Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αμερικανικές σειρές στην ελληνική τηλεόραση στη δεκαετία του ’80

Βαμβακάς Βασίλης, Γαζή Αγγελική, Τσαλίκη Λίζα, Μαρκατάς Γιώργος, Κασσαβέτη Ορσαλία-Ελένη

27 Ιανουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 122:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1432
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ανοιχτή συζήτηση με τίτλο "Αμερικανικές σειρές στην ελληνική τηλεόραση στη δεκαετία του ’80" έγινε στο πλαίσιο της ιστορικής-πολιτιστικής-αναβιωτικής έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» που διοργανώνεται, από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 2017, από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στόχος της έκθεσης είναι η ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της δεκαετίας του ‘80 μέσα από 4.000 διαδραστικά εκθέματα, 4 θεματικές ενότητες, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και περισσότερες από 30 παράλληλες εκδηλώσεις.



Αμερικανικές σειρές στην ελληνική τηλεόραση στη δεκαετία του ’80

Σε μια χώρα που διακρινόταν από τον αντιαμερικανισμό της για πολλές δεκαετίες, οι τηλεθεατές κατανάλωναν κατά καιρούς αφειδώς αμερικανικές σειρές. Από τη Λάση μέχρι το Game of Thrones, ποια αμερικανικά προγράμματα προτιμούσαν οι Έλληνες, τι αναμνήσεις έχουν από αυτά και τι σημαίνουν τελικά για την ελληνική κουλτούρα.

Βαμβακάς Βασίλης Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας, Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Βασίλης Βαµβακάς γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Το 1993 αποφοίτησε από το Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης και ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Το 1996 ολοκλήρωσε τις µεταπτυχιακές του σπουδές στο Τµήµα Κοινωνιολογίας του Goldsmiths του Πανεπιστηµίου του Λονδίνου. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωµα από το Τµήµα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστηµίου Αθηνών το 2000. Από το 2002 µέχρι το 2007 δίδαξε στο Τµήµα Πολιτικών Επιστηµών του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης και στο τµήµα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Το 2006 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Εκλογές και επικοινωνία στη Μεταπολίτευση. Πολιτικότητα και θέαµα, από τις εκδόσεις Σαββάλα. Το 2010 εξελέγη λέκτορας στην Κοινωνιολογία της Επικοινωνίας στη Τµήµα ∆ηµοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου, όπου σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής.

Οι δημοσιεύσεις του αφορούν την κοινωνιολογία των μέσων επικοινωνίας, της δημοφιλούς κουλτούρας, καθώς και την ανάλυση πολιτικού λόγου. Βιβλία του: Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’80. Κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό (2014) (συνεπιμέλεια με Π. Παναγιωτόπουλο), Ο λόγος της κρίσης. Πόλωση, βία και ανα-στοχασμός στην πολιτική και δημοφιλή κουλτούρα (2014), Αμερικανικές σειρές στην ελληνική τηλεόραση. Δημοφιλής κουλτούρα και ψυχοκοινωνική δυναμική (2017) (συνεπιμ. με Α. Γαζή).

Γαζή Αγγελική Επίκουρη Καθηγήτρια, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ΤΕΠΑΚ

Η Αγγελική Γαζή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου και υπεύθυνη για την δημιουργία, φιλοσοφία, ταυτότητα και λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού CutRadio, 95,2. Έχει ασχοληθεί τόσο ερευνητικά, όσο και επαγγελματικά με το ραδιόφωνο στην Ελλάδα, την Κύπρο και διεθνώς. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Groupe de Rechercheset d’ Etudessurla Radio (GRER), υπήρξε ιδρυτικό μέλος του International Radio Research Network (IREN) καθώς και του Κλάδου Radio Research του European Communication Research and Education Association (ECREA). Ως αντιπρόεδρος του Radio Research διοργάνωσε το 2009, στο ΤΕΠΑΚ, το συνέδριο: «Radio Content in the Digital Age» με πάνω από 120 συμμετέχοντες από το πεδίο των Σπουδών Ραδιοφωνίας. Είναι μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του «Journal of Radio and Audio Media», Broadcast Research Association, Routledgeed. και μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του «The Radio Journal», Intellect Ltd., Great Britain Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και δημοσιεύσει σχετικά με το ραδιόφωνο ενώ ιδιαίτερα την απασχολεί ο τρόπος που το ηχητικό Μέσο παραδίδεται στην εξουσία της ορατής εικόνας.

