ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Το Brexit και η Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ: αρχή του τέλους ή μια νέα αρχή;
 

Ομιλητές:

Smith Karen ,
Τσούκαλης Λουκάς ,
Featherstone Kevin
 

Γλώσσα:

Αγγλική
 

Ημερομηνία:

15/02/2017
 

Διάρκεια:

57:39
 

Εκδήλωση:

Megaron Plus - Διαλέξεις
 

Διοργανωτής:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
 

Χώρος:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
 

Κατηγορίες:

Διεθνείς Σχέσεις , Πολιτική
 

Ετικέτες

Ευρωπαϊκή Ένωση , Ηνωμένο Βασίλειο , Βrexit , εξωτερική πολιτική
 
 
 
Ακανθώδη ζητήματα της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας επιχειρούν  να προσεγγίσουν μέσα από τις ομιλίες τους οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του London School of Economics and Political Science που συμμετέχουν στον επιτυχημένο κύκλο διαλέξεων του Megaron Plus, ο οποίος πραγματοποιείται σε συνεργασία με το LSE, τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και το LSE Hellenic Observatory.

O κύκλος των εκδηλώσεων για το 2017 εγκαινιάστηκε με την Karen Ε. Smith [Κάρεν Σμιθ], καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και διευθύντρια της Μονάδας Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής στο LSE, η οποία, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017, εξέτασε το θέμα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της ομιλίας της με θέμα «Το Brexit και η εξωτερική πολιτική της ΕΕ: αρχή του τέλους ή νέα αρχή;».

Η Κάρεν Σμιθ εξέτασε τον αντίκτυπο που θα έχει το Βrexit στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως διεθνή παράγοντα και ειδικότερα στην εξωτερική πολιτική της. Χωρίς τους πόρους του Ηνωμένου Βασιλείου, η ΕΕ θα μπορούσε να είναι πιο αδύναμη, αλλά και περισσότερο ενωμένη. Άραγε το Brexit θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει την ΕΕ στην υιοθέτηση μιας περισσότερο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής;

Την εκδήλωση συντόνισει ο Kevin Featherstone [Κέβιν Φέδερστοουν], καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE.

Την κεντρική ομιλία σχολίασε ο Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
 
 • Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και Διευθύντρια της Μονάδας Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science
  Η Karen E. Smith είναι καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και διευθύντρια της Μονάδας Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science. Οι βασικοί ερευνητικοί τομείς της αφορούν τις διεθνείς σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διαμόρφωση και εφαρμογή κοινών εξωτερικών πολιτικών στην ΕΕ, την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας και τη χάραξη πολιτικών αναφορικά με τη γενοκτονία εντός των ευρωπαϊκών κρατών. Έχει ακόμη ασχοληθεί εκτενώς με τις σχέσεις ΕΕ-ΟΗΕ. Η συγγραφική της δραστηριότητα σχετικά με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ είναι πλούσια. Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία The European Union at the United Nations: Intersecting Multilateralisms, The Making of EU Foreign Policy: The Case of Eastern Europe, European Foreign Policy: Key Documents καθώς και πολλά άρθρα σε επιστημονικά έντυπα. Tο τελευταίο σύγγραμμά της έχει τίτλο European Union Foreign Policy in a Changing World («Η εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο»).
 • Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής
  Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης, Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου και πήρε το διδακτορικό του. Δίδαξε πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αργότερα έγινε Καθηγητής στο European Institute του London School of Economics. Έχει επίσης διδάξει στο European University Institute στη Φλωρεντία και στο Sciences Po στο Παρίσι. Πρώην Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και Επισκέπτης Καθηγητής στο King's College στο Λονδίνο και στο Κολλέγιο της Ευρώπης στη Μπρυζ. Συγγραφέας των βιβλίων The New European Economy και What Kind of Europe?, που έχουν εκδοθεί από το Oxford University Press (OUP) και έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Επιμελήθηκε και έγραψε το Δελφικό Χρησμό για την Ευρώπη στο βιβλίο The Delphic Oracle on Europe: Is there a Future for the European Union?, που εκδόθηκε από το Oxford University Press (Μάιος 2011). Συγγραφέας της Ετήσιας Διάλεξης για το 2011 (Annual Review Lecture) της επιστημονικής επιθεώρησης Journal of Common Market Studies. Τακτικός αρθρογράφος της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας ‘Καθημερινή’. Έχει ενεργό συμμετοχή στον ελληνικό δημόσιο διάλογο καθώς και στο χώρο της ευρωπαϊκής δημόσιας πολιτικής.
 • Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, London School of Economics and Political Science
  Ο Kevin Featherstone είναι Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science και κάτοχος της Έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα, είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και διατέλεσε επί μακρόν Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) και Συμπρόεδρος της Μονάδας LSEE-Έρευνα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου. Υπήρξε το πρώτο ξένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) στην Ελλάδα (2010-2013). Κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του «Atomium Culture» στις Βρυξέλλες, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί τη συνεργασία στον Ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Το 2013 τιμήθηκε με το παράσημο ‘Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα’ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε ένα από τα βιβλία του (γραμμένο σε συνεργασία με τον Kenneth Dyson) ως ένα από τα ‘100 αξιοσημείωτα βιβλία για την Ευρώπη’. Αρθρογραφεί συχνά στην Καθημερινή.

  Έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Μιννεσότα και της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Harvard. Επίσης, κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στα Πανεπιστήμια του Στίρλινγκ και του Μπράντφορντ. Το 2009-10, συμμετείχε στη συμβουλευτική επιτροπή για την κυβερνητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

  Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε εκείνη της σύγχρονης Ελλάδας. Οι αναλύσεις του αφορούν τα γνωστικά πεδία της συγκριτικής πολιτικής, των δημόσιων πολιτικών, της πολιτικής οικονομίας και του «Εξευρωπαϊσμού». Τα κυριότερα βιβλία που έχει δημοσιεύσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα αφορούν: τις πολιτικές «Εξευρωπαϊσμού», τις σχέσεις Η.Π.Α και Ε.Ε, τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Νομισματική Ένωση, τις πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα μετά το 1974, την Ελλάδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τα όρια του «Εξευρωπαϊσμού» στην Ελλάδα και τις εγχώριες απεικονίσεις της Ευρώπης.