίας του Λόγου της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζει τις Συζητήσεις για το Λόγο στο Αιγινήτειο. Ο κύκλος για το 2017-2018 εστιάζει στη θεματική "ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ. Συγκίνηση-συναισθήματα-εκφράσεις".

Η γνώση του θυμικού: Ενσυναίσθηση, θεωρία του νου και μετα-νόηση

Πώς γνωρίζουμε τι αισθανόμαστε; Στη διαδικασία της ψυχολογικής ανάπτυξης η ταυτοποίηση και επίγνωση των συναισθημάτων μας απαιτεί τον Άλλο, την ικανότητα του «συναισθάνεσθαι» (empathy). Ανώτερης τάξεως νοητικές ικανότητες (μετά-νοητικές) εμπλέκονται στην κατανόηση των συναισθηματικών καταστάσεων και αντιδράσεων τόσο των άλλων ανθρώπων (θεωρία του νου) όσο και των δικών μας (εναισθησία). Η σύγχρονη έρευνα αποκαλύπτει ότι ιδιαιτερότητες και δυσλειτουργίες της μετά-νόησης αποτελούν υπόβαθρο συναισθηματικών (και όχι μόνο) ψυχικών διαταραχών.

Κωνσταντακόπουλος Γιώργος Ψυχίατρος, MD, PhD - Επιστημονικός συνεργάτης Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ & Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience, King’s College London

Ο Γιώργος Κωνσταντακόπουλος είναι ψυχίατρος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο και του Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience (IoPPN), King’s College London, όπου εκπονεί ερευνητικές μελέτες στον τομέα της Νοητικής Νευροψυχιατρικής (Cognitive Neuropsychiatry). Βασικούς άξονες των ερευνών του αποτελούν, η εναισθησία (επίγνωση του νοσηρού), η νοητική λειτουργικότητα και ιδιαίτερα η κοινωνική νόηση σε ψυχικές διαταραχές, τα κλινικά χαρακτηριστικά και το νοητικό υπόβαθρο ψυχικών συμπτωμάτων, η μετα-νοητική ικανότητα (meta-cognition) και η σχέση της με την ψυχοπαθολογία. Σε αυτά τα θέματα εκπονεί έρευνες σχετικά με διάφορες ψυχικές διαταραχές, όπως τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, τη σχιζοφρένεια και τις διαταραχές της διάθεσης.

Μέχρι σήμερα έχει 42 δημοσιεύσεις εργασιών σε διεθνή και 12 σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 6 επιστημονικών συγγραμμάτων. Είναι αντιπρόεδρος της συντακτικής επιτροπής (Associate Editor) του επιστημονικού περιοδικού «Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, editor του online περιοδικού Dialogues in Clinical Neuroscience and Mental Health, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Σύναψις» και κριτής-σύμβουλος σε 20 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια με πάνω από 100 εργασίες, ομιλίες και διαλέξεις και έχει κερδίσει 3 βραβεία καλύτερης εργασίας, στο 18ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας (EPA), Μόναχο 2010, στο 3ο Μονοθεματικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Ψυχική Υγεία (WFMH), Αθήνα 2013 και στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, Ιωάννινα 2014.

Από το 2014 είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του ετήσιου μετεκπαιδευτικού σεμιναρίου Κλινικής Ψυχοπαθολογίας «Παναγιώτης Ουλής» της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Από το 2016 είναι υπεύθυνος ενός ακόμα ετήσιου μετεκπαιδευτικού σεμιναρίου Κλινικών Δεξιοτήτων στην Ψυχοπαθολογία «Παναγιώτης Ουλής» που διοργανώνεται από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία. Επίσης, διδάσκει στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που απευθύνονται σε ειδικευόμενους ψυχιάτρους, ψυχιατρικούς νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας - Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Κλινική Νευροψυχολογία της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Montreal Neurological Institute (MNI), Mc Gill University.

Πόταγας Κωνσταντίνος Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας, Νευρολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Κωνσταντίνος Πόταγας είναι αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει Νευρολογία στους φοιτητές της Ιατρικής και συνδιευθύνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Νευροψυχολογίας. Εργάζεται στην Α΄ Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, όπου είναι υπεύθυνος του Νευροψυχολογικού Ιατρείου Αφασίας και Διαταραχών του Λόγου.

Είναι κυρίως κλινικός νευρολόγος και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Γαλλία και στην Ελλάδα, σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αθήνας (Λαϊκό και Ευαγγελισμός). Ολοκλήρωσε τις Πανεπιστημιακές σπουδές του στην Ιατρική Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Νευρολογία στη Γαλλία – Παρίσι και Νάντη. Απέκτησε το DEA (MSc) στην συγκριτική ψυχολογία των νοητικών δραστηριοτήτων από την EHESS στο Παρίσι. Η πτυχιακή του εργασία, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή J-L Signoret, αφορούσε τη νευροψυχολογία των τραυματικών εγκεφαλικών κακώσεων. Το διδακτορικό του ασχολήθηκε με τη νευροψυχολογική διερεύνηση της όσφρησης. Έχει δημοσιεύσει στους τομείς της αποκατάστασης των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, της όσφρησης και νευροψυχολογικών διαταραχών σε διάφορες κλινικές καταστάσεις. Είναι συνεκδότης του ελληνικού περιοδικού νευροεπιστημών και επιστημών του ανθρώπου «Σύναψις».

Σχετικές ομιλίες