Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τεχνολογική εξέλιξη και Οικονομική Ανάπτυξη: Τι έμεινε από τη δεκαετία του ’80;

Αρβανίτης Ρήγας, Βαΐτσος Κωστής, Γιαννίτσης Τάσος, Μητσός Αχιλλέας, Σαρτζετάκης Στέλιος, Καλογήρου Γιάννης

18 Φεβρουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 75:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 620

Το διήμερο συνέδριο με τίτλο "Τεχνολογικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980: Πολιτικές Συγκροτήσεων, Συγκρούσεων και Ανασχέσεων" έγινε στο πλαίσιο της ιστορικής-πολιτιστικής-αναβιωτικής έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» που διοργανώνεται, από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 2017, από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στόχος της έκθεσης είναι η ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της δεκαετίας του ‘80 μέσα από 4.000 διαδραστικά εκθέματα, 4 θεματικές ενότητες, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και περισσότερες από 30 παράλληλες εκδηλώσεις.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου.

Τεχνολογικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980: Πολιτικές Συγκροτήσεων, Συγκρούσεων και Ανασχέσεων
 

Τα οράματα επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της Ελλάδας στη δεκαετία του 1980 διαψεύσθηκαν σε μεγάλο βαθμό κυρίως λόγω του συσχετισμού πολιτικών, οικονομικών και νεοσυντεχνιακών συμφερόντων, ή λόγω διοικητικών-γραφειοκρατικών αδυναμιών. Όμως οι πολιτικές που προτάθηκαν, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και η ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού, δημιούργησαν υποθήκες που επηρέασαν με ανεξίτηλο τρόπο τις εξελίξεις. Σκοπός της διημερίδας, στην οποία συμμετέχουν τόσο ερευνητές, όσο και πρωταγωνιστές της εποχής, είναι η κριτική ανάλυση των γεγονότων, καθώς και των επιπτώσεων τους στον τεχνο-επιστημονικό μετασχηματισμό της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της διημερίδας συζητήθηκαν η διάδοση της πληροφορικής στην ελληνική κοινωνία της δεκαετίας του ’80, η Τεχνολογική αλλαγή και στρατιωτική τεχνολογία, η βιοτεχνολογία, ο Αναπτυξιακός Μετασχηματισμός, οι Μηχανικοί και τα Τεχνικά Έργα, ο Τεχνολογικός μετασχηματισμός και στρατηγικός (από)προσανατολισμός του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα του ’80 και τέλος πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την Τεχνολογική Εξέλιξη και Οικονομική Ανάπτυξη της δεκαετίας του ’80.

Συνδιοργανωτές:
Innovathens

Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας –  ΕΜΠ

Τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης – ΕΚΠΑ

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - ΕΚΠΑ

Αρβανίτης Ρήγας Κοινωνιολόγος - Διευθυντής Ερευνών, Institut De Recherche pour le Developpement
Βαΐτσος Κωστής Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, ΕΚΠΑ - πρώην Υπουργός

Ο Κωστής Βαΐτσος είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Harvard και Yale. Η διδακτορική του διατριβή δημοσιεύτηκε και κυκλοφόρησε διεθνώς από το Oxford University Press. Το 1975 εκλέχτηκε τακτικός Καθηγητής Αναπτυξιακής Οικονομικής του Πανεπιστημίου του Σάσεξ (Sussex) και Senior Fellow του Ινστιτούτου Αναπτυξιακών Σπουδών του ιδίου πανεπιστημίου. Από 1979 έως το 2009 δίδαξε ως Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου υπηρέτησε και ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών. Είναι συγγραφέας σειράς βιβλίων και επιστημονικών άρθρων που κυκλοφόρησαν σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες και στα κινέζικα. Ο Κωστής Βαΐτσος έχει διατελέσει Αναπληρωτής Υπουργός και Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (1982-1985), Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (1979-1981), Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος (1981-1982) και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Α.Ε. (2001- 2008), Σύμβουλος κυβερνήσεων, κοινωνικών φορέων, διεθνών οργανισμών, κεντρικών και αναπτυξιακών τραπεζών στην Ευρώπη σε αναπτυσσόμενες χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής σε θέματα αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής. Επίσης έχει διατελέσει Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Επισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, Διευθυντής επιστημονικών ερευνών του Λατινοαμερικανικού Ινστιτούτου Διεθνικών Σπουδών, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, AXIA Α.Ε. Διεθνείς Σύμβουλοι (1991-2001) και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού ερευνητικού χώρου (2006–2008).

