Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Α’ κύκλος διαλέξεων στο Σισμανόγλειο Μέγαρο: Καραμανλήδες και καραμανλίδικη βιβλιοπαραγωγή

Μπαλτά Ευαγγελία, Şişmanoğlu Şimşek Şehnaz, Αχλάδη Ευαγγελία

28 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 107:44 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2288
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μπαλτά Ευαγγελία
Şişmanoğlu Şimşek Şehnaz
Αχλάδη Ευαγγελία

Γλώσσα
Ελληνική, Τουρκική με παράλληλη ελληνική μετάφραση

Ημερομηνία
28/11/2013

Διάρκεια
107:44

Εκδήλωση
Κύκλοι διαλέξεων στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

Χώρος
Σισμανόγλειο Μέγαρο, Κωνσταντινούπολη

Διοργάνωση
Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη

Κατηγορία
Ιστορία, Γλωσσολογία / Γλωσσικά Θέματα

Ετικέτες
Σισμανόγλειο μέγαρο, Μικρά Ασία, Πόντος, οθωμανική αυτοκρατορία, καραμανλήδες, καραμανλίδικα

Ο κύκλος των διαλέξεων στο Σισμανόγλειο Μέγαρο (Νοεμ. 2013 - Μάιος 2014) που οργανώνει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Πρόγραμμα Οθωμανικών Σπουδών) με θέμα «Γλώσσες και αλφάβητα μουσουλμάνων και μη μουσουλμάνων υπηκόων της οθωμανικής αυτοκρατορίας» εγκαινιάστηκε στις 28 Νοεμβρίου 2013 με τρεις ομιλίες αφιερωμένες στους Καραμανλήδες. Πρόκειται για τους τουρκόφωνους ορθόδοξους Ρωμιούς της Μικράς Ασίας, οι οποίοι έφτασαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ως Ανταλλάξιμοι στην Ελλάδα με τη συνθήκη της Λωζάνης. 

Η πρώτη ομιλία (Ευαγγελία Μπαλτά) εστίασε στην ιστορία των πληθυσμών αυτών  της Κεντρικής Μικράς Ασίας και του Πόντου, οι οποίοι μετανάστες στα μεγάλα αστικά κέντρα της οθωμανικής αυτοκρατορίας αποθησαύριζαν πλούτο για να τον μεταγγίσουν στη γενέτειρα γη, με την οποία διατηρούσαν άρρηκτους δεσμούς, χτίζοντας σχολεία, εκκλησίες, προωθώντας τη διάδοση της παιδείας. Από τα μέσα του 19ου αιώνα υπήρξε καθοριστικός ο ρόλος των αποδήμων Καραμανλήδων στην εκδοτική παραγωγή καραμανλίδικων βιβλίων (βιβλία τυπωμένα σε τουρκική γλώσσα με ελληνικό αλφάβητο) και βεβαίως στη στροφή προς την εκκοσμίκευση του παραδοσιακού θρησκευτικού καραμανλίδικου εντύπου. 

Η δεύτερη ομιλία (Şehnaz Şişmanoglu-Şimşek) ήταν αφιερωμένη στη ζωή και την εκδοτική δράση του Ευαγγελινού Μισαηλίδη. Ο διαφωτιστής αυτός των τουρκοφώνων Ρωμιών εξέδωσε πλήθος βιβλίων και τη μακροβιότερη καραμανλίδικη εφημερίδα, την Ανατολή, με συνεργούς έναν κύκλο Καππαδοκών  διανοουμένων. 

Την πολύτιμη συλλογή των καραμανλίδικων βιβλίων του μακαριστού πατέρα Σακκουλίδη παρουσίασε η τρίτη ομιλήτρια (Ευαγγελία Αχλάδη). Πρόκειται για μια σημαντική συλλογή στην Πόλη, προσβάσιμη στο κοινό και μέσω διαδικτύου, η οποία σήμερα στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο μαζί με άλλα σπάνια βιβλία της βιβλιοθήκης του Κωνσταντινοπολίτη αυτού ιερωμένου. 


Το Blod ευχαριστεί το το Γενικό Προξενείο της Ελλλάδας στην Κωνσταντινούπολη για την παραχώρηση του video της εκδήλωσης.

