Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Δίκτυο Ορολογίας - Αρχές και μέθοδοι ορολογικών εργασιών και προτεινόμενο πρόγραμμα κατάρτισης

Βαλεοντής Κώστας

3 Απριλίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 37:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1026
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τα άτομα που θα συμμετάσχουν στις ορολογικές εργασίες του Δικτύου (ορολογική υποστήριξη, παραγωγή ή υιοθέτηση όρων, δημιουργία, συντήρηση και βελτίωση ορολογικών πόρων, κτλ.) είναι ανάγκη να αποκτήσουν κοινή ορολογική παιδεία, ώστε να επιτυγχάνεται άνετη και αναμφίσημη επικοινωνία μεταξύ τους με τη χρήση της ειδικής γλώσσας του τομέα της Ορολογίας.

Στην ομιλία αναφέρονται οι πέντε πιο βασικές έννοιες της Ορολογίας: α) πώς ορίζονται οι εν λόγω έννοιες, ποιες είναι οι σχέσεις τους μεταξύ τους και πώς διατυπώνονται γλωσσικά αυτές οι σχέσεις, β) σύντομη περιγραφή του πρωταγωνιστικού ρόλου που παίζουν οι έννοιες αυτές στην δημιουργία, περιγραφή και μετάδοση της γνώσης, αναλύοντας παραστατικά ορισμένους «δρόμους της γνώσης» και την σειρά με την οποία συμμετέχουν σ’ αυτούς οι εν λόγω έννοιες.

Η γνώση των στοιχείων αυτών αποτελεί βάση για την κατανόηση του ευρύτερου αντικειμένου της Ορολογίας και είναι απαραίτητη για την οποιαδήποτε ορολογική εργασία.

Τέλος, αναλύεται ένα σχέδιο σεμιναριακού προγράμματος για τα μέλη των ΟΕ του Δικτύου.

Βαλεοντής Κώστας Φυσικός - Ηλεκτρονικός, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΟ

Γεννήθηκε στον Παγώνδα της Σάμου (1944). Είναι πτυχιούχος Φυσικής (ΕΚΠΑ, 1968) με μεταπτυχιακό Ηλεκτρονικής και Ραδιοηλεκτρολογίας (ΕΚΠΑ, 1972).

Διετέλεσε Τακτικός Βοηθός του Εργαστηρίου Φυσικής του ΕΚΠΑ (1969-1972) και μέλος του προσωπικού έρευνας και ανάπτυξης του ΟΤΕ επί 30 έτη (1972-2001), όπου ίδρυσε και διηύθυνε τις ομάδες «Ακουστική» και «Επικοινωνίες LASER», που λειτούργησαν επί σειρά ετών. Είναι ιδρυτής και (από 1989 μέχρι σήμερα) Υπεύθυνος της Τεχνικής Επιτροπής «Τηλεπικοινωνίες» (ΤΕ-Τ) και της «Μόνιμης Ομάδας Τηλεπικοινωνιακής Ορολογίας» (ΜΟΤΟ).

Δίδαξε «Εφαρμοσμένο Ηλεκτρομαγνητισμό» στο Μεταπτυχιακό Ηλεκτρονικής και Ραδιοηλεκτρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών επί επτά έτη (1977-1984).

Είναι συγγραφέας επιστημονικών ανακοινώσεων, βιβλίων και λεξιλογίων ορολογίας καθώς επίσης δημιουργός και υπεύθυνος βάσεων ορολογίας (TELETERM, INFORTERM, ACOUTERM, TERMTERM: http://www.eleto.gr/gr/termbases.htm) και εκπαιδευτής σε πολλά σεμινάρια (ακουστικής, τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας πληροφοριών, τυποποίησης, ορολογίας κ.ά.), έχει δε μεταφράσει μερικές χιλιάδες σελίδες τεχνικά κείμενα (πρότυπα, τεχνικούς κανονισμούς, τεχνικές προδιαγραφές κ.ά.) στα παραπάνω θεματικά πεδία.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακουστικής Εταιρείας (ΕΑΚΕ) και διετέλεσε πρόεδρός της επί πολλά έτη. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος (από 2006) της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ). Από το 2002, διδάσκει το μάθημα «Αρχές Ορολογίας-Ορογραφίας» στο διαπανεπιστημιακό-διεπιστημονικό (ΕΚΠΑ-ΕΜΠ) Μεταπτυχιακό «Τεχνογλωσσία». Είναι ενεργό μέλος της τεχνικής επιτροπής τυποποίησης ΕΛΟΤ/ΤΕ21 «Αρχές Ορολογίας» που λειτουργεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Σχετικές ομιλίες