Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

“It’s the end of the world as we know it” (REM 1987): Διαμορφώνοντας προοδευτικές πολιτικές μετά το τέλος του σοσιαλισμού

Κατσιούλης Χρήστος, Θεοδωρίδης Αλέξανδρος, Roth Michael, Σκούφα Μπέττυ, Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

2 Φεβρουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:17:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 707
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ανοιχτή συζήτηση με τίτλο "It’s the end of the world as we know it” (REM 1987): Διαμορφώνοντας προοδευτικές πολιτικές μετά το τέλος του σοσιαλισμού"  έγινε στο πλαίσιο της ιστορικής-πολιτιστικής-αναβιωτικής έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» που διοργανώνεται, από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 2017, από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στόχος της έκθεσης είναι η ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της δεκαετίας του ‘80 μέσα από 4.000 διαδραστικά εκθέματα, 4 θεματικές ενότητες, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και περισσότερες από 30 παράλληλες εκδηλώσεις.

“It’s the end of the world as we know it” (REM 1987): Διαμορφώνοντας προοδευτικές πολιτικές μετά το τέλος του σοσιαλισμού

Πως αισθάνεστε όταν ο κόσμος στον οποίο μεγαλώσατε αλλάζει ριζικά από τη μία μέρα στην άλλη; Πως αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι η Ευρώπη αποκτά μία νέα γεωγραφική διάσταση, όταν το 1989 πέφτει το τείχος του Βερολίνου; Το τέλος της δεκαετίας του 80’ σηματοδότησε την απαρχή μιας νέας εποχής, καθώς η εναλλακτική στον καπιταλισμό κατέρρευσε. Ο όρος «πρόοδος» έπρεπε να επαναπροσδιοριστεί και να συμπεριλάβει τα αποτυχημένα συστήματα των κρατών του συμφώνου της Βαρσοβίας. Την ίδια δεκαετία έλαβαν χώρα σημαντικές εξελίξεις. Επηρεαζόμαστε άμεσα από την παγκοσμιοποίηση, τον καπιταλισμό στην πιο ταχεία και ωμή μορφή του, αλλά και από την πεποίθηση ότι τα σύνορα ίσως και να μην είναι τόσο αμετάβλητα όσο φαίνονται.

Θα θέλαμε να κουβεντιάσουμε με προοδευτικούς πολιτικούς, οι οποίοι πέρασαν τα διαμορφωτικά τους χρόνια στη δεκαετία του 80’ και χρειάστηκε να βρεθούν αντιμέτωποι με τα ερωτήματα, πώς επηρέασε το τέλος του ψυχρού πολέμου την πολιτική τους διαμόρφωση και πώς καθόρισε την οπτική τους για τον κόσμο αλλά και την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν μεγάλες μεταβολές από τη θέση την οποία κατέχουν σήμερα.

Χαιρετισμός:

Χρήστος Κατσιούλης, Διευθυντής του Ιδρύματος Friedrich-Ebert στην Αθήνα

Συζήτηση με τους:

Michael Roth, Υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γερμανίας

Μπέττυ Σκούφα, Βουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής, Δημοκρατική Συμπαράταξη

Συντονισμός:

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ «Μπορούμε»

Κατσιούλης Χρήστος Διευθυντής του παραρτήματος του Ιδρύματος Friedrich-Ebert στην Ελλάδα
Θεοδωρίδης Αλέξανδρος ΜΚΟ "Μπορούμε"

Ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη την οποία άφησε στα 18 για να σπουδάσει και να ζήσει στο εξωτερικό. Μετά από διετή μαθητεία στη Γερμανία (1994-1996, Λογιστικά), σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1996-2000, Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά, Διεθνές Δίκαιο), μεταπτυχιακό στο London School of Economics (2000-2001, Διεθνείς Σχέσεις) και πρακτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2001-2002), επέστρεψε στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις (2002-2003).Για 9 μήνες συμμετείχε στις δράσεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, μία εκ των οποίων ήταν η αποστολή της οργάνωσης στο Αφγανιστάν (Δεκέμβριος 2003).Εργάστηκε στον ιδιωτικό (2004-2008) και δημόσιο τομέα (2008-2013) στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και τον Ιανουάριο 2012 υπήρξε συνιδρυτής του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, της ΜΚΟ που είναι αφοσιωμένη στη μείωση της σπατάλης φαγητού στην Ελλάδα. Από το Μάρτιο 2013 είναι 100% αφοσιωμένος στην ανάπτυξη του ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Roth Michael Υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας

Ο Michael Roth είναι Υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και εργάστηκε ως καθηγητής και βοηθός έρευνας στο Κέντρο για σπουδές της Βόρειας Αμερικής στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Επιπλέον υπήρξε λέκτορας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών Otto Suhr του Πανεπιστημίου Freie στο Βερολίνο. Από τον Δεκέμβριο του 2013, είναι Υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Από τον Ιανουάριο του 2014, είναι επίτροπος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Σκούφα Μπέττυ Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Πτυχιούχος Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφικών & Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης (1997). Υπότροφος του Ελληνικού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ. 1999-2001) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ruhr Universität Bochum, Γερμανία (2001). Γνωρίζει άριστα τη Γερμανική και Αγγλική Γλώσσα . Από τα φοιτητικά της χρόνια έχει συνεχώς ενεργή συμμετοχή σε θέματα αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού, καταπολέμησης της φτώχειας, καταγραφής οικολογικού αποτυπώματος της ανθρώπινης δραστηριότητας και παραγωγικής ανασυγκρότησης σε τοπικό επίπεδο. Υπήρξε μέλος Συντονιστικού της Επιτροπής ενάντια στα απόβλητα της TOSOH στο Λιτόχωρο και μέλος του European Social Forum . Διατηρεί δικτύωση και συμμετοχή σε τοπικές συλλογικότητες της Κατερίνης (όπως Κοινωνική Κουζίνα Αλληλεγγύης Κατερίνης), πανελλαδικές οργανώσεις (Αλληλεγγύη Για Όλους) και τόπους δημόσιας συζήτησης-Φόρουμ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (κυρίως με τη Γερμανία). Από το 2011 και μετά, συμμετέχει συνεχώς από εκλόγιμες θέσεις στα αντιπροσωπευτικά εσωκομματικά όργανα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Υπήρξε μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας (Υπεύθυνη για το Περιβάλλον). Είναι μέλος του Συντονιστικού της Περιφερειακής Παράταξης ΡΙΖ.ΑΡ.ΕΝ. που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ και μέλος Συντονιστικού της Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνης. Έχει συμμετάσχει ως υποψήφια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις Εθνικές Εκλογές του 2012 (Νομός Πιερίας, τρίτη θέση) και στις Περιφερειακές Εκλογές του 2014 όπου κατέλαβε την πρώτη θέση σε σταυρούς προτίμησης. Μητέρα μιας δεκάχρονης κόρης.

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

 Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι Βουλευτής στην Αρκαδία με το ΠΑΣΟΚ από το 2009. Είναι Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνο-Ρουμανικής Φιλίας. Με την πολιτική ασχολήθηκε για πρώτη φορά αγωνιζόμενος για τη δημόσια εκπαίδευση, μέσα από τους κόλπους του μαθητικού κινήματος των αρχών της δεκαετίας του ’90. Ως φοιτητής διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φοιτητών Ρουμανίας. Από το 2000 έως το 2005 ήταν μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ήταν υπεύθυνος της Εκτελεστικής Γραμματείας Τύπου και Πολιτικής Επικοινωνίας. Από το 2002 έως το 2009 διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος Αρκαδίας. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (Ε.Ι.Ν.Α.Π.).Από το 2008, είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σχετικές ομιλίες