Γιαννίτσης Τάσος Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών, ΕΚΠΑ - πρώην Υπουργός (2000-2004 και 2011-2012)

Ο Τάσος Γιαννίτσης γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικές-Πολιτικές Επιστήμες στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έκανε διδακτορικό στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και ξανά το 1993-1994 με υπουργό τον Γ. Γεννηματά, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Αγγελόπουλου (1994), ανέλαβε ως οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου, το 1994-1995, και Κώστα Σημίτη, την περίοδο 1996-2000, και διετέλεσε διαδοχικά Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (2000-2001), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (2001-2004), Υπουργός Εξωτερικών (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2004) στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και Υπουργός Εσωτερικών (2011- 2012). Μέλος περισσότερων Διοικητικών Συμβουλίων σε Οργανισμούς και επιχειρήσεις σε διάφορα έτη.

Στο επίκεντρο των επιστημονικών του εργασιών βρίσκονται τα θέματα της αναπτυξιακής θεωρίας και πολιτικής, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα διεθνή οικονομικά, θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τα οικονομικά της τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα (σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εκδόσεις) για θέματα ελληνικής οικονομίας, ανάπτυξης, διεθνών επενδύσεων, την παγκοσμιοποίηση, τα οικονομικά της τεχνολογίας, τη βιομηχανική και τεχνολογική πολιτική, το τραπεζικό σύστημα, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ΟΝΕ.

Πιο πρόσφατα βιβλία του: "Το ασφαλιστικό και η κρίση" (2016, εκδ. Πόλις), "Ανισότητες, φτώχεια, οικονομικές ανατροπές στα χρόνια της κρίσης" (2016, εκδ. Πόλις, με Στ. Ζωγραφάκη). Πρόσφατα άρθρα: "Reflections on Banking Union", "Fiskalkonsolidierung und Einkomensverteilung", "Industrial Policy in Times of Crisis: The Case of Greece" (με I. Kastelli).

Μητσός Αχιλλέας Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Αχιλλέας Μητσός είναι Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη σχολή περιβάλλοντος. Γεννήθηκε το 1947, είναι οικονομολόγος, με πτυχίο ΑΣΟΕΕ (1970), MA (1972) και PhD (1975) από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh (ΗΠΑ). Ο Αχιλλέας Μητσός ήταν Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Παιδείας (2009-2011). Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Έρευνας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2000-2005) και προηγουμένως Διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρμόδιος για το ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό (1996-2000), για την επαγγελματική κατάρτιση (1993-1996), για το συντονισμό των διαρθρωτικών ταμείων (1987-1993), Διευθυντής του Γραφείου του Επιτρόπου Γρ.Βάρφη (1985-1987), Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών (1981-1984) και Τμηματάρχης στην Τράπεζα της Ελλάδος (1976-1981).

Ο Αχιλλέας Μητσός έχει διδάξει «πολιτική οικονομία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, ΗΠΑ, (2006-2009) διετέλεσε (μέχρι το 2007) Επισκέπτης Καθηγητής της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (LSE), και έχει δώσει σειρά διαλέξεων και μαθημάτων σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Έχει γράψει τέσσερα βιβλία και πολλά άρθρα σε θέματα διεθνούς οικονομικής και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σαρτζετάκης Στέλιος Ερευνητής, Ινστιτούτο Πληροφορικής "Αθηνά", πρώην επικεφαλής εργαστηρίου τηλεπικοινωνιών και δικτύων Ινστιτούτου Πληροφορικής Ι.Τ.Ε.

