ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Λόγια περσική μουσική και η μουσική της οθωμανικής αυλής (Δεύτερη και τελευταία ομιλία)
 

Ομιλητής:

Καλαϊτζίδης Κυριάκος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

23/11/2016
 

Διάρκεια:

107:28
 

Εκδήλωση:

Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας 2016-17 - «Μουσικές του κόσμου»
 

Διοργανωτής:

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής
 

Χώρος:

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"
 

Κατηγορίες:

Εθνολογία , Τέχνες / Πολιτισμός
 

Ετικέτες

οθωμανική αυτοκρατορία , οθωμανική αυλή , λόγια οθωμανική μουσική , μουσικές φόρμες , οργανολόγιο
 
 
 
Εισαγωγή στην λόγια περσική μουσική και τη μουσική της οθωμανικής αυλής. Εξετάζονται συνοπτικά η ιστορία, το θεωρητικό σύστημα, το ρεπερτόριο και οι μουσικές φόρμες, το οργανολόγιο και η συγκρότηση των μουσικών σχημάτων. Παράλληλα, σκιαγραφούνται τα πρόσωπα που τις διαμόρφωσαν και το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο φανερώθηκαν και εξελίχθηκαν. Τέλος, ανιχνεύονται οι σχέσεις και οι συνάφειες με τον ελληνικό μουσικό πολιτισμό και τις συγγενείς παραδόσεις της Μεσογείου. Οι διαλέξεις διανθίζονται από ηχητικά παραδείγματα, βίντεο και προβολή διαφανειών.
 
 • Μουσικός - μουσικολόγος
  Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, συνθέτης, ουτίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του σχήματος «Εν Χορδαίς», θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς και ερευνητές στο χώρο των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου.

  Σπούδασε την ψαλτική με τον τ. Άρχοντα Λαμπαδάριο της Μ.Χ.Ε. Ελευθέριο Γεωργιάδη. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό την επίβλεψη του καθηγητού Γρ. Θ. Στάθη με θέμα «Κοσμική μουσική στους χειρόγραφους κώδικες βυζαντινής μουσικής» η οποία εκδόθηκε από το Orient-Institut Istanbul και τον οίκο Ergon Verlag (Würzburg).

  Ως καλλιτεχνικός διευθυντής του «Εν Χορδαίς» ή ως σολίστ στο ούτι έχει περιοδεύσει ανά τον κόσμο εγγράφοντας πάνω από 2.000 εμφανίσεις σε κορυφαίους συναυλιακούς χώρους και φεστιβάλ όπως το Sydney Opera House, Berlin Philharmonie, Salle Pleyel (Παρίσι), Lincoln  Center (Νέα Υόρκη), Maison  Symphonic (Μόντρεαλ), Metropolitan  Museum  of  Art (Νέα Υόρκη), Beiteddine  Festival (Λίβανος) κ.ά, αποσπώντας σημαντικά βραβεία και διακρίσεις.

  Η δισκογραφία του περιλαμβάνει 15 δίσκους με καταγραφές τοπικών παραδόσεων, ανάδειξη άγνωστων έργων λόγιας μουσικής (Ζαχαρίας Χανεντές, Πέτρος Πελοποννήσιος), καθώς και συνθετική εργασία (Προσμονή, Εξορία, Το παραμύθι της μουσικής). Ο δίσκος του “The Musical Voyages of Marco Polo” εκδόθηκε πρόσφατα από την Harmonia Mundi και έχει τιμηθεί με το "Prix Academie Charles Cros" 2104.

  Έχει δημοσιεύσει 15 επιστημονικά άρθρα σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά και τέσσερα βιβλία. Έχει δώσει διαλέξεις και master classes σε κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Princeton University, το Université de Strasbourg, το Istanbul State Conservatory, τη Sibelius Academy (Ελσίνκι), το Torino University, το Ca' Foscari University (Βενετία) and Holly Cross College (Bοστώνη). Διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στο Μουσικό Τμήμα του Yıldırım Beyazıt University της Αγκύρας.