Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γιατί δεν γοητεύει η Ευρώπη;

Βενιζέλος Ευάγγελος, Barnier Michel

6 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 77:56 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1167
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Βενιζέλος Ευάγγελος
Barnier Michel

Γλώσσα
Ελληνική, Γαλλική (με ταυτόχρονη ελληνική μετάφραση)

Ημερομηνία
06/02/2014

Διάρκεια
77:56

Εκδήλωση
Η Συνάντηση της Αθήνας: Τολμήστε τη Δημοκρατία

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
L'Obs
Η Καθημερινή
International New York Times
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Πολιτική, Διεθνείς Σχέσεις

Ετικέτες
Συνάντηση της Αθήνας, Ευρώπη, δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωπαϊκοί θεσμοί, ευρωσκεπτικισμός

Σε συνδυασμό με την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., η εφημερίδα Le Nouvel Observateur σε συνεργασία με την Καθημερινή και τους International New York Times,  οργάνωσε, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014»,  μια μεγάλη συνάντηση στην Αθήνα, με θέμα  «Τολμήστε τη Δημοκρατία».

Σε αυτές τις δύο μέρες συζητήσεων, που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, παρευρέθηκαν πενήντα περίπου προσωπικότητες – σημαντικοί πολιτικοί, εξέχοντες διανοούμενοι και ειδικοί σε διεθνή θέματα - προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Συνοψίζοντας το νόημα της εκδήλωσης, ο Διευθυντής του Nouvel Observateur κ. Laurent Joffrin, σημειώνει:

«Οι λαοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρώπη; Παντού, σε ολόκληρη την ήπειρο οι αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις προελαύνουν. Παντού, ή σχεδόν παντού, ο λαϊκισμός κερδίζει στα σημεία. Παντού, η αποχή από τις ευρωεκλογές κινδυνεύει να φτάσει σε ύψη ρεκόρ. Δεν υπάρχει παρά µία θεραπεία στην ασθένεια της Ένωσης: η δημοκρατία. Και πιο συγκεκριμένα ο εκδημοκρατισμός των ευρωπαϊκών θεσμών. Με την καλύτερη συμμετοχή των πολιτών, µε τη θαρραλέα µμεταρρύθμιση των μεθόδων της, µε την εφαρμογή μιας πολιτικής που υπηρετεί φανερά τα συμφέροντα των λαών. Η Ένωση μπορεί να ανακτήσει τη νομιμοποίησή της. Πρέπει να προχωρήσουμε στην οργάνωση της ομοσπονδίας; Πρέπει να εφεύρουμε ένα νέο πρότυπο, έναν καλύτερο συνδυασμό κυριαρχίας των κρατών και διακυβέρνησης από την Ένωση; Εκτός κι αν η ασθένεια είναι βαθύτερη. Μήπως το κάθε έθνος θα πρέπει να επανεφεύρει τη δική του δημοκρατία;

Η Ελλάδα είναι το ιδανικό φόρουµ για να συζητηθούν όλα αυτά τα κρίσιµα ερωτήµατα. Η χώρα που επινόησε την δημοκρατία βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών αντιθέσεων, παραµένει συνδεδεµένη µε την Ένωση, συγχρόνως όµως υφίσταται µε τον πιο επώδυνο τρόπο την κρίση. Με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, ο Nouvel Observateur και η «Καθηµερινή» διοργανώνουν µια σηµαντική συνάντηση στην Αθήνα, την Πέµπτη 6 και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014. Θα συναντηθούν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσµου, σηµαντικοί διανοούµενοι και η αφρόκρεµα των ειδικών. Το σύνθηµα είναι απλό: Ας τολµήσουµε για τη δηµοκρατία».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών  Ευάγγελου Βενιζέλου, του Valéry Giscard d'Estaing, πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Jacques Delors, πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, διεξήχθησαν συζητήσεις στο πλαίσιο 14, συνολικά, θεματικών ενοτήτων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν παράλληλα, με αντικείμενο τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις επενδύσεις, την αγορά εργασίας, το μέλλον του ευρώ, τον ευρωσκεπτικισμό, κ.ά.

Το Blod βιντεοσκοπεί και αναρτά τις ακόλουθες 7 θεματικές ενότητες της Συνάντησης:
 
Γιατί δεν γοητεύει η Ευρώπη;

Michel Barnier (Γαλλία) Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών
Ευάγγελος Βενιζέλος (Ελλάδα) Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών
 
 
Τολμήστε για τη Δημοκρατία
 
Αντώνης Σαμαράς (Ελλάδα) Πρωθυπουργός 
Massimo D’Alema (Ιταλία) Πρωθυπουργός (1998-2000), πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Προοδευτικών Μελετών
Νικηφόρος Διαμαντούρος (Ελλάδα) πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Guy Verhofstadt (Bέλγιο) Πρωθυπουργός (1999-2008), πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
 
 
Για ποιο λόγο να διατηρηθεί η δημόσια τηλεόραση;
 