Ο Στέλιος Σαρτζετάκης έλαβε το Διδακτορικό του δίπλωμα από Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, το Masters σε Systems and Computer Engineering από το Carleton University του Καναδά, και το πτυχίο Μαθηματικού από την Φυσικομαθηματική Σχολή του ΑΠΘ. Διετέλεσε επικεφαλής του εργαστηρίου τηλεπικοινωνιών και δικτύων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ι.Τ.Ε. και επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Για 15 χρόνια στο Ι.Τ.Ε. συμμετείχε ενεργά σε πολλά μεγάλα διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Είναι από τους δημιουργούς του δικτύου FORTHnet του Ι.Τ.Ε. (μεταξύ άλλων, υλοποίησε τις πρώτες συνδέσεις της χώρας στο ‘Ιντερνετ, κατοχύρωσε διεθνώς τον χώρο ονομάτων .gr, σχεδίασε και εγκατέστησε το πρώτο ευρυζωνικό δίκτυο κορμού IP Ηράκλειο-Αθήνα-Θεσσαλονίκη και το πρώτο οπτικό δίκτυο Ethernet). Από το 2007 είναι Ερευνητής στο Αθηνά ενώ συνεργάζεται από το 2002 με την ΕΔΕΤ Α.Ε. ως υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι τομείς εμπειρίας του περιλαμβάνουν: δίκτυα ευρυζωνικής πρόσβασης, FTTH, PON, LTE, σχεδιασμό και διαχείριση δικτύων υπολογιστών και ανάλυση επίδοσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων υψηλών ταχυτήτων, ποιότητα υπηρεσιών, συμβόλαια παροχής και χρέωση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Καλογήρου Γιάννης Ομότιμος Καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής, ΕΜΠ - Υπεύθυνος Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, ΕΜΠ

O Γιάννης Καλογήρου είναι Ομότιμος Καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής στο ΕΜΠ, πρώην Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (2015 – 2019) και πρώην Διευθυντής του Τομέα Ανάλυσης, Ανάπτυξης και Σχεδιασμού Διεργασιών και Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (2013-2015), επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ και της διεπιστημονικής ομάδας INFOSTRAG (Ερευνητική Ομάδα για την Τεχνολογική, Οικονομική και Στρατηγική Ανάλυση της Κοινωνίας της Πληροφορίας) που λειτουργεί στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας. Είναι, επίσης, ερευνητικός εταίρος στο Εργαστήριο Διαχείρισης και Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Συμμετείχε στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αριστείας DIME (2005-2012) που ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και την ανάδυση της οικονομίας της γνώσης και ήταν μέλος της ομάδας διοίκησης και επιστημονικής διεύθυνσης (Scientific and Management Committee) του ολοκληρωμένου μεγάλης κλίμακας ερευνητικού έργου (EU funded FP7 large-scale integrated project (2009-2012) με θέμα τη διασύνδεση της γνώσης και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την οικονομική μεγέθυνση. Επίσης, συμμετείχε σε πολλές επιτροπές εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ήταν συντάκτης (rapporteur) του κειμένου πολιτικής για τα κοινωνικο-οικονομικά οφέλη του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Είναι, επίσης, αξιολογητής της DG Research and Innovation ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων.

Έχει διατελέσει πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (2011-2014) και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την ανάπτυξη της πληροφορικής στη δημόσια διοίκηση του ΥΠΕΣ (2010-2011) καθώς και επιστημονικός σύμβουλος της ΚΕΔΚΕ (2004-2012) για τη διαμόρφωση και την υλοποίηση μιας στρατηγικής για την αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών από την τοπική αυτοδιοίκηση. Εκτός των παραπάνω, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας (2000-2002) και Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας (2002-2004), όπου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων για τη βιομηχανία και την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Σχετικές ομιλίες