ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η δύσκολη ενηλικίωση των νέων της δεκαετίας του 1980. Λογοτεχνική αποτύπωση
 

Ομιλητές:

Πέτσα Βασιλική ,
Ραπτόπουλος Βαγγέλης ,
Παπασπύρου Σταυρούλα ,
Κασσαβέτη Ορσαλία-Ελένη ,
Παπαδημητρίου Χίλντα ,
Φασόης Τόλης
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

25/02/2017
 

Διάρκεια:

148:18
 

Εκδήλωση:

Έκθεση "GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη"
 

Διοργανωτής:

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων - Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση
 

Χώρος:

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
 

Κατηγορίες:

Λογοτεχνία , Τέχνες / Πολιτισμός
 

Ετικέτες

GR80s , δεκαετία του '80 , νέοι , νεολαία , λογοτεχνία , μαζική κουλτούρα , βιντεοταινίες , μουσικά συγκροτήματα
 
 
 
Το workshop με τίτλο "Η δύσκολη ενηλικίωση των νέων της δεκαετίας του 1980. Λογοτεχνική αποτύπωση" έγινε στο πλαίσιο της ιστορικής-πολιτιστικής-αναβιωτικής έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» που διοργανώνεται, από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 2017, από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στόχος της έκθεσης είναι η ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της δεκαετίας του ‘80 μέσα από 4.000 διαδραστικά εκθέματα, 4 θεματικές ενότητες, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και περισσότερες από 30 παράλληλες εκδηλώσεις.


Η δύσκολη ενηλικίωση των νέων της δεκαετίας του 1980. Λογοτεχνική αποτύπωση

Στόχος του συγκεκριμένου workshop είναι να διερευνηθούν, μέσω της ελεύθερης συζήτησης, οι εκδοχές και οι εκφάνσεις της συγχρονικής κατασκευής του νεανικού υποκειμένου σε διακριτούς πολιτισμικούς λόγους. Οι άξονες του κομφορμισμού και της παρέκκλισης, της μαζικής κουλτούρας και του περιθωρίου, του ρεαλισμού και της αλληγορίας, της πραγματικότητας και της επιστημονικής φαντασίας, θα πλαισιώσουν και θα οριοθετήσουν τη συζήτηση.
 
 • Συγγραφέας
  Η Βασιλική Πέτσα γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1983. Σπούδασε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Θεωρίες του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το "Θυμάμαι", το πρώτο της βιβλίο, κυκλοφόρησε το 2011. Διήγημά της με τίτλο "4 χρόνια, 2 μήνες, 1 ημέρα" έχει δημοσιευθεί στον συλλογικό τόμο "Φανταστείτε το μέλλον σας σε μια πόλη που αλλάζει", εκδόσεις "Ιανός", 2009. Τον Δεκέμβριο του 2011 έλαβε μέρος στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στο Ίδρυμα Κακογιάννη.
 • Συγγραφέας
  Το πάθος με το γράψιμο
  November 12, 2013 19:00
  Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι
  Συζήτηση
   
  Presented by
  Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
   
  Speaker
  Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Βασίλης Βασιλικός, Αλέξης Πανσέληνος, Αλέξης Ζήρας
  210-72.10.536 (εσ. 101)
   
