ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Τα μαθηματικά των επιδημιών
 

Ομιλητής:

Δεμίρης Νίκος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

29/10/2015
 

Διάρκεια:

52:38
 

Εκδήλωση:

Hub Science
 

Διοργανωτής:

"The Hub Events", Νικόλας Πρωτονοτάριος
 

Χώρος:

The Hub Events
 

Κατηγορίες:

Μαθηματικά , Ιατρική
 

Ετικέτες

Hub Science , επιδημία , προσδόκιμο ζωής , λοιμώδη νοσήματα , εμβολιασμός
 
 
 
Το βραβείο Nobel Ιατρικής για το 2015 απονεμήθηκε στην Κινέζα ερευνήτρια Youyou Tu, η οποία εισήγαγε την αρτεμισινίνη στα εμβόλια κατά της ελονοσίας. Η αρτεμισινίνη σώζει πάνω από εκατό χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, κυρίως παιδιών  κάτω από 5 ετών.
 
Τα εμβόλια, που αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα αύξησης του προσδόκιμου ζωής, εξάλειψαν νόσους όπως η ευλογιά αλλά και μείωσαν θεαματικά τη δράση πολλών λοιμωδών νοσημάτων όπως η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά και ο τέτανος.

Παρόλη την αλματώδη πρόοδο στην πρόληψη και την καταστολή τους, τα λοιμώδη νοσήματα παραμένουν η βασική αιτία θανάτου σήμερα, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους πολέμους ή τους σεισμούς. Αρκεί να σκεφθούμε ότι ότι μόνο τα μεταδιδόμενα από κουνούπια νοσήματα προκαλούν 700 εκατομμύρια λοιμώξεις και πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως.
 
Στην ομιλία του, ο Νίκος Δεμίρης παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο τα αιτιοκρατικά και στοχαστικά μαθηματικά βοηθούν να κατανοήσουμε την μετάδοση των λοιμωδών νοσημάτων και αναρωτιέται:
 
- Συνδέεται το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας με τον αυτισμό;
- Θα έχουμε νέα πανδημία γρίπης;
- Πώς ο τεράστιος όγκος δεδομένων στο διαδίκτυο (big data) επηρεάζει τη σύγχρονη επιδημιολογία;

 
  • Λέκτορας Βιοστατιστικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Ο Νίκος Δεμίρης είναι λέκτορας Βιοστατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στατιστική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Nottingham. Κατόπιν εργάστηκε ως ερευνητής στην Μονάδα Βιοστατιστικής του Βρετανικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC Biostatistics Unit) του Πανεπιστημίου Cambridge.