Yves Bigot (Γαλλία) Γενικός διευθυντής του TV5 Monde
Peter Economides (Νότια Αφρική) Διευθυντής του Make-A-Wish Foundation, Brand Strategy Specialist
Θεόδωρος Φορτσάκης (Ελλάδα) Καθηγητής, κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών
Pascal Josephe (Γαλλία) Πρώην γενικός διευθυντής των France 2, France 3, La Cinq, Co-President Media Governance Initiative
Παντελής Καψής (Ελλάδα) Αρθρογράφος, υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Τηλεόραση
 
Ο Πολιτισμός τελευταίο όχυρο της δημοκρατίας που κινδυνεύει;
 
Tahar Ben Jelloun (Μαρόκο) Συγγραφέας
Δημήτρης Δημητράκος (Ελλάδα) Ομ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πέτρος Μάρκαρης (Ελλάδα) Συγγραφέας
Τάκης Θεοδωρόπουλος (Ελλάδα) Συγγραφέας
Alain Touraine (Γαλλία) Kοινωνιολόγος


Δημοκρατία και ανάπτυξη στην Ευρώπη - κοινή πρόκληση για Βορρά και Νότο
 
Μario Monti (Iταλία) Πρωθυπουργός (2011-2013)
Γιάννης Στουρνάρας (Ελλάδα) Υπουργός Οικονομικών
 

Μια νέα ευρωπαïκή πολιτική επιβάλλεται
 
Κώστας Σημίτης (Ελλάδα) Πρωθυπουργός (1996-2004).

Βενιζέλος Ευάγγελος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης & Υπουργός Εξωτερικών

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Είναι παντρεμένος από το 1980 με τη δικηγόρο Βασιλική Μπακατσέλου, με την οποία έχει μία κόρη, την Ελβίνα.

Αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το Σεπτέμβριο του 1974, εισάγεται στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ένωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1977) και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (1975).

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1978 και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ. Το 1980 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το 1984 εξελέγη υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Παράλληλα άσκησε το λειτούργημα του δικηγόρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο. Σήμερα διατηρεί την ιδιότητα του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του δικηγόρου στα ανώτατα δικαστήρια.

Στην ακαδημαϊκή του πορεία, δημοσίευσε μεγάλο αριθμό μελετών, μονογραφιών, σχολίων σε δικαστικές αποφάσεις και διδακτικών συγγραμμάτων. Έχουν επίσης κυκλοφορήσει άρθρα, δοκίμια και βιβλία του για διάφορα πολιτικά ζητήματα: το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις μοντέρνες δημοκρατίες, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την πολιτιστική πολιτική, τις πολιτικές ανάπτυξης κ.ά..

Κατάλογος δημοσιευμάτων (μελετών, βιβλίων κ.ο.κ.) του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι διαθέσιμος στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Τοπικής Ραδιοφωνίας (ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την εποπτεία των ραδιοφωνικών σταθμών).

Τον Οκτώβριο του 1993 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, θέση που διατήρησε σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (1996, 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012 /Μάιος, 2012/ Ιούνιος, 2015).

Ως  βουλευτής, ήταν ο γενικός εισηγητής της Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος του 2001 (1995 – 2001).

Από το 1993 έχει υπηρετήσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις:
Υπουργός  Τύπου και Μ.Μ.Ε. – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (1993-1995), Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1995-1996), Υπουργός Δικαιοσύνης (1996), Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (1996-1999), Υπουργός Ανάπτυξης ( Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τουρισμού και Τεχνολογίας 1999-2000), για δεύτερη φορά Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος και για το συντονισμό της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 (2000-2004), Υπουργός Εθνικής Άμυνας (2009-2011), Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών (2011-2012).

Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Στις 18 Μαρτίου 2012 εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την άμεση ψηφοφορία της κοινωνικής βάσης.

Στις 25 Ιουνίου του 2013, ανέλαβε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνεργασίας που σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 2012 και ολοκλήρωσε τη θητεία της με τις εκλογές της 25.1.2015.

Η θητεία του ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος ζήτησε μετά τις εκλογές της 25.1.2015, έληξε στις 14 Ιουνίου 2015 με τη διεξαγωγή του 10ου συνεδρίου και την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Είναι Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των 48 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ έχει διατελέσει εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ.

Ιστότοπος του Ευάγγελου Βενιζέλου

Barnier Michel Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Ε.Ε.

Ο Γάλλος πολιτικός Michel Barnier γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1951 στη Γκρενόμπλ. Είναι έγγαμος και έχει τρία παιδιά.

Είναι σήμερα μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρμοδιότητα τα θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών.

Διετέλεσε:

1973 - 1999: Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Σαβοΐας  (Canton de Bourg -Saint - Maurice)
1982 - 1999: Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Σαβοΐας  
1993 - 1995: Υπουργός Περιβάλλοντος
1995 - 1997: Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
1997 - 1999: Γερουσιαστής Σαβοΐας
1999 - 2004: Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική και τη διαφήμιση
2007 - 2009: Υπουργός Γεωργίας και Αλιείας
2004 - 2005: Υπουργός Εξωτερικών
2009: Εξελέγη μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 

Σχετικές ομιλίες