Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το κράτος δικαίου στην Ευρώπη: φίλος ή εχθρός της δημοκρατίας;

Gearty Conor, Αλιβιζάτος Νίκος, Featherstone Kevin, Ξυτάκη Μαρία

2 Δεκεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 53:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1143
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015, η διάλεξη του Καθηγητή Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο LSE και Διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων, Conor Gearty με θέμα "Το Κράτος Δικαίου στην Ευρώπη: φίλος ή εχθρός της δημοκρατίας;».
 
Σχολιαστής ήταν ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος.
 
Τον συντονισμό ανέλαβε ο Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών (έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του LSE) και Διευθυντής του Hellenic Observatory.
 
Εισαγωγική ομιλία έκανε η Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του LSE, κυρία Μαρία Ξυτάκη.
 
Η διάλεξη αποτελεί μέρος του κύκλου διαλέξεων με θέμα "Νέες Ιδέες σε έναν κόσμο που αλλάζει", μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης συνεργασίας του Μegaron Plus με το London School of Economics and Political Science (LSE) και τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science (LSE).
 
 
Το Κράτος Δικαίου στην Ευρώπη: φίλος ή εχθρός της δημοκρατίας;
 
Οι αντιδράσεις στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου έπληξαν την ελευθερία πολλών ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη, οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο ως ύποπτοι τρομοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα φάνηκε ότι, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν, δεν εδραιώθηκε η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Πιο πρόσφατα, ένα δεύτερο έκτακτο γεγονός, το οποίο οφείλεται στη χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση από το 2008 και εξής, αποδυναμώνει περαιτέρω το συνταγματικό σχέδιο της Ευρώπης, απειλώντας ακόμη και τις κατακτήσεις των προηγούμενων γενεών των ευρωπαίων ιδεαλιστών. Στη σημερινή Ευρώπη, η καθολική ελευθερία και ασφάλεια δεν έχουν νόημα για πολλούς, ακόμη και αν το σχήμα τους διατηρείται σε δομές που στην πραγματικότητα αψηφούν –αντί να προάγουν– τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ομιλία αυτή ανιχνεύει την προέλευση των κρίσεων οι οποίες έχουν πλήξει τόσο άμεσα το εύρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης ασφάλειας στην Ένωση, εντοπίζοντας τους «ιούς» που ενυπήρχαν στο ευρωπαϊκό κίνημα, ήδη από τα πρώτα του βήματα, και σήμερα βρίσκονται πλέον εκτός ελέγχου. Η διάλεξη τελειώνει με το ερώτημα «τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί η πλήρης παρακμή της περιοχής και να αποφευχθεί η μετατροπή της σε ένα νεο-δημοκρατικό / μετα-δημοκρατικό κράτος ανελευθερίας, όπου το κεφάλαιο, μη δεσμευόμενο από τη δημοκρατία, θα ευδοκιμεί σε βάρος του λαού».
 

Gearty Conor Καθηγητής Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, LSE - Διευθυντής, Ινστιτούτο Δημοσίων Υποθέσεων

Ο Conor Gearty γεννήθηκε στην Ιρλανδία. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του University College του Δουβλίνου και του Wolfson College του Cambridge, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Διετέλεσε μέλος (fellow) του Emmanuel College του Καίμπριτζ και στη συνέχεια δίδαξε στη Νομική Σχολή του King’s College του Λονδίνου. Έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, του Ρίτσμοντ, της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Σύδνεϋ. Υπήρξε διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είναι καθηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νομικό Τμήμα του LSE. Ως συγγραφέας και αρθρογράφος, έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στην τρομοκρατία, στις πολιτικές ελευθερίες και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Conor Gearty, παράλληλα με τις ακαδημαϊκές του δραστηριότητες, εξακολουθεί να ασκεί τη δικηγορία μέσω της Μatrix Chambers, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος. Έχει υπερασπιστεί υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βουλή των Λόρδων, το Εφετείο και το Ανώτερο Δικαστήριο. Έχει συνεργαστεί ως σύμβουλος δικαστικών και νομικών λειτουργών, καθώς και δημοσίων φορέων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνει συχνά διαλέξεις στη Βρετανία και το εξωτερικό. 

Αλιβιζάτος Νίκος Ομότιμος Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου, από το 1979 έως το 2016, δίδαξε Συνταγματικό Δίκαιο. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, κατάγεται όμως από την Κεφαλονιά και τη Χίο. Ως φοιτητής, από το 1968 έως το 1971 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο «Βήμα». Στα βιβλία του περιλαμβάνονται Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση. Όψεις της ελληνικής εμπειρίας (Θεμέλιο, 1983), Το Σύνταγμα και οι εχθροί του στη νεοελληνική ιστορία, 1800-2010 (Πόλις, 2011), Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω. 8+1 πολυτάραχες δεκαετίες (Μεταίχμιο, 2020). Από το 1978, ασκεί ενεργό δικηγορία.

Featherstone Kevin Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, London School of Economics and Political Science

Ο Kevin Featherstone είναι Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science και κάτοχος της Έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα, είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και διατέλεσε επί μακρόν Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) και Συμπρόεδρος της Μονάδας LSEE-Έρευνα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου. Υπήρξε το πρώτο ξένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) στην Ελλάδα (2010-2013). Κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του «Atomium Culture» στις Βρυξέλλες, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί τη συνεργασία στον Ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Το 2013 τιμήθηκε με το παράσημο ‘Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα’ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε ένα από τα βιβλία του (γραμμένο σε συνεργασία με τον Kenneth Dyson) ως ένα από τα ‘100 αξιοσημείωτα βιβλία για την Ευρώπη’. Αρθρογραφεί συχνά στην Καθημερινή.

Έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Harvard. Επίσης, κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στα Πανεπιστήμια του Στίρλινγκ και του Μπράντφορντ. Το 2009-10, συμμετείχε στη συμβουλευτική επιτροπή για την κυβερνητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε εκείνη της σύγχρονης Ελλάδας. Οι αναλύσεις του αφορούν τα γνωστικά πεδία της συγκριτικής πολιτικής, των δημόσιων πολιτικών, της πολιτικής οικονομίας και του «Εξευρωπαϊσμού». Τα κυριότερα βιβλία που έχει δημοσιεύσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα αφορούν: τις πολιτικές «Εξευρωπαϊσμού», τις σχέσεις Η.Π.Α και Ε.Ε, τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Νομισματική Ένωση, τις πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα μετά το 1974, την Ελλάδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τα όρια του «Εξευρωπαϊσμού» στην Ελλάδα και τις εγχώριες απεικονίσεις της Ευρώπης.

Ξυτάκη Μαρία Επίτιμη Πρόεδρος, Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων του London School of Economics

Η Μαρία Ξυτάκη εργάζεται ως Project Leader στο Τμήμα Group Financial Management and Control και συγκεκριμένα στο γραφείο του CFO στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στο project management καθώς και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αποτελεσματικών στρατηγικών digital marketing, διαφήμισης, εταιρικής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει εργαστεί για την Thomson Reuters, τη Γενική Τράπεζα και για διεθνή fashion brands καθώς και για διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής online υπηρεσιών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου MSc in New Media, Information and Society από το London School of Economics and Political Science και πτυχιούχος Ψυχολογίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree College) από το οποίο αποφοίτησε με διάκριση. Είναι αισιόδοξη εκ φύσεως και πιστεύει στη δύναμη του ανθρώπινου μυαλού και τη σκληρή δουλειά. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό από το 2010. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics.

Σχετικές ομιλίες