Μπαλτά Ευαγγελία Ιστορικός, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - Υπεύθυνη διοργάνωσης του Κύκλου Ομιλιών στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

H Ευαγγελία Μπαλτά γεννήθηκε στην Καβάλα το 1955. Σπούδασε στο Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1973-77) με υποτροφια ΙΚΥ και με υποτροφία του Ιδρύματος ''Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης'' συνέχισε τις σπουδές της στη Σορβόνη (Paris I-Sorbonne) και Ecole Pratique des Hautes Etudes IV Section (1980-1983). Έγινε διδάκτορας της οθωμανικής ιστορίας το 1983. Εργάστηκε στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, 1979), στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών (1978, 1984-1987) και δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο κατά τα δυο πρώτα χρόνια της ίδρυσης του (Κέρκυρα, 1985-1987). Από το 1987 εργάζεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας των οθωμανικών χρόνων και στη μελέτη του μικρασιατικού ελληνισμού. Παράλληλα με τα ερευνητικά της καθήκοντα σε προγράμματα του ΕΙΕ εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος για την ίδρυση του Μουσείου Ελιάς (Σπάρτη), του Μουσείου Λαδιού (Μυτιλήνη), τα Μουσεία Οίνου (κτήμα Χατζημιχάλη) και κτήμα Γεροβασιλείου (Επανομή). Ήταν επιστημονική υπεύθυνος στην αναστήλωση και αποκατάσταση του ΚAYAKAPI στο Urgup της Τουρκίας (Project Kayakapi, 2002-2008). Προσκεκλημένη από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού δίδαξε σε σεμιναριακούς κύκλους μαθημάτων.

Ιδρυτικό μέλος της συντακτικής ομάδας του ΟΙΝΟΝ ΙΣΤΟΡΩ, διοργάνωσε επτά συνέδρια (2000-2008). Από τo 2008 διοργανώνει Διεθνείς Επιστημονικές Συναντήσεις για τις Καραμανλίδικες Σπουδές και από το 2011 διδάσκει στο Intensive Ottoman and Turkish Summer School of Harvard University's Department of Near Eastern Languages and Civilizations (Cunda Adasi-Ayvalik). Είναι μέλος εκδοτικών επιτροπών σε ιστορικά περιοδικά της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Şişmanoğlu Şimşek Şehnaz Φιλόλογος

H Şehnaz Şimşek Şişmanoğlu είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας του πανεπιστήμιου του Βοσπόρου. Έκανε μεταπτυχιακό στην Τουρκική Λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο Bilkent και είναι υποψήφια διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στο Τμήμα Τουρκικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Εργάζεται ως λέκτορας στο πανεπιστήμιο Kadir Has, όπου είναι συντονίστρια των μαθημάτων τουρκικής γλώσσας.

Κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα: Λογοτεχνία 19ου αι., εθνικισμός και λογοτεχνία, λογοτεχνία μειονοτήτων στα οθωμανικά και τουρκικά, σύγχρονο τουρκικό μυθιστόρημα.

Αχλάδη Ευαγγελία Γλωσσολόγος

Η Ευαγγελία Αχλάδη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας στο πρόγραμμα «Διδασκαλία της Τουρκικής Γλώσσας». Την περίοδο 1994-2000 δίδαξε νέα ελληνικά στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του πανεπιστημίου της Άγκυρας. Από το 2004 έως το 2012 δίδαξε τουρκικά στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Σακκουλίδη στο γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα oθωμανικής ιστορίας του 20ου αι. και ιστορίας του μικρασιατικού ελληνισμού (κοινωνική και εκπαιδευτική ιστορία των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων της Μικράς Ασίας, καραμανλίδικη γραμματεία).

Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Κάποιες από τις δημοσιευμένες μελέτες της: Smyrne, la ville oubliee? 1830-1930. Memoires d’un grand port ottoman, Παρίσι 2006 εκδόσεις Autrement, “İzmir’de İttihatçılar ve Rumlar. Yunan - Rum Boykotu (1908-1911)”, Kebikeç 26 (2008), Εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού τύπου 1784-1974», Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, Αθήνα 2008, «Το γλωσσικό ζήτημα στη Σμύρνη τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα», Δελτίο της Καθ’Ημάς Ανατολής, (2011).

Σχετικές ομιλίες