  Mε την ευκαιρία της πρόσκτησης του αρχείου του λογοτέχνη Βαγγέλη Ραπτόπουλου, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει την εκδήλωση "Το πάθος με το γράψιμο".
  Για το λογοτέχνη και τα βιβλία του Η υψηλή τέχνη της αποτυχίας και Η πιο κρυφή πληγή θα μιλήσουν οι:
  Βασίλης Βασιλικός, πεζογράφος
  Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας
  Αλέξης Πανσέληνος, πεζογράφος
  Ο Bαγγέλης Pαπτόπουλος γεννήθηκε το 1959 στην Aθήνα, όπου σπούδασε παιδαγωγικά και δημοσιογραφία. Έζησε για ένα χρόνο στη Σουηδία (1980-81) και ως υπότροφος του International Writing Program για μισό περίπου χρόνο στις HΠA (1984). Πρωτοεμφανίστηκε με τη σταδιακά δημοσιευμένη τριλογία "Kομματάκια" (1979), "Διόδια" (1982), "Tα τζιτζίκια" (1985), που κυκλοφόρησε σ' έναν τόμο το 2003, με το γενικό τίτλο "H γενιά μου". Kαι ακολούθησαν: "H αυτοκρατορική μνήμη του αίματος" (1992), "O εργένης" (1993), "Έμμονες ιδέες" (1995), "Λούλα" (1997), "Tο παιχνίδι" (1998), "Bαθύς και λυπημένος, όπως κι εσύ" (1999), "H απίστευτη ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας" (2000), "Mαύρος γάμος" (2001), "Aκούει ο Σημίτης Μητροπάνο;" (2001), "H δική μου Αμερική" (2002), "H επινόηση της πραγματικότητας" (2003), "Xάσαμε τον Μπαμπά" (2005), "Λίγη ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας" (2005), "Φίλοι" (2006), "Aρχαία συνταγή: Hρόδοτος, Ηράκλειτος, Λουκιανός" (2006), "H Mεγάλη Άμμος" (2007), "Aπέραντα άδειο σπίτι" (2009), "Ιστορίες της Λίμνης: Το παιχνίδι, Βαθύς και λυπημένος όπως κι εσύ, Απέραντα άδειο σπίτι" (2011), "Η υψηλή τέχνη της αποτυχίας" (υπό έκδοση). Συνολικά έχουν τυπωθεί περισσότερα από 250.000 αντίτυπα των βιβλίων του.
   
  "Tα τζιτζίκια" μεταφράστηκαν στα αγγλικά, "H απίστευτη ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας" στα ιταλικά, αποσπάσματα από άλλα του βιβλία και μεμονωμένα διηγήματά του στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, τσέχικα, σερβικά. "O εργένης" μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, τα "Διόδια" και διηγήματα από τα "Kομματάκια" και τις "Έμμονες ιδέες" στην τηλεόραση -ορισμένα απ' αυτά σε δικά του σενάρια. Διασκεύασε, επίσης, για το θέατρο μία από τις "Ιστορίες της Λίμνης", ενώ δραματοποιημένες σκηνές από την "Επινόηση της πραγματικότητας" παρουσιάστηκαν σε βιβλιοπωλεία. Έχει ακόμη γράψει το σενάριο της ταινίας "H φανέλα με το εννιά" και της τηλεταινίας "O μικρός ηλεκτρολόγος", και έχει διασκευάσει για το θέατρο το "Παραμύθι χωρίς όνομα".
   
  Kατά καιρούς έχει κάνει διάφορες δουλειές, λίγο πολύ σχετικές με τη λογοτεχνία και το γράψιμο: σύμβουλος ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας σε εκδοτικούς οίκους ("Kέδρος", "Λιβάνης"), τακτικός συνεργάτης εφημερίδων και περιοδικών ("Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - Επτά", "Η Καθημερινή της Κυριακής", "Tα Nέα", "Athens Voice", "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - Έψιλον", "Kλικ"), σύμβουλος σεναρίων στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και σε τηλεοπτικά κανάλια (ET1, ET2), παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (στο "Πρώτο", "Δεύτερο", "Tρίτο Πρόγραμμα" της EPA, στον "Eν Λευκώ" και στο "Kανάλι 1"). Δίδαξε επίσης σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής (EKEBI), ενώ από το 2005 ως το 2007 υπήρξε μέλος του Δ. Σ. της Eταιρείας Συγγραφέων.
   
   

 • Δημοσιογράφος
  H Σταυρούλα Παπασπύρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέσα επικοινωνίας στο Institut Francais de Presse, στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ. Δημοσιογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ από το 1987, έχει εργαστεί στις εφημερίδες "Αυγή", "Νέα Μεσημβρινή", "Ελευθεροτυπία" και "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", σε περιοδικά ("Τέταρτο", "Αντί", "Μετρό", "Σινεμά", "Κλικ", "ΜΕΝ", "Vogue", κ.α), και σε τηλεοπτικές εκπομπές ("Βιβλιόραμα", "Αξιον Εστί", "Εχει γούστο", κ.α), καλύπτοντας κυρίως θέματα βιβλίου.
   
 • Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Πατρών
  Η Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτισμικές Σπουδές (ΕΜΜΕ –ΕΚΠΑ) και στην Ιστορία και τη διδακτική της (ΕΚΠΑ –ΠΤΔΕ, κατεύθυνση: Λαογραφία και Πολιτισμός). Στο τμήμα ΕΜΜΕ εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα τη βιντεο-κουλτούρα της δεκαετίας του 1980. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει τη μονογραφία Η ελληνική βιντεοταινία (1985-1990). Ειδολογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις (Αθήνα: Ασίνη, 2014) και συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους κι επιστημονικά περιοδικά. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τη δημοφιλή κουλτούρα (τηλεόραση, βίντεο, κινηματογράφος, μουσική) και το λαϊκό πολιτισμό, τη θεωρία των ειδών και την Οπτική Εθνογραφία. Έχει πραγματοποιήσει έρευνα στο ΑΠΘ, όπου έχει διδάξει, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο ΠΤΔΕ. Πραγματοποιεί μεταδιδακτορική έρευνα στο ΠΤΔΕ (ΕΚΠΑ) στα πεδία των πολιτισμικών σπουδών και της γεωγραφίας (Πρόγραμμα CoHere).
 • Συγγραφέας
  Η Χίλντα Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Καλλιθέα το 1957. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και μετάφραση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση από το 1994. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Malcolm Bradbury, John Barth, Jonathan Coe, Percival Everett, Dave Eggers, Mary Gaitskill, Jane Smiley, David Malouf, Nick Hornby, Siri Hustvedt, Raymond Chandler, Agatha Cristie. Έχει επίσης αποδώσει στα ελληνικά κείμενα για τη σύγχρονη τέχνη (περιοδικό ART1), κείμενα για τον κινηματογράφο (εκδόσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου), ενώ έχει μεταφράσει κατάλογους εκθέσεων ζωγραφικής για τη Σχολή Καλών Τεχνών, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, το Υπουργείο Πολιτισμού (Μπιενάλε Βενετίας και Σάο Πάολο), για τον κατάλογο του Φεστιβάλ Αθηνών (2009), για πολλές γκαλερί και τεχνοκριτικούς, καθώς και για την Ένωση Τεχνοκριτικών Ελλάδος. Επίσης, έχει γράψει δύο μονογραφίες για τους Beatles και τους Clash, για τις εκδόσεις "Απόπειρα". Υπήρξε συνεργάτης μουσικών εντύπων (ZOO, Pop&Rock, Sonic) και είναι τακτική συνεργάτης του διαδικτυακού μουσικού περιοδικού www.mic.gr.
 • πρώην τραγουδιστής
  Ο Τόλης Φασόης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νότια Αφρική, από γονείς που κατάγονταν  από την Ιθάκη και την Καλαμάτα. Η πρώτη επαφή του με τη ροκ έγινε σε πολύ μικρή ηλικία. Σπούδασε θέατρο και σχημάτισε στο Κέιπ Τάουν το δικό του γκρουπ, με το όνομα The Introverts. Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μαζί με τους γονείς του, το 1980, όπου, πολύ γρήγορα μαζί με τους Γιώργο Καραγιαννίδη και Πέτρο Σκούταρη σχημάτισαν το συγκρότημα Sharp Ties και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι «Get that Βeat». Μάλιστα, ο ομώνυμος δίσκος του συγκροτήματος  πούλησε περισσότερα από 50.000 αντίτυπα».  Οι Sharp Ties κυκλοφόρησαν δύο ακόμα δίσκους και συνέχισαν τις εμφανίσεις τους ως τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οπότε και διαλύθηκαν.
  Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Τόλης Φασόης εργάστηκε ως καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας στη Σχολή Μωραΐτη, ενώ έκανε περιστασιακές εμφανίσεις ως τραγουδιστής.