Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μα τι κάνει, τέλος πάντων, η εξωτερική πολιτική

Hill Christopher, Smith Kate, Αρβανιτόπουλος Κωνσταντίνος, Λάβδας Κώστας, Τσούκαλης Λουκάς, Δημητρολόπουλος Περικλής

6 Φεβρουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:23:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1407
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ποιος είναι ο σκοπός της εξωτερικής πολιτικής; Ποια είναι τα πεδία ευθύνης στα οποία πρέπει να απαντήσει μια καινούργια θεώρηση της εξωτερικής πολιτικής; Τι μπορεί να προσφέρει σε ζητήματα όπως η μετανάστευση και ο αυξανόμενος λαϊκισμός; Ο Christopher Hill, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και ομότιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, μίλησε πάνω σε αυτά τα ερωτήματα, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 στην Ακαδημία Αθηνών.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τόνισε πως η πρόταση του Christopher Hill αφορά στην συμμετοχή της κοινής γνώμης στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, με σκοπό η τελευταία να συγκεράσει τον δημοκρατικό έλεγχο με τον ορθολογισμό και την αποτελεσματικότητα.

Ο Κωνσταντίνος Λάβδας στην τοποθέτησή του μίλησε για τον τρόπο που μπορεί η έννοια του εθνικού συμφέροντος να επιβάλει τη σύνδεση των συναινέσεων στο εσωτερικό ενός κράτους με την εξωτερική πολιτική του και την επιδιωκόμενη αποτελεσματικότητά της.

Τέλος, ο Λουκάς Τσούκαλης, υπογράμμισε την μεταβαλλόμενη σχέση ανάμεσα στο κράτος και την αγορά, την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σχέση της με την Ελλάδα, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάγκη ανάπτυξης κουλτούρας συναίνεσης και επιδίωξης καθ' όλα θεμιτών στη διπλωματία συμβιβασμών.

Hill Christopher Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο του Cambridge

Ο Christopher J. Hill (γενν. 1948) σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από το οποίο ανακηρύχθηκε διδάκτορας το 1979. Την περίοδο 1991-2004 διετέλεσε καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics, και από το 2004 καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ.

Τα έτη 2012-2014 ήταν επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών (POLIS) του ίδιου Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του διετέλεσε εταίρος πολλών επιστημονικών ιδρυμάτων και φορέων στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 2007 εξελέγη εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της Ανάλυσης της Εξωτερικής Πολιτικής, της διεθνούς πολιτικής της Ευρώπης, αλλά και, ευρύτερα, στη θεωρία και την πρακτική των Διεθνών Σχέσεων. Το 2015 τιμήθηκε με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (ΠΕΔΙΣ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το έργο του The Changing Politics of Foreign Policy (2003), που στην παρούσα πλήρως αναθεωρημένη έκδοση φέρει τον τίτλο Foreign Policy in the Twenty-first Century (2016), συνιστά μείζονα συνεισφορά στη διεθνή βιβλιογραφία της Ανάλυσης της Εξωτερικής Πολιτικής. Επίσης, τομή στη μελέτη της λήψης αποφάσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θεωρείται η μελέτη του Cabinet Decisions on Foreign Policy – The British Experience October 1938 - June 1941 (1991). Άλλα πρόσφατα έργα του είναι το National and European Foreign Policies: Towards Europeanization (επιμ. σε συνεργασία με τον Reuben Wong, 2011) και το The National Interest in Question: Foreign Policy in Multicultural Societies (2013).

Smith Kate Πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα

H AE Kέιτ Σμιθ ανέλαβε καθήκοντα Πρέσβεως του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελληνική Δημοκρατία τον Ιανουάριο του 2017.

Ξεκίνησε τη διπλωματική της σταδιοδρομία στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών το 1987 και ο πρώτος της διορισμός εκτός ΗΒ ήταν στην Αθήνα το 1991 όπου υπηρέτησε ως Γραμματέας Β για πολιτικές υποθέσεις και Ακόλουθος Τύπου. Επέστρεψε στο Λονδίνο το 1994 στο Τμήμα ελέγχου εξοπλισμών όπου ασχολήθηκε με τον έλεγχο χημικών και βιολογικών όπλων. Αργότερα, υπηρέτησε στη βρετανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο ανέλαβε θέσεις σχετικές με θέματα άμυνας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της επόμενης μέρας του πολέμου στο Ιράκ το 2013.

Από το 2005 έως το 2007 υπηρέτησε ως Αναπληρώτρια του Πρέσβη στην Τεχεράνη. Το 2008 έλαβε τον τίτλο της Companion of the Order of St Michael and St George (CMG) από την ΑΜ Βασίλισσα Ελισάβετ.

Το 2008 αποσπάστηκε στην εταιρία Royal Dutch Shell ως σύμβουλος διεθνών σχέσεων και από το 2009 ως το 2012 ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος των σχέσεων της εταιρίας με τη βρετανική κυβέρνηση.

Επέστρεψε στο Υπουργείο Εξωτερικών το 2012 και ως το 2016 υπηρέτησε ως Διευθύντρια του Τμήματος Βόρειας & Νότιας Αμερικής.

Η Κέιτ Σμιθ γεννήθηκε στο Croydon, στο νότιο Λονδίνο και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Πολιτικές Επιστήμες, Φιλοσοφία και Οικονομικά, 1986).

Αρβανιτόπουλος Κωνσταντίνος Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και πρώην Υπουργός.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο απ’ όπου αποφοίτησε το 1982. Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ λαμβάνοντας μεταπτυχιακό (MA) και διδακτορικό τίτλο (PhD) στις Διεθνείς Σχέσεις από το School of International Service του Πανεπιστημίου American της Washington DC.

