Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το Brexit και η Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ: αρχή του τέλους ή μια νέα αρχή;

Smith Karen, Τσούκαλης Λουκάς, Featherstone Kevin

15 Φεβρουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 57:39 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 972
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Smith Karen
Τσούκαλης Λουκάς
Featherstone Kevin

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
15/02/2017

Διάρκεια
57:39

Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις, Πολιτική

Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Βrexit, εξωτερική πολιτική

Ακανθώδη ζητήματα της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας επιχειρούν  να προσεγγίσουν μέσα από τις ομιλίες τους οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του London School of Economics and Political Science που συμμετέχουν στον επιτυχημένο κύκλο διαλέξεων του Megaron Plus, ο οποίος πραγματοποιείται σε συνεργασία με το LSE, τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και το LSE Hellenic Observatory.

O κύκλος των εκδηλώσεων για το 2017 εγκαινιάστηκε με την Karen Ε. Smith [Κάρεν Σμιθ], καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και διευθύντρια της Μονάδας Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής στο LSE, η οποία, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017, εξέτασε το θέμα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της ομιλίας της με θέμα «Το Brexit και η εξωτερική πολιτική της ΕΕ: αρχή του τέλους ή νέα αρχή;».

Η Κάρεν Σμιθ εξέτασε τον αντίκτυπο που θα έχει το Βrexit στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως διεθνή παράγοντα και ειδικότερα στην εξωτερική πολιτική της. Χωρίς τους πόρους του Ηνωμένου Βασιλείου, η ΕΕ θα μπορούσε να είναι πιο αδύναμη, αλλά και περισσότερο ενωμένη. Άραγε το Brexit θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει την ΕΕ στην υιοθέτηση μιας περισσότερο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής;

Την εκδήλωση συντόνισει ο Kevin Featherstone [Κέβιν Φέδερστοουν], καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE.

Την κεντρική ομιλία σχολίασε ο Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Smith Karen Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και Διευθύντρια της Μονάδας Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science

Η Karen E. Smith είναι καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και διευθύντρια της Μονάδας Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science. Οι βασικοί ερευνητικοί τομείς της αφορούν τις διεθνείς σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διαμόρφωση και εφαρμογή κοινών εξωτερικών πολιτικών στην ΕΕ, την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας και τη χάραξη πολιτικών αναφορικά με τη γενοκτονία εντός των ευρωπαϊκών κρατών. Έχει ακόμη ασχοληθεί εκτενώς με τις σχέσεις ΕΕ-ΟΗΕ. Η συγγραφική της δραστηριότητα σχετικά με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ είναι πλούσια. Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία The European Union at the United Nations: Intersecting Multilateralisms, The Making of EU Foreign Policy: The Case of Eastern Europe, European Foreign Policy: Key Documents καθώς και πολλά άρθρα σε επιστημονικά έντυπα. Tο τελευταίο σύγγραμμά της έχει τίτλο European Union Foreign Policy in a Changing World («Η εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο»).

Τσούκαλης Λουκάς Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Sciences Po (Παρίσι) - Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ - Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου πήρε το διδακτορικό του και δίδαξε πολλά χρόνια. Εξελέγη Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1990. Αργότερα έγινε Καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School). Ήταν επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης για πολλά χρόνια.

Υπήρξε σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po). Είναι επίσης Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Συγγραφέας πολλών βιβλίων, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα The New European Economy, What Kind of Europe? και In Defence of Europe: Can the European Project Be Saved? που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Η ελληνική έκδοση Υπεράσπιση της Ευρώπης: Μπορεί να σωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και με ποια μορφή; κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς επίσης και με πολλές επιστημονικές διακρίσεις.

Ιστότοπος του Λουκά Τσούκαλη

Featherstone Kevin Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, London School of Economics and Political Science

Ο Kevin Featherstone είναι Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science και κάτοχος της Έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα, είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και διατέλεσε επί μακρόν Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) και Συμπρόεδρος της Μονάδας LSEE-Έρευνα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου. Υπήρξε το πρώτο ξένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) στην Ελλάδα (2010-2013). Κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του «Atomium Culture» στις Βρυξέλλες, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί τη συνεργασία στον Ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Το 2013 τιμήθηκε με το παράσημο ‘Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα’ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε ένα από τα βιβλία του (γραμμένο σε συνεργασία με τον Kenneth Dyson) ως ένα από τα ‘100 αξιοσημείωτα βιβλία για την Ευρώπη’. Αρθρογραφεί συχνά στην Καθημερινή.

Έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Harvard. Επίσης, κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στα Πανεπιστήμια του Στίρλινγκ και του Μπράντφορντ. Το 2009-10, συμμετείχε στη συμβουλευτική επιτροπή για την κυβερνητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε εκείνη της σύγχρονης Ελλάδας. Οι αναλύσεις του αφορούν τα γνωστικά πεδία της συγκριτικής πολιτικής, των δημόσιων πολιτικών, της πολιτικής οικονομίας και του «Εξευρωπαϊσμού». Τα κυριότερα βιβλία που έχει δημοσιεύσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα αφορούν: τις πολιτικές «Εξευρωπαϊσμού», τις σχέσεις Η.Π.Α και Ε.Ε, τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Νομισματική Ένωση, τις πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα μετά το 1974, την Ελλάδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τα όρια του «Εξευρωπαϊσμού» στην Ελλάδα και τις εγχώριες απεικονίσεις της Ευρώπης.

Σχετικές ομιλίες

Κύκλος 4: Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο 108:28

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 4: Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο

Ευθυμίου Πέτρος Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Καιρίδης Δημήτρης Καραϊτίδης Δημήτρης Κούρκουλας Δημήτρης Λίτσας Σπύρος Μαλλιάς Αλέξανδρος Κουτσομύτης Γιάννης

Γλώσσα: Ελληνική