ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Χορηγικό Μνημείο του Λυσικράτους: Κριτική – Αισθητική Ανάλυση – Εικονογραφία – Αντίγραφα και Παραλλαγές
 

Ομιλητής:

Λυδάκης Στέλιος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

24/03/2017
 

Διάρκεια:

49:12
 

Εκδήλωση:

Εκδηλώσεις της "Ενώσεως Φίλων Ακροπόλεως"
 

Διοργανωτής:

Ένωση Φίλων Ακροπόλεως
 

Χώρος:

Μουσείο Ακρόπολης
 

Κατηγορία:

Αρχαιολογία
 

Ετικέτες

Χορηγικό Μνημείο του Λυσικράτους , Πλάκα , κλασική αρχαιότητα , ταφικά μνημεία
 
 
 
Το μνημείο του  Λυσικράτη στην  Πλάκα (435-434 π.Χ.) ανήκει στα σημαντικότερα, σχετικά καλά διατηρημένα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας.
 
Στην διάλεξη εξετάζεται η ιστορία του, η αισθητική του δομή, τα αντίγραφα του και οι παραλλαγές του σε ολόκληρο τον κόσμο (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία) και οι απομιμήσεις του στην ίδια την Ελλάδα, κυρίως ως Ταφικού μνημείου (Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και Νεκροταφείο Σύρου).
 
  • Ομότιμος Καθηγητής Ευρωπαικής Ιστορίας της Τέχνης, ΕΚΠΑ
    Ο Στέλιος Λυδάκης σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ με τη διατριβή: "Die greichische handschaft in der europaischen Malerei". Ακολούθησε δίχρονη υποτροφία του Ιδρύματος Alexander von Humboldt.

    Κυριότερα έργα: "Geschichte der griechischen Malerei des 19. Jhts.", Munchen 1972· "Η εικονογραφία του μνημείου του Λυσικράτους", Αρχαιολογικό Δελτίο 21 (1966), 163-183· "Ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής", Αθήνα 1977· "Λεξικό των Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών", Αθήνα 1976· "Νεοελληνική γλυπτική, ιστορία, τυπολογία, λεξικό γλυπτών", Αθήνα 1981· "Τα γλυπτά του Α΄ νεκροταφείου Αθηνών", Αθήνα 1981· "Οι Έλληνες ναΐφ ζωγράφοι", Αθήνα 1987· "Κωνσταντίνος Βολανάκης", Αθήνα 1997· "Ανδρέας Γεωργιάδης", Αθήνα 1999. Πλήθος άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά. Πολλές μονογραφίες καλλιτεχνών.

    Από το 1993 Καθηγητής της Ευρωπαικής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.