Από το 1987 μέχρι το 1989 ήταν λέκτορας Διεθνών Σχέσεων και Συγκριτικής Πολιτικής στο School of International Service του Πανεπιστημίου American στην Washington DC των ΗΠΑ. Από το 1990 μέχρι το 1992 ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Από το 1992 μέχρι το 1995 ήταν επίκουρος καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου George Mason στη Virginia των ΗΠΑ.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1995 και εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από τον Φεβρουάριο του 2001 ως το Ιούλιο του 2008 ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. Τον Ιούλιο του 2008 εξελέγη Πρωτοβάθμιος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει μέχρι σήμερα. Διετέλεσε Πρόεδρος του τμήματος από το 2006 μέχρι το 2010. Το διάστημα 2004-2009, ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στη σύγκλητο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη θεωρία των Διεθνών Σχέσεων, την Πολιτική θεωρία, την Ευρωπαϊκή πολιτική και την ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Υπήρξε εισηγητής σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις σε γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού (Harvard, Princeton, Columbia, Georgetown). Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται επιστημονικές μονογραφίες, επιμέλεια συλλογικών τόμων καθώς και άρθρα δημοσιευμένα σε εφημερίδες, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Το τελευταίο του βιβλίο αφορά στον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό, ενώ αυτή την περίοδο γράφει ένα βιβλίο για την Ελληνο-ρωμαϊκή προέλευση του Ρεπουμπλικανισμού.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ήταν βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τη Νέα Δημοκρατία (2012-2014). Στις 11 Νοεμβρίου του 2011 διορίστηκε Αν. Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λουκά Παπαδήμου. Υπηρέτησε ως Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2014.

Διετέλεσε Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας (2009-2011) και Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» από το 2000 έως το 2010. Ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κατά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007. Έχει επίσης διατελέσει Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) στο Εθνικό Συμβούλιο της Εξωτερικής Πολιτικής, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Martens Centre for European Studies του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της UNESCO-Ελλάδας.

Πρόσφατα έργα του:

  • Διεθνείς Σχέσεις, Συνέχεια και Μεταβολή (Ι. Σιδέρης, 1997)
  • Security dilemmas in Eurasia, ed. (Nereus Editions, 1999)
  • Η αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά τον ψυχρό πόλεμο, Ιδεολογικά ρεύματα (Ποιότητα, 2000)
  • US-European Relations under the Bush Administration, ed. (I.Sideris, 2001)
  • Ευρωατλαντικές Σχέσεις, Γ’ έκδοση (Ποιότητα, 2003)
  • 30 χρόνια ελληνικής εξωτερικής πολιτικής 1974-2004, επ. (Λιβάνη, 2005)
  • Ανάλεκτα Διεθνούς Πολιτικής (Ι. Σιδέρης, 2007)
  • Reforming Europe – The Role of the Centre-Right, ed. (Springer, 2009)
  • Το θεσμικό πλαίσιο διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ (Ποιότητα, 2009)
  • Κοινωνικός Φιλελευθερισμός, Για την Ελλάδα της ελευθερίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, Β’ έκδοση (Ποιότητα, 2012)
Λάβδας Κώστας Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

O Κωνσταντίνος Α. Λάβδας είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ομάδων Συμφερόντων στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Πτυχίο Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών με Άριστα), στη London School of Economics and Political Science (MSc in Politics), στο Massachusetts Institute of Technology (MS in Political Science and Public Policy) και στο University of Manchester ως Norman Chester Fellow (PhD in Government). Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης (2007-2009 και 2014-2016), Senior Research Fellow στη London School of Economics (2009), Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας, Επισκέπτης καθηγητής σε αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια, διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Αθήνα), τακτικό μέλος Δ.Σ. οργανισμών και ιδρυμάτων (π.χ. Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών) Μέλος του πρώτου Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Από τον Ιανουάριο 2017 είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Έκφρασης, του ιστορικού ομίλου που από το 1989 ενίσχυσε με πολλαπλές δραστηριότητες την κριτική διαμόρφωση και δημιουργική επεξεργασία της Ευρωπαϊκής Ιδέας στην Ελλάδα. κ.ά..

Συγγραφέας πλήθους βιβλίων, άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους (στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά) στα πεδία της ευρωπαϊκής πολιτικής, της συγκριτικής πολιτικής ανάλυσης, των δημόσιων πολιτικών και της εφαρμοσμένης πολιτικής θεωρίας. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε συνέδρια στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία και έχει συντονίσει, διευθύνει και συμμετάσχει σε πλήθος σημαντικών ευρωπαϊκών και ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων. Κριτής (referee) σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά πολιτικής επιστήμης και ευρωπαϊκών σπουδών, όπως Political Studies, Governance, Journal of European Integration, European Journal of Political Theory, West European Politics, Ethnic and Racial Studies κ.α.

Τσούκαλης Λουκάς Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Sciences Po (Παρίσι) - Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ - Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου πήρε το διδακτορικό του και δίδαξε πολλά χρόνια. Εξελέγη Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1990. Αργότερα έγινε Καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School). Ήταν επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης για πολλά χρόνια.

Υπήρξε σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po). Είναι επίσης Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Συγγραφέας πολλών βιβλίων, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα The New European Economy, What Kind of Europe? και In Defence of Europe: Can the European Project Be Saved? που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Η ελληνική έκδοση Υπεράσπιση της Ευρώπης: Μπορεί να σωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και με ποια μορφή; κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς επίσης και με πολλές επιστημονικές διακρίσεις.

Ιστότοπος του Λουκά Τσούκαλη

Δημητρολόπουλος Περικλής Δημοσιογράφος, ΤΑ ΝΕΑ

Ο Περικλής Δημητρολόπουλος είναι δημοσιογράφος.

Σχετικές ομιλίες