Τσαλίκη Λίζα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ

Η Λίζα Τσαλίκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Διαθέτει ισχυρό διεθνές προφίλ, έχοντας εργασθεί ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του  Sunderland από τον Ιανουάριο του 1996 έως τον Δεκέμβριο του 1999, καθώς και σε διάφορα Ευρωπαϊκά και Διεθνή έργα από το 2006. Ηγείται της Ελληνικής ομάδας στο δίκτυο EUKids Online απο το 2006 μέχρι σήμερα, διεξάγοντας  ερευνητικά έργα  και διανέμοντας παραδοτέα πολιτικής κατα τη διάρκεια των  διαφόρων σταδίων της (EUKidsI, IIκαιIII, υπο τον συντονισμό της Καθηγήτριας  Sonia Livingstone και της Dr. Leslie Haddon Hasebrink, στο Ινστιτούτο Hans Bredow του Αμβούργου.

Άλλα διεθνή έργα στα οποία έχει συμμετάσχει είναι το The Game of Thrones Research Project, όπου είναι υπεύθυνη της Ελληνικής ομάδας; το The Hobbit: ένα παγκόσμιο έργο (2014-2016) που περιλαμβάνει 40 χώρες στο οποίο ηγείται της Ελληνικής εθνικής ομάδας και το DECIDIS: Democracy and citizenship in digital society, ένα ερευνητικό δίκτυο που βασίζεται στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Πληροφορικής της Κοπεγχάγης με συμμετέχοντες από τοπικά αλλά και διεθνή ερευνητικά περιβάλλοντα, και αξιοποιεί την έρευνα στις τεμνόμενες περιοχές της ψηφιακής ιθαγένειας, του ψηφιακού πολιτισμού και της ψηφιακής κοινωνίας.

Είναι συντάκτρια σχολιασμού στο International Journal of Media and Cultural Politics και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Journal of Porn Studies. Υπήρξε Επίτροπος της Ελληνικής Επιτροπής Τυχερών Παιχνιδιών από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2015.

Τα πεδία ενδιαφέροντός της συμπεριλαμβάνουν παιδιά και Μέσα, κατασκευή παιδικής ηλικίας, φύλο και τεχνολογία, πολιτική συμμετοχή, ακτιβισμό, κουλτούρα διασημότητας, κουλτούρα πορνογραφίας, σεξουαλικότητα, πρακτικές κατανάλωσης. Καθώς προέρχεται από το χώρο των πολιτισμικών σπουδών, δουλεύει πολύ με ακροατήρια και ανάλυση κειμένου. Το τελευταίο της βιβλίο έχει τίτλο Children and the politics of sexuality. The sexualization of children debate revisited (2016).

Μαρκατάς Γιώργος Υποψήφιος Διδάκτορας ΕΚΠΑ

Ο Γιώργος Μαρκατάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987 και είναι υποψήφιος διδάκτορας στον Τομέα Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. το 2010, και τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Ε.Κ.Π.Α. με κατεύθυνση πολιτισμικές σπουδές το 2012. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κασσαβέτη Ορσαλία-Ελένη Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Πατρών

Η Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτισμικές Σπουδές (ΕΜΜΕ –ΕΚΠΑ) και στην Ιστορία και τη διδακτική της (ΕΚΠΑ –ΠΤΔΕ, κατεύθυνση: Λαογραφία και Πολιτισμός). Στο τμήμα ΕΜΜΕ εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα τη βιντεο-κουλτούρα της δεκαετίας του 1980. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει τη μονογραφία Η ελληνική βιντεοταινία (1985-1990). Ειδολογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις (Αθήνα: Ασίνη, 2014) και συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους κι επιστημονικά περιοδικά. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τη δημοφιλή κουλτούρα (τηλεόραση, βίντεο, κινηματογράφος, μουσική) και το λαϊκό πολιτισμό, τη θεωρία των ειδών και την Οπτική Εθνογραφία. Έχει πραγματοποιήσει έρευνα στο ΑΠΘ, όπου έχει διδάξει, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο ΠΤΔΕ. Πραγματοποιεί μεταδιδακτορική έρευνα στο ΠΤΔΕ (ΕΚΠΑ) στα πεδία των πολιτισμικών σπουδών και της γεωγραφίας (Πρόγραμμα CoHere).

Σχετικές